De står på tröskeln till framtiden

För BK Häckens pojkar födda 2002 är det i höst dags att ta steget upp till akademin. Men för vissa av killarna kommer tiden i klubben att ta slut här – åtminstone för denna gång. Hur går processen till när spelarna ska ta klivet upp?

Anders Wahrnberg har varit ungdomsansvarig i BK Häcken sedan fem år tillbaka. Då arbetade klubben på ett helt annat sätt än i dag.

– Jag minns väl när jag började, att snacket mer var att när vi kom in i oktober, november så fick de spelarna som var bra då, flyttas upp. Vi hade inte förberett oss något på vilka som hade presterat under en längre tid, berättar Anders.

För honom blev det viktigt att involvera föräldrar, spelare och ledare i processen. Tränarna skulle tidigt ha en bra koll på de spelare som hade åldern inne och som snart skulle göra sig redo för sitt sista år i breddverksamheten. Föräldrarna skulle tidigt få information om hur upplägget såg ut.

– Redan före året de fyller 15 år, så samlar jag till ett föräldramöte. Jag förklarar hur processen går till och vad som väntar nästa år. Sedan ses vi i februari igen, både spelare och föräldrar. Då går vi igenom året och tränarna presenterar upplägget, säger Anders.

Ett resultat av den nya modellen är U17-lagets prestationer den senaste säsongen.

– Ledarna för 15-åringarna tränar en “light version” av U17. När de tar steget upp sedan, så vet de hur en träning går till. Vi har en bra infasning till akademin och jag är hundra procent säker att det kommer att bära frukt. U17 har sladdat lite under tidigare år men nu går de långt i vad de än ställer upp i, och det är frukten av en utvecklingsmodell som vi satt mellan breddverksamheten och akademin.

Hristijan Cvetkovski är huvudtränare för U17-laget men kom till akademin från klubbens breddverksamhet och har en del i utvecklingsmodellen, genom en närvaro på 15-årslagets träningar och ett utvecklingsansvar för U17, U16 och U15. Det innebär en bättre koll på ungdomarna som ska ta steget till akademin.

– Detta gör att vi har haft koll på spelarna under en längre tid. När vi sedan samlar till ett nytt föräldramöte, samma höst som de ska få reda på framtiden, så bjuder vi även in våra samarbetsklubbar. De får presentera sig för killarna och föräldrarna, säger Anders och fortsätter:

– Veckan efter sitter vi ned med killarna och föräldrar får också vara med. Då får de antingen ett ja eller ett nej. Får de ett nej så hänvisar vi dem till våra samarbetsklubbar. Det är tufft att få beslutet att man får lämna Häcken men vi gör den här selekteringen vid 15 års ålder och inte när spelarna är tio år. Det är så vi har valt att göra det och det viktigaste är att vi sköter processen på ett bra sätt för alla. Jag är jättestolt över att vi har kommit hit och över att vi gör det så bra som vi kan.

Läs även om Emir Bosnic – 18-åringen som fick ta emot det tuffa beskedet som 15-åring men som nu är tillbaka och presterar i såväl U19- som U21-laget: Med bestämda steg mot en plats

Huvudpartner

Officiella branschpartners