Friberg vill avsluta snyggt

Med två omgångar kvar ska Häcken knyta ihop säcken och stänga Allsvenskan 2017. Två segrar i det avslutande omgångarna kan innebära Europaspel, men även Bollklubbens näst bästa placering i Allsvenskan någonsin.

Erik Friberg gör sin första allsvenska säsong med BK Häcken sedan 2010. Det har hittills blivit 24 starter och ett inhopp för hemvändaren. Mittfältaren vill nu avsluta snyggt och gå på ledighet med en skön känsla. Vid två segrar skulle Häcken med hjälp av andra lag nå tredjeplatsen och direktplats till Europa, men även fjärdeplats kan räcka till Europa. (Om något av topp 3 vinner SC 2018).

– Direktplatsen blir ju såklart ganska tuff, då ska Djurgården och AIK tappa poäng. Med tanke på målskillnaden så kommer vi inte ikapp om de tar en seger, men vi ska försöka vinna dessa två matcher som återstår, så får vi se hur långt det räcker, säger Erik Friberg.

Även om Europaplatsen inte skulle ros i hamn, är Erik Friberg nöjd med Bollklubbens prestationer under 2017. Laget kan ju faktiskt nå historiens näst bästa placering.  Men han medger att det har varit en säsong som kantats av både toppar och dalar.

– Vi har gjort en ganska bra säsong. Våren var såklart inte lika bra som sensommaren och hösten har varit. Innan vi gick på ledighet i somras, så hade vi lite svårare att göra mål, men sedan säsongen vände så är det egentligen de två plumparna mot AIK och IFK Norrköping som endast har varit dåligt från vår sida. Till det stora hela har det varit en bra säsong med en bra höst, säger 31-åringen.

Erik trycker även lite extra på att laget har visat upp sig från sin starka sida när motgångar i form av skador på nyckelspelare har dykt upp. Ersättarna har gjort ett fantastiskt jobb, menar Erik.

– Det har varit lite väl mycket skador som man inte är riktigt van vid. Det är alltid tufft när det kommer skador på bärande spelare och det är inte så mycket man kan göra åt det. Vi försöker och har stöttat dom i deras väg tillbaka, sedan fokuserar vi bara på att vinna matcherna så ser vi framemot när de är tillbaka på planen. De spelare som har ersatt har gjort det jättebra.

Mycket har hänt i Bollklubben och på Gothia Park Academy sedan Erik Friberg senaste tillhörde klubben 2010. Men ändå var det en ”komma hem-känsla” som fanns hos Erik och trivseln i klubben har funnits sedan dag ett.

– Jag visste ju vad jag kom hem till. Det mesta är som vanligt, folket runtomkring är densamma och ett par spelare var här när jag var här senast. Jag har ju någonstans alltid vetat att jag ska komma tillbaka till Häcken, det är klubben jag växt upp med att heja på, det har varit ett bra första år.

Något som dock har förändrats sedan Eriks senaste tid hos klubben är storleken på klacken. Det glädjer honom.

– Jag gläds med att klacken blivit större och att de låter mer. De har varit grymma i år, sedan hoppas man ju alltid på att de på övriga läktaren ska låta lika mycket, säger Erik Friberg.

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners