Häckenspelare lär sig värdebaserat ledarskap

Erika Faith, damlagets huvudtränare, började i helgen Futebol dá forças ledarskapsutbildning. Kursen pågår under hösten och genom lagets engagemang i Football Friday får Erika och spelarna bra praktisk övning parallellt med utbildningen.

I lördags startade Futebol dá força sin trestegsutbildning i ledarskap, där fokus ligger på värdebaserat ledarskap, C-diplom samt sexualitet, respekt och självkänsla.

Erika Faith var nöjd med det första utbildningstillfället och tog med sig nya erfarenheter – som hon gärna vill använda sig av i framtiden.

– Det som stack ut var upplägget och diskussionsämnena och hur de blandade föreläsningar med bara ren information och tankeprocess till varje individ, säger Erika Faith och fortsätter:

– Man fick svar på de frågor som man inte hunnit formulera tidigare och som handlar om de mjuka ämnena. Det är lätt att man hamnar i den flamsiga världen med inga rätt eller fel, men här var det ett tydligt ramverk. 15-åringar och 50-åringar var med och alla kunde ta med sig något.

Damlaget är under hösten och vintern med på Football Friday som ledare. Erika ser fredag kvällarna som ett perfekt tillfälle för att använda de nya erfarenheterna och lärdomarna från utbildningen.

– Det är högst aktuellt med Football Friday. Vi kommer dit som förebilder, där vi kan jobba med attityd och beteende, säger Erika.

Utbildningen fortsätter under hela hösten, med nästa tillfälle i början av november.

– Det jag tar med mig efter första tillfället är hur pass värdefullt det är att gå en sådan här utbildning. Att man utgår från alla individer och att man på djupet kan samverka med alla och ha tydliga riktlinjer, säger hon.

 

Fakta Futebol dá Força
Futebol dá força är en ideell organisation som använder fotboll som plattform för att stärka unga tjejer och främja unga människors fysiska, psykiska, sexuella och emotionella hälsa i Sverige, Moçambique, Finland och Zambia. Detta bland annat genom att rekrytera och utbilda ideella ledare som fotbollstränare men även i värdebaserat ledarskap och sex & samlevnad. Efter utbildningen vidareutvecklar och handleder organisationen sina ledare i att skapa trygga mötesplatser där unga tjejer förutsättningslöst kan ha kul, växa och ta plats – på fotbollsplanen och vidare i livet. Men Futebol dá Força kan inte förändra tjejers självbild, om de inte också förändrar samhällets bild av tjejer. Därför samverkar de också med offentlig, privat och ideell sektor – genom kompetensutvecklande partnerskap – för att förändra de attityder, strukturer och normer som i dag hindrar tjejer och kvinnor från att nå sin fulla potential.

Gothia Cup har sedan tidigare ett samarbete med Futebol dá Força, för att möjliggöra för fler tjejer runt om i världen att få en aktiv fritid och en möjlighet att komma till Göteborg och spela världens största fotbollsturnering.

Huvudpartner

Officiella branschpartners