Med bestämda steg mot en plats

Som 15-åring fick han ta emot det tuffa beskedet att det inte skulle bli något fortsatt spel i BK Häcken. Då vände sig Emir Bosnic till en av föreningens samarbetsklubbar, IF Warta. I dag är Emir 18 år, tillbaka i BK Häcken och en tongivande spelare i Jesper Ljungs U19-lag som även fått chansen i U21-laget.

– Jag sa till mig själv att jag bara skulle fortsätta och visa dem att de gjorde fel, säger Emir.

Det är alldeles strax dags för samling inför det viktiga derbyt i U21-serien på Kamratgården. Emir Bosnic är med i truppen och ska starta till höger på mittfältet. Det senaste året har onekligen varit ett bra fotbollsår för 18-åringen. Förra sommaren kom han tillbaka till klubben han älskar, där spel med U17- och U19-laget, lett till spel med U21 och träningar med A-laget.

Men för tre år sedan var det inte lika muntert för Emir.

– Jag minns att jag gick in i ett rum där Tomas (Andersson), Anders Wahrnberg och Hristijan (Cvetkovski) satt. De berättade om vad jag var bra på som fotbollsspelare och vad jag behövde utveckla och sa att jag var en duktig fotbollsspelare. Men inte tillräckligt för akademin.., säger Emir.

– Jag tror det berodde mycket på min fysik. Jag var kort och liten då. Jag blev väldigt ledsen över beskedet. De gav mig i alla fall ett papper på olika klubbar som Häcken samarbetar med och föreslog dessa. De sa att jag inte skulle sluta spela och att de skulle hålla koll på mig.

Emir valde, utan några som helst tvivel, att fortsätta spela och IF Warta tog emot honom med öppna armar.

– Det låg nära och jag hade några vänner där. Jag behövde inte provträna utan började spela direkt. Det gick jättebra, vi vann serien med P99-laget och jag fick även träna med de äldre, säger Emir.

Under ett och ett halvt år representerade Bosnic IF Warta, där han bar en viktig roll på mittfältet. BK Häcken fanns alltid kvar i tankarna – trots den stora besvikelsen över att behöva lämna, fanns kärleken kvar till Bollklubben.

– Jag har alltid tyckt om Häcken. Det är en fin klubb, med många bra tränare och en fin anläggning. Jag ville hela tiden visa att jag ville tillbaka, säger Emir.

Sommaren 2016 beslutade sig Emir för att ge det ett nytt försök. Han tog själv kontakt med klubben och bad om att få provträna. Efter två veckor av intensiva träningar hade han bevisat att han var värd en plats i akademin. När Hristijan Cvetkovski berättade för Emir att han officiellt var tillbaka i Häcken, var varken Emir eller lagkamraterna beredda på det.

– Vi satt inne i omklädningsrummet och hade samling. Då sa Hristijan att vi hade en ny kille i laget. Alla kollade runt, och så sa han “välkommen tillbaka, Emir”. Då blev det jubel och alla klappade om mig. Jag blev generad, säger Emir och skrattar åt minnet.

Sedan dess har Emir fortsatt sin utveckling i Bollklubben och den unga talangen menar att BK Häcken har en stor betydelse i hur han har formats som både spelare och människa.

– Klubben har betytt väldigt mycket för mig. Den har utvecklat mig som spelare och människa, i hur man ska vara mot varandra med allt från laganda och känsla. Det är bra, säger Emir.

Läs även om vårt framgångsrika pojkar 15-lag – spelarna som till nästa år ska ta steget upp till akademin: De står på tröskeln till framtiden

Huvudpartner

Officiella branschpartners