Andreas Alm tar över som tränare i BK Häcken

Andreas Alm blir BK Häckens nya tränare. Alm och klubben är överens om ett treårskontrakt och han håller sin första träning den 8 januari, när laget är tillbaka från semestern.

När BK Häcken ställdes inför situationen att klubben behövde en ny tränare, var Andreas Alm det namn som omedelbart lyftes av klubbledningen. Redan efter de första samtalen såg såväl klubb som tränare vilka möjligheter som fanns i relationen och parterna är nu överens om ett treårsavtal.

– Häcken har genom åren, både under tiden när jag var spelare och när jag varit tränare, vuxit och tagit steg framåt. Det är en progressiv klubb. Sedan uppskattar jag klubbar som har en egen verksamhet som de är stolta över och sätter högt pris på, säger Andreas Alm.

Han är försiktig med att göra snabba analyser och dra slutsatser om BK Häcken som klubb och om hur han kan utveckla laget.

– Det finns några steg att gå tillsammans innan man berättar om saker, säger han.

Som fotbollstränare och människa drivs han av att hela tiden utveckla sig.

– Jag tror på ett lärande. Det är grunden, det som man mår bäst av. När man lär sig saker blir det en himla kick. Att ständigt komma ihåg varför man började spela fotboll och samtidigt hela tiden lära sig – då finns goda förutsättningar att bli den fotbollstränare och människa man vill.

Andreas Alm lämnade AIK sommaren 2016, efter 7,5 år i klubben, först som assisterande tränare och sedan 2011 som huvudtränare. Säsongen 2016–2017 ledde han danska Vejle men nu återvänder han till Allsvenskan efter 1,5 års frånvaro.

– Det blir intressant, då det har hänt en hel del. Jag har ett glapp där, då jag varit fullt fokuserad på dansk fotboll. Jag behöver sätta örat mot asfalten på Hisingen men också i fotbolls-Sverige en liten stund.

BK Häckens sportchef Sonny Karlsson är nöjd med att kunna presentera Andreas Alm som klubbens nya tränare och över att processen gått så snabbt som den gjort.

– Andreas Alm var omedelbart vårt förstaval. Han är genuint fotbollskunnig, skärpt, lite tyket framåtlutad och van vid lag med stor mångfald, som vi har hos oss. Han har varit i den tuffaste miljön med allsvenskt guld som krav under sin AIK-tid och vi vill att han tar med sin vinnarskalle till oss, säger Sonny Karlsson.

 

Fotnot: Presskonferensen med tränare Andreas Alm, klubbdirektör Dennis Andersson och sportchef Sonny Karlsson ser du i sin helhet i spelaren ovan.

 

Andreas Alm

Ålder: 44 år.

Klubbar som tränare: Eskilstuna City, 2007–2008; AIK (assisterande), 2009–2010; AIK, 2011–2016; Vejle, 2016–2017; BK Häcken, 2017–.

Klubbar som spelare: IK City, 1989–1994; Hammarby, 1995–1997; Kongsvinger, 1998–1999; AIK, 2000–2003; IFK Norrköping, 2003–2005; Eskilstuna City, 2006–2007.

Huvudpartner

Officiella branschpartners