Premiärvinst mot Värnamo på ett snöslaskigt Bravida

Vädergudarna gjorde sitt för att dra ner humöret på Hisingsborna på söndagseftermiddagen, men det räckte inte för att bryta ner BK Häcken. I halka och slask krigade Bollklubben till sig sin första vinst för tävlingssäsongen, när de besegrade IFK Värnamo med 2-0. 
– Jag tror det är första gången som jag spelar på en sån här plan, säger målskytten Daleho Irandust om det snöiga underlaget.

Stora flingor singlade ner över Bravida Arena när lagen klev ut för att värma upp. En hel del snö hann lägga sig på planen. Mycket hann skottas undan tills det var dags för avspark, men snön fortsatte att falla under första halvlek.
– Det var något nytt, säger Daleho Irandust.
– Det är svårt, det blir konstigt med första touchen när du ska ta emot bollen, den kan glida iväg.

På det hala underlaget började BK Häcken starkt. De tog kommando direkt och parkerade stundtals på IFK Värnamos planhalva. Flera möjligheter dök upp, bland annat genom Alexander Faltsetas, Nasiru Mohammed och Daleho Irandust, men det skulle dröja innan de fick hål på Värnamomålvakten. Det farligaste läget i första halvlek hade faktiskt Värnamo, när deras kapten Pär Cederquist fick tillfälle att nicka in bollen från nära håll men bollen gick i stolpen.

Efter ytterligare skottning i halvtid kom Värnamo ut med ny energi och gjorde vad de kunde för att sätta tonen i andra halvlek. Men bara sju minuter in i andra tar BK Häcken ledningen. Daleho Irandust vinner boll på offensiv planhalva och tar sig sedan igenom Värnamos mittfält.
– Jag spelade till Nasiru och i stället för att vara självisk och skjuta mot mål så passade han tillbaka och jag kunde slå in den direkt, säger Daleho.

BK Häcken fortsatte att föra spelet under stora delar av andra halvlek, men det var minst sagt en utmaning för båda lagen att spela i snön. I mitten av andra fälldes Paulinho i Värnamos straffområde och fixade en straff. Han slog straffen själv och 2-0 var ett faktum.

I slutskedet av matchen krockade Adam Andersson olyckligt med Värnamos Max Olsson och föll otäckt till marken. Han låg kvar länge men kunde till slut ta sig av planen för egen maskin.
– Han mår okej, och kommer genomgå en så kallad hjärntrappa, som alltid när man misstänker en hjärnskakning, säger lagläkare Henrik Eriksson.

Matchen slutade 2-0 till BK Häcken, inför 731 tappra åskådare som trotsade vädret och tog sig till Bravida.

 

Startelvan

Peter Abrahamsson (mv), Joel Andersson, Rasmus Lindgren (K), Juhani Ojala, Adam Andersson, Erik Friberg, Alexander Faltsetas, Nasiru Mohammed, Daleho Irandust, Paulinho, Crespo.

 

Avbytare

Jonathan Rasheed (mv), Kari Arkivuo, Emil Wahlström, Johan Hammar, Gustav Berggren, Karl Bohm, Mervan Celik.

Huvudpartner

Officiella branschpartners