Fystränare Möllers mål under premiärveckan – tomt i gymmet

Fystränare Nicklas Möller har två huvudsakliga uppdrag i sin roll. Att få skadade spelare friska och friska spelare bättre. Och målet den här sista veckan är att gymmet ska vara tomt.
– Nu är i stort sett alla i fotbollsträning, vilket är ett bra facit, säger Möller när fyra dagar återstår innan det är dags för allsvensk premiär.

I gymmet på Gothia Park Academy ekar det nästan tomt. Herrtruppen har lämnat anläggningen och begett sig till Bravida för fotbollsträning. Kvar i lokalerna är endast Krickan och Karl Bohm. Och fystränare Nicklas Möller, såklart.
– Krickan ska köra ett konditionspass och Bohm ska få sig en riktig genomkörare med styrka och puls, säger tränaren.

Som fystränare är uppgiften inte bara att träna och pusha spelarna till bättre resultat, utan även att rehabilitera och i viss mån vårda de spelare som är skadade eller har skavanker.
– Jag ska få skadade spelare att bli friska och friska spelare att bli bättre, säger Möller.

I samarbete med Pontus Ekblom ska Möller förbättra de fysiska förmågorna såsom kondition, snabbhet, spänst och allmän styrka. Pontus följer ofta med till fotbollsträningarna och sköter de fysiska momenten med de som tränar på plan. Möller håller oftast till i gymmet. Tillsammans bildar de en kugge i det stora träningshjulet.
– Jag lämnar gärna över allt fotbollskunnande till de övriga i ledarteamet och jag tror de gärna lämnar över fysiken till mig och Pontus.

En vanlig dag för Nicklas Möller börjar med att han tejpar och behandlar de spelare som behöver och önskar det. Därefter är han aktiv och engagerad i den träning som sker i gymmet. När träningspasset är över, både för de gymmande spelarna och för de som återvänder från fotbollsplanen, ger Möller behandling i form av stretchhjälp och massage. Och efter lunch jobbar han med inläsning och analys av träningsresultatet, med det GPS-verktyg laget använder.

 

”Vi individanpassar träningen”

I år har tränarstaben valt att sprida ut fysträningen över veckan, så att man tränar lite varje dag.
– Sen har vi även enstaka, koncentrerade fyspass då och då. Men den generella veckan är att vi ska få in 15-20 minuter varje dag med extra styrka. Speciellt nu när vi närmar oss säsong, då är det lite lättare att få in fysträningen på det sättet än att ha rena och långa fyspass.

När vi går in i sista veckan före den allsvenska premiären är målet att gymmet ska vara tomt, att alla ska vara i fotbollsträning, berättar Möller.
– Statusen på truppen är bra. Vi har haft en bra försäsong. Vi har fått tillbaka långtidsrehabiliteringar, och truppen är frisk och intakt nu, förutom några småskavanker som alltid finns. I stort sett alla är med i spel och det är det viktigaste.

Och målet är näst intill uppnått. Både Krickan och Karl Bohm kommer att vara i fotbollsträning innan den allsvenska premiären äger rum på söndag. Därefter fortsätter Möllers arbete med den dagliga fysträningen och eventuella rehabiliteringar.
– Vi har som mål att varje dag lägga till extra fysträning. Det är lika viktigt dagen efter som dagen före match, och vi individanpassar träningen så att man ska kunna prestera så bra som möjligt på matchen.

GPS-system som grund för träningsplaneringen

Just den individanpassade träningen är något Möller ser som någorlunda unikt för BK Häcken. Förra säsongen började man använda sig av ett GPS-system som kopplas ihop med ett datorprogram, som kan avläsa en hel drös individuella parametrar från träning och match.
–  Efter varje träning och match kollar vi av systemet. Vi får information om hur långt spelarna sprungit, hur snabbt de sprungit och hur många accelerationer de haft. Baserat på deras fysiska värden utvärderar man deras prestation och belastning. Sedan, efter varje träning och match, får varje spelare en typ av poäng som vi kallar för ”load”, förklarar Möller.

Han fortsätter:
– ”Loaden” används som en facit för om man når upp till sin kapacitet. Och av det vi ser från deras prestation och belastning  kan vi sedan lägga en grund för den framtida träningsplaneringen. På så sätt kan vi få ut maximalt av spelarna och se till att de inte överbelastar sig eller tränar för lätt.

Kan du avslöja vem som sprungit längst på dagens träning?
– Det var Erik Friberg, han sprang 7543 meter.

Hur märker du i din roll att det närmar sig premiär?
– Nu är den tunga träningen gjord. Grovjobbet är gjort, nu är det spetsen som ska till. Vi försöker aktivera de explosiva fibrerna lite mer, finlira in i det sista för att alla ska kunna maxa.

Finns det något mer än ”Load”-systemet som är unikt med BK Häckens fysträning?
– Mitt rum. Dagen börjar allt med att man tar en kaffe i mitt behandlingsrum, de äldre spelarna har fått en egen kaffebryggare och egna koppar. Det blir skön stämning och gött snack, medan jag tejpar och behandlar inför träningen. Man får alltid en positiv start på dagen.

 

Nedräkningen till allsvenska premiären är igång! Biljetter till söndagens match mot Kalmar FF hittar du HÄR.

Huvudpartner

Officiella branschpartners