Kaptenen redo för en ny säsong

Tidigare har han varit lagkapten i både Ajax och Groningen. I den allsvenska premiären mot Kalmar FF på söndag springer han i vanlig ordning in med BK Häckens regnbågsfärgade bindel på sin vänsterarm. Rasmus Lindgren ska leda BK Häcken mot en ny topplacering i allsvenskan.

Den allsvenska debuten skedde som 31-åring 2016, men det var en synnerligen meriterad spelare som sprang in på Behrn Arena i 0–0-mötet med Örebro. Rasmus Lindgren hade vänt hem till Sverige efter 14 år som utlandsproffs, där huvuddelen av tiden tillbringades i Nederländerna.

– Jag var ett drygt år i Red Bull Salzburg också, men det är Ajax och Groningen som är mina klubbar, som jag har starka känslor för. Jag var i båda klubbarna i över sex år. Stora, stabila och bra klubbar som har fostrat mig, säger Landskronapågen som nu alltså blivit göteborgare.

Varför valde du BK Häcken? 

– Jag tilltalades av spelet och lockades av Göteborg. Organisationsmässigt är BK Häcken en väldigt stark klubb och träningsfaciliteterna håller allsvensk toppklass. Jag trivs väldigt bra här.

Du lockades inte av att spela i skånska klubbar som Malmö eller Helsingborg? 

– Nej, inte alls. Det var våra värsta rivaler när jag växte upp, lagen jag hela tiden ville slå. Landskrona var mitt lag och jag drömde aldrig om att spela i någon annan skånsk klubb.

Vad är den stora skillnaden mellan de nederländska klubbarna och BK Häcken? 

– Allting är mycket gemytligare här, man kommer närmare organisationen. Vi har allting i en byggnad på Gothia Academy Park, så var det inte i Nederländerna.

Du bar lagkaptensbindeln under en period i Ajax och under flera år i Groningen och du gör det i BK Häcken. Trivs du i den rollen? 

– Ja, det gör jag. Jag gillar att involvera mig i spelet, i det taktiska.

Lyssnar lagkamraterna på dig? 

– Det hoppas jag att de gör. Sen är det inte alltid så att jag har rätt. Jag för fram mina åsikter, sen hoppas jag att tränarna och lagkamraterna lyssnar på det som är bra.

Du spelar med en regnbågsbindel, var det ditt eller klubbens beslut? 

– Det var klubben som beslutade det, men jag hade förstås ingenting emot det. Jag vet vad klubben jobbar med för frågor och det passar väldigt bra in i det värdegrundsarbetet och det sänder bra signaler. Det bästa med Hisingen är mångfalden. De som bor på Hisingen är stolta över att göra det och vi vill visa dem att vi står upp för dem, att vi är hela Hisingens lag.

Du fyller 34 år i höst. Påminner din kropp dig om det? 

– Faktiskt inte, kroppen känns väldigt bra. Och huvudet är med också, mentalt känner jag inte att jag är nöjd eller att jag håller på att avveckla min karriär, utan jag går in för allting på samma sätt som jag gjorde för tio år sedan.

Vad driver dig att fortsätta på högsta nivån? 

– Att hjälpa laget till en så bra placering som möjligt. Jag spelar inte för egen vinning, utan enbart för att hjälpa laget. Jag är inte i den fasen av min karriär där jag vill ha strålkastarna riktade mot mig, utan jag vill göra det som är bra för laget. Sen kommer jag aldrig att vara nöjd med mig själv. Jag har aldrig varit det, utan känner hela tiden att jag har saker att bevisa. Kanske är det det som har gjort att jag har haft en hyfsad karriär.

Känner du dig säker på startelvan när du är lagkapten? 

– Absolut inte. Det går inte att slappna av bara för att man har bindeln. Jag kan aldrig slappna av, utan jag går in till varje match och försöker bevisa för mig själv och andra att jag är bra och att jag ska spela.

Hur mycket längtar du efter att Allsvenskan äntligen ska dra igång? 

– Dit längtar man alltid, men jag måste säga att det hjälper mycket med cupformatet. Hade vi bara haft träningsmatcher hade det varit en enorm längtan till premiären, nu har det i stället varit fullt fokus på cupmatcher, man har inte kunnat tänka längre än så.

Var känner du att laget står? 

– Det känns som att vi har byggt vidare på det som vi gjorde bra förra året. Kollar man på startelvan så är det spelare som var med förra året och vi ligger nog före många andra lag vad gäller samspeltheten. Vi gjorde en bra säsong i fjol och Andreas Alm har byggt vidare på det samtidigt som han kommit in med nya detaljer. Sen inser han förstås att det inte går att börja om helt från början, utan han har byggt vidare på det som Peter Gerhardsson och Mikael Stahre lämnat.

Finns det ändå någonting konkret som Andreas Alm har tryckt på inför säsongen? 

– Pressen, att vinna tillbaka bollen. Vi ska göra det oftare och högre upp i banan. Det är fullt fokus på det från start, vi ska pressa med full fart och intensitet.

Ni slutade fyra i fjol, vad har ni för mål i år? 

– Vi har inte satt något gemensamt placeringsmål och jag vet inte om vi kommer att göra det heller. Men vi är ju medvetna om var vi hamnade förra året och vi vet alla att vi kan ta oss till den positionen, eller en ännu bättre, om vi gör en bra säsong. För min del behöver vi inte ha ett uttalat placeringsmål, utan vi vet vad vi kan och har oerhört höga krav på oss själva. Och vi går in för att vinna varje match vi spelar.

Varför ska publiken ta sig till Bravida Arena under säsongen och titta på BK Häcken? 

– Framför allt för att se ett lag från Hisingen vara med där uppe i den allsvenska toppen, bara det hoppas jag lockar. Sedan har vi länge spelat en attraktiv fotboll som är rolig att titta på, men jag tror ändå att det lockar mer att vara med i toppen än att spela roligare fotboll och ligga åtta–tia. BK Häcken är en mindre klubb, men vi har ett fint rykte och jag måste ge vår fantastiska klack en stor eloge. Den finns där på både hemma- och bortamatcher och gör sitt bästa för att höja stämningen. Jag tror och hoppas att deras stöd lockar fler till Bravida också.

Huvudpartner

Officiella branschpartners