Kevin Ackermann drömmer om EM med P17-landslaget

Efter U21-matchen i måndags var det bara att ladda om för Kevin Ackermann. På tisdagen flög han tillsammans med resten av P17-landslaget till Kroatien, för att spela EM-kvalets Elite round. Där  ska 15 av 32 landslag går vidare till EM-spel i England i maj – gruppernas åtta vinnare och ytterligare sju grupptvåor.

I Sveriges grupp finns Belgien, Cypern och hemmanationen Kroatien. När vi når Kevin har svenskarna precis spelat sin första match, mot Kroatien. En match som slutade 0-0, och spelades under svåra förhållanden.
– Det var inte bästa planen att spela på kanske. Det var en jämn match, men de hade nog några fler chanser. Det var så lerigt och gropigt att vi inte kunde spela som vi ville, det fick bli mycket långa passningar och mycket boll i luften. Men det var skönt att få med sig en pinne, säger 16-åringen och betygsätter matchen som godkänd trots omständigheterna.

Hur betygsätter du din egen insats?
– Det gick helt okej. Men det var samma där, jag fick spela lite efter förutsättningarna. Man kunden inte kladda på boll och använda så mycket tillslag som man är van vid. Jag brukar alltid vara kritisk mot mig själv, men det var en okej genomförd match.

Hur har de första dagarna varit där nere?
– Vi kom i tisdags och så har vi haft två träningar här nere.

Du fick inte många timmars sömn efter U21-matchen då?
– Nej, vi flög vid sex på morgonen så jag var tvungen att gå upp tjugo i fyra så jag fick 2-3 timmars sömn. Men jag hade bra kommunikation med förbundskapten Roger Franzén så jag kunde träna lugnt när jag kom ner så att jag hann återhämta mig inför matchen.

Du har ju spelat med detta landslag länge, känner du dig säker på att du kommer få åka med till EM om ni går vidare?
– Nej, det är jag inte. Jag har ju varit med sen denna kulls landslag startade men det är klart att levererar man inte så är det klart att det kan bli en ändring. Man får inte bli bekväm. Man får visa att man är här för en anledning. Så jag hoppas att jag blir kvar.

Vad skulle det betyda att spela EM då?
– Det hade varit magiskt. Det hade varit det största jag varit med om. Helt fantastiskt. Jag tror bara det är två P17-landslag som gått vidare dit tidigare. Jag hoppas och ber att vi når dit.

Vad är det bästa med att spela i landslaget?
– Det är sammanhållningen. Det är ett gött gäng och vi har väldigt kul här på samlingarna. Och så är det alltid samma känsla att ta på sig den där blågula tröjan. Det är helt magiskt varje gång. Det är så kul att representera Sverige, det är ju allt man drömmer om.

Vad tror du om era chanser att gå vidare från Elite round och faktiskt nå till EM?
– Nu ligger alla på ett poäng, så vi har ett okej läge i gruppen. Vi ska försöka ta hem båda matcherna här nu så får vi se hur det blir. Vi är ett riktigt bra lag, och lever vi upp till det så vi ska gå vidare.

 

De två sista gruppspelsmatcherna spelas på måndag 12/3 mot Belgien, med start klockan 12.00, och på torsdag mot Cypern 15/3, med start klockan 15.30.

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners