Dags för damernas premiär – ”Vi har påbörjat en resa som många vill vara med på”

Kontinuitet, bredd och ett bra stöd från föreningen. Enkla saker på papperet, kan tyckas, men för BK Häckens damlag är det vad som gör att man ser till framtiden med tillförsikt.
–Vi är redan bra på mjuka värden men det ska börja synas i tabellen också, säger Erika Faith, huvudtränare för BK Häckens damlag.

Hon är inne på sitt andra år som huvudtränare och att kombinera heltidsjobbet som ordermottagare och ledare för ett damlag betyder ofta att hon knappt hinner mellanlanda hemma mellan de olika uppdragen.
Men tro inte att Erika klagar. Tvärtom.
– Det känns faktiskt jäkligt bra. Det här är första året som vi har en riktigt stor och stabil trupp att tillgå. Vi har haft kontinuitet tidigare i truppen men inte så som vi har nu. Alla känns mycket mer säkra på varandra och vad vi kan uträtta. Det känns kul.
Glädjen och spänningen i Erika Faiths röst är påtaglig. Det är helt enkelt något på gång.
– Vi har en fortsatt väldigt tydlig organisation och det gör att spelare vill komma till oss. Vi har haft väldigt få tapp inför säsongen och istället haft stort flöde in. Det är lite lyxliv att som tränare få välja vilka vi ska ta in och inte, säger hon med ett skratt.
En organisation kring laget, en driven tränare och en bred spelartrupp är såklart bra. Men det är lika viktigt att känna stödet från den egna föreningen.
– Det tror jag är en sak som gör att spelare tycker det är intressant att komma till BK Häcken. Vi har påbörjat en resa som många vill vara med på. Min känsla är att det är mycket på gång kring damverksamheten. Unga spelare ser utvecklingsmöjligheter och äldre ser chansen att få spela i en bra förening. Alla är taggade på det här, slår Erika Faith fast.
Hon säger vidare att de positiva vibbarna kring verksamheten når utanför Slättadamm, Bravida Arena och allt annat som är BK Häcken.
– Tidigare år har Häckens damlag haft ett lite sämre rykte, så är det bara. Ruljansen på spelare har varit stor och organisationen kring laget har inte varit så välgrundad. Men jag tror de flesta märker hur det förändrats. Vi har blivit ett attraktivt lag för spelare även från andra föreningar i Göteborgsområdet och inte bara utanför.

PREMIÄRDAGEN ÄR HÄR

Ikväll är det äntligen dags. Division III står för dörren och Erika hymlar inte om att det nu är dags för lite mer än bara utveckling inom laget.
– Vi har hela tiden pratat om att göra bättre resultat än förra säsongen. Det är lite där det brustit innan, då vi gjort bra träningar och haft en fin utveckling på spelarna och en bra stämning i laget men inte kunnat omvandla det i poäng. Förhoppningsvis blir det bättre i år med en starkare kontinuitet i allt från träningar till spelare. Vi är redan bra på mjuka värden men det ska börja synas i tabellen också. Och jag har en bra magkänsla inför denna säsongen.
Men, säger hon, det är också viktigt att arbeta långsiktigt.
– Hade jag kunnat välja hade vi spelat högre upp redan idag men så fungerar det ju inte. Man får ta det steg för steg, det gör att föreningen ser att vi menar allvar och vi får en chans att få med både damlag och flicklag på samma båt. Får vi inte det står vi där med bra resultat men med en tappad förening. Tålamod är nyckeln.
Klockan 20.15 ikväll är det seriepremiär, då BK Häcken tar emot Sävedalens IF på Bravida. Erika är minst sagt exalterad inför matchen.
Vad händer i din kropp så här nära premiären?
– Oj, ja… Det är allt jag tänker på idag. Det är lite samma från tiden när man själv spelade. Jag vet hur det känns för spelarna. Nu har vi jobbat den här tiden i ur och skur och nu är det snart dags att bara släppa loss, egentligen. Det är bara skönt att komma igång. Jag har längtat efter att frigöra en massa energi som bara har legat och vuxit sedan januari.
Vad tror du om matchen?
– Jag tror det kan bli en riktigt rolig match. En seriepremiär är en seriepremiär. Så av erfarenhet kommer inte spelidé och sånt där att sitta till hundra procent. Jag tror att det kommer vara en kamp om viljorna, det kommer vara mycket spel på centralt mittfält om jag känner Sävedalen rätt.
Kom och stötta BK Häckens damer i säsongspremiären! Har du inte möjlighet att ta dig till Bravida kan du se matchen live på gp.se.

Huvudpartner

Officiella branschpartners