Tung derbyförlust mot IFK Göteborg

IFK Göteborg drog det längsta strået i säsongens första Göteborgsderby. Paulinho reducerade till 1–2 i den sista ordinarie matchminuten, men någon kvittering lyckades inte BK Häcken leverera.
– Vi var inte tillräckligt bra för att vinna idag, säger en besviken Rasmus Lindgren efter matchen.

Derbymötet på Gamla Ullevi började böljande. Ett IFK Göteborg med stor revanschlöst efter bottennappet mot AIK i förra omgången, och ett BK Häcken på jakt efter en trepoängare efter två oavgjorda matcher.

Men det var hemmalaget som inledde målskyttet efter en hörna slagen av Victor Wernersson, i den femtonde matchminuten. Hans medspelare August Erlingmark nickskarvade ner bollen på Elias Omarssons fötter, och islänningen kunde i sin tur klacka in den bakom Peter Abrahamsson.
– Det är sånt som händer ibland, säger lagkapten Lindgren om det svårberäknade målet.

BK Häcken blev nedstängda en period efter målet men i sista 15-20 minuterna tog Hisingslaget över. Vi är nära reducering i den 43:e minuten, när Moestafa El Kabir får en perfekt slagen inlägg av Kari Arkivuo och nickar stenhårt i ribban.
– Sen i andra halvlek går vi ut och trycker på men vi skapar inte de där jättestora lägena. Och så får de ett ganska turligt mål där jag försöker skjuta bort bollen och skjuter på Joel och bollen kommer precis till Ómarsson som gör ett fint mål, säger Rasmus Lindgren om IFK Göteborgs 2-0-mål som kom i den 60:e minuten.

Reduceringen kom till slut, men tyvärr lite för sent. Crespo får med sig en frispark precis utanför straffområdet, och Paulinho lägger upp bollen för skott. Han slår den precis över muren och den landar lågt ner i vänstra hörnet av målburen. Klockan stod på 90 minuter.
– Det är klart man får energi vid Palles mål, men det är lite sent. Hade vi gjort det fem-tio minuter tidigare så hade det nog blivit hett sen. Nu får vi ändå en chans när Faltsetas försöker med en bicicleta men det var lite sent för att vi skulle hinna få till en slutforcering.

Med tanke på den match mot AIK de hade i bagaget, känner du att vi underskattade dem?
– Nej, det gjorde vi inte. Vi visste ungefär hur de spelade. Och jag tycker inte de var särskilt bra, men vi gjorde ingen jättebra match heller. Vi var inte tillräckligt bra för att vinna.

Svider det extra när man förlorar ett derby?
– Jo, det är ju något speciellt med denna matchen. Sen är det ju samma antal poäng som i alla andra förlustmatcher, men rent känslomässigt är det något extra.

Matchen slutade med tunga 2-1 till IFK Göteborg, och första derbyt lämnar oss, tyvärr, lottlösa.

IFK GÖTEBORG–BK HÄCKEN 2–1 (1–0)
1–0 Elías Már Ómarsson (15), 2–0 Elías Már Ómarsson (60), 2–1 Paulinho (90).
IFK Göteborg: Erik Dahlin – Carl Starfelt, André Calisir, Sebastian Eriksson – Emil Salomonsson, August Erlingmark, Mikkel Diskerud (Vajebah Sakor, 85), Victor Wernersson – Elías Mar Omarsson (Giorgi Kharaishvili, 61), Gustav Engvall (Tobias Hysén, 73), Sebastian Olsson.
BK Häcken: Peter Abrahamsson – Joel Andersson (Alhassan Kamara, 76), Emil Wahlström, Rasmus Lindgren, Kari Arkivuo – Erik Friberg, Viktor Lundberg (Mervan Celik, 73), Alexander Faltsetas – Nasiru Mohammed (Daleho Irandust, 61), Paulinho, Moestapha El Kabir.
Domare: Andreas Ekberg.
Publik: 12 852.

Huvudpartner

Officiella branschpartners