Lång vårsummering med Andreas Alm: ”Det finns fler poäng att hämta”

Herrlaget och ledargruppen har varit tillbaka på GPA i drygt en vecka. På torsdag väntar träningsmatch mot IF Elfsborg, den första matchen sedan det snöpliga slutet på vårsäsongen där vi med stort manfall i truppen såg oss besegrade mot Östersund på bortaplan. I en lång intervju summerar huvudtränare Andreas Alm de första elva omgångarna av årets Allsvenskan, och berättar vad som krävs för att nå fler segrar under hösten.
– Vi skapar mer än under samma period i fjol, men vi släpper också in fler mål. Vi behöver vara mer effektiva, säger Andreas Alm om de första elva matcherna.

Det är ingen hemlighet att förväntningarna på BK Häcken var höga från många olika håll när vi gick in i den Allsvenska säsongen i början av april. Försäsongen hade sett strålande ut med sex raka segrar, en oavgjord match och 20-1 i målskillnad. Sedan kom Svenska Cupen-matchen mot Djurgården och för första gången under 2018 fick vi alla smaka på riktig besvikelse.

Ytterligare några träningsmatcher följde och sedan var det äntligen dags för allsvensk premiär. Huvudtränare Andreas Alm minns tillbaka på 1-0-matchen mot Kalmar med positiva ögon.
– Starten på Allsvenskan i år är nog den bästa jag haft med något lag. Den matchen vi gör mot Kalmar, som är ett ganska okej lag, är klockren för att vara en hemmamatch i en premiär. 6-0 i målchanser, 1-0 i mål, bra på många sätt och vis i många delar av matchen. Så vi kommer in med ett bra flyt, säger Alm.

I vår andra match stökade vi till det för oss själva och lämnade Grimsta IP med tre avstängningar, en skada och 2-0 i baken. Och förutom den konstiga bottennapp-matchen mot Brommapojkarna har det funnits andra där vi inte riktigt fått ut vad vi velat av spelet.
– Det finns ganska många olika typer av matcher bland de här elva. Mot Malmö, Östersund och Göteborg har vi ett anfallsspel där vi spelar med en mental handbroms. Vi går inte för det fastän vi har möjlighet till det. Det är sällan vi kommer möta Göteborg, Malmö eller Östersund på bortaplan i matcher där de kommer att vara så trevande och letar efter sin mästarglans eller sin Europaglans eller sin hemmaglans på något sätt. Vi fångade inte tillfället. Det var tre bra dagar att slå de tre lagen. Men vi var inte ens nära att göra det till slut. Den handbromsen är frustrerande så här i efterhand. Även Djurgårdsmatchen i cupen tycker jag var en sådan match. Det var en bra dag att slå Djurgården borta.

Hur lär man sig av såna matcher?
– Man lär sig genom att göra något annat när man får chansen igen, när samma situation uppstår. Att lära är ju att göra, inte bara säga. Jag tror att vi alla kan säga och förstå att vi måste göra något annorlunda, men att faktist göra det när det är dags igen det är det som är skillnaden. Så det behöver vi ha idéer för när det är dags.

Andreas Alm ser också en hel del positiva saker i BK Häckens allsvenska vår 2018. Bland annat är han nöjd med spelet på hemmaplan, där vi än så länge är obesegrade denna säsong. Han vill också lyfta fram försvarsspelet, med Rasmus Lindgren i spetsen.
– Han har varit den bästa mittbacken i hela serien, vågar jag säga. Tydligt bäst, offensivt och defensivt summerat. Det finns de som varit väldigt bra i andra lag också, men jag tycker Rasmus och Bjørn Paulsen i Hammarby är två som sticker ut. Sedan har vi några som spelar i trebackslinje också, men de är lite mer skyddade så jag tycker inte det är inte riktigt jämförbart, förklarar Alm.

Paulinho är en annan spelare som sticker ut efter säsongens första del. Med sina sju mål ligger han på en delad andraplats i skytteligan och har blivit bättre och bättre ju längre in i säsongen vi kommit.
– Palle är viktig för oss. Han fick kämpa sig in i säsongen de tre-fyra första matcherna, han hade inte riktigt kraft att skapa chanserna som vänsterytter. Men när han väl fick träna på det så blev han bra och började göra mål.

”Måste släppa den mentala handbromsen”

Efter elva spelade omgångar ligger BK Häcken på en åttonde plats, med 15 inspelade poäng. Fyra vinster, fyra förluster och tre oangjorda matcher säger protokollet. Hammarby leder med sina 26, tätt följt av AIK på 24 poäng.

Hur summerar du våren, Andreas?
– Medioker vårsäsong, kan man säga. Det innebär att den är varken bra eller dålig. Vi har ett litet glapp ner till nedflyttning och vi har ett större glapp upp till Europaplats. Så att vi hade behövt fyra poäng till för att säga att det var okej.

Hade du högre förväntningar när du gick in i säsongen?
– Det hade vi alla. Så är det. Det finns ju ett gäng lag tillsammans med oss som hade ambitioner att kunna känna någon form av guldsmak. Men det är ju svårt att känna den just nu, när vi är elva poäng bakom de som leder efter elva omgångar.

Om vi lyfter blicken lite, hur ser du på allsvenskan som helhet under våren 2018?
– Det här med trebackslinje sätter ju sig i serien allt mer. Det präglar matcherna. Många av de lag som spelar med trebackslinje är lite återhållsamma i presspel och liknande. Göteborg är rätt avvaktande i sitt presspel, AIK är det också när det gäller att vinna bollen på offensiv planhalva. Där är de lite återhållsamma.
– Det är lite mindre presspel i Allsvenskan än det var för några år sedan skulle jag vilja säga. Så det blir inte lika hafsig, utan när man inte har bollen så kommer motståndaren ha den en stund. Det är många som gillar kontroll. Det är väl prägeln på Allsvenskan just nu. Plus att Hammarby har satt den största prägeln, utifrån deras otroligt starka elva matcher.

Vad blir nycklarna för att hitta en lite mer stabil vinstrad till hösten?
– På bortaplan, när matcherna står och väger, måste vi släppa den mentala handbromsen och våga vara bra offensivt. Så att matcherna väger över till vår sida. Det handlar inte om att chansa på något sätt utan bara se och känna att vi är det klart bättre laget även om det är på bortaplan. Det finns fler poäng att hämta.
– Sedan med tanke på att det kommer Europaspel, så är det bra om vi har tillgång till så många spelare som möjligt. Det är ju ett tag kvar tills dess, men om vi ska  spela söndag och torsdag hela tiden så behöver vi verkligen alla i ganska gott slag.

 

Missa inte träningsmatchen mot If Elfsborg på torsdag klockan 13.00 på Bravida Arena. Fri entré!

Huvudpartner

Officiella branschpartners