Magisk vårsäsong för BK Häckens akademilag: ”Får upp välutbildade spelare från breddverksamheten”

Vårsäsongen är snart över även för BK Häckens akademilag. Och vi kan se tillbaka på en vår som varit fantastisk rent resultatmässigt. Dessutom tror akademichef Tomas Andersson på en ljus framtid.
– Vi har rätt människor på rätt plats som gör ett fantastiskt jobb, säger Tomas när bara ett fåtal matcher kvarstår innan sommarledigheten.

BK Häckens U16-killar har inte förlorat en enda match i år. De vann Ligacupen och har vunnit allt i sin serie. I de sista tre matcherna på vårsäsongen väntar motstånd från GAIS, Skoftebyns IF och Sjömarkens IF.  De toppar serien och har gott om poäng ner till slutspelsstrecket.
– Det är väldigt roligt såklart, säger akademichef Tomas Andersson.

Även U17-killarna har haft en kanonvår och toppar sin serie. De har matcher mot Helsingborgs IF, Jönköpings Södra IF och Malmö FF kvar innan de får gå på ledighet. När de bästa sju lagen slås ihop med lagen från den norra serien kommer BK Häcken definitivt att vara med.
– De har bara förlorat en match, och det var semifinalen i Ligacupen. Resten har de vunnit eller spelat oavgjort.

U19 ligger tvåa bakom Halmstad, men har häng på förstaplatsen i serien. Det är redan färdigt att de går vidare till nästa runda, men har matcher mot Falkenbergs FF, Mjällby AIF,IF Elfsborg och Örgryte IS kvar.
– I och med att det inte är några U21-matcher kvar så sliter vi inte lika mycket på U19-spelarna nu, säger Tomas Andersson.

Vad är det som gör att det går så bra för akademilagen?
– Att 16 och 17 går så bra har mycket att göra med att det kommer upp mycket välutbildade och bra spelare från vår breddverksamhet. Anders Wahrnberg har bra koll på ledarna där, och Hristijan Cvetkovski som har ett övergripande ansvar från 15-17, styr deras träningar och upplägg. Det är det vi ser utslag på nu i 16- och 17-klasserna. U19 har varit lite mer spretande men vi tror att den klassen kommer bli ännu bättre och kommer ta ytterligare ett steg nästa år när 17-spelarna blir för gamla för U17.
– En annan röd tråd är Teddy Olausson som varit med i U19 och nu U21 och a-laget, det tror jag också är en faktor till att det går så bra. Vi har en bra röd tråd hela vägen från 15-kullen till a-laget, med bra människor som varit med på flera håll och vet vad det handlar om.

Breddverksamheten ger en fin effekt uppåt, vad betyder det för framtida prestationer och utveckling?
– Det betyder att vi förhoppningsvis kan fortsätta att hålla väldig hög klass på U16, U17 och U19. Vi är såpass bra att vi inte behöver gå ut och värva in mediokra spelare, utan vi kan värva russinen i kakan. Det andra har vi redan. Titta på 02-kullen, bara där har vi åtta killar som redan varit med på landslagssamlingar. Men även kullarna -03, -04 och -05 ser jättebra ut vilket är kul. Det ser ljust ut.

Hur är stämningen i akademilagen nu?
– Den är bra, givetvis. De har ju fått en boost denna vår. Sedan finns det alltid grejer att jobba med och förbättra. Men den positiva stämningen smittar ju av sig, speciellt när det går så bra för alla lag.

Hur ser sommaren ut för akademilagen?
– De är lediga vecka 26 och 27, sedan drar vi igång med träningsläger inför Gothia cup, vecka 28, för u16 och U17. U19 är ju inte med i Gothia Cup, utan de tränar som vanligt under Gothia Cup-veckan.

Hur kul är det att vara akademichef just nu?
– Det är lätt just nu! Man behöver inte göra så mycket, allt är som ett självspelande piano.  Och att alla lag går så bra är riktigt roligt. Det är ett kvitto på att vi gör rätt saker, har rätt människor på rätt plats som gör ett fantastiskt och långsiktigt jobb.

Vill du följa våra akademilag i helgen så spelar de U19 borta mot Falkenberg (lördag, 14.00) och U17 borta mot Helsingborg (söndag, 14:00). U16 spelar borta mot GAIS klockan 18.00 på måndag. 

Huvudpartner

Officiella branschpartners