BK Häcken kopplade greppet mot FK Liepaja

3–0 i allsvenskan mot Gif Sundsvall i lördags, samma siffror i dagens match i Lettland mot FK Liepaja. Andreas Alms mannar har skaffat sig ett bra utgångsläge inför returen på hemmaplan nästa torsdag.

Lettiska FK Liepaja är laget som BK Häcken behöver besegra i ett dubbelmöte om det ska bli avancemang till andra kvalomgången till Europa League och match mot Emil Forsbergs RB Leipzig.

Första matchen spelades på bortaplan i dag och var mållös i 73 minuter – sedan blixtrade BK Häcken till och gjorde tre mål inom loppet av en tiominutersperiod.

– Det hände inte så mycket i första halvleken för något av lagen. Det var några nästanlägen, men planen var svårspelad och vi slarvade en del. Sedan gick vi in i halvtid och sa att vi skulle fortsätta att trycka framåt, vara noggrannare och Andreas (Alm) sa att det kommer att öppna upp sig om vi gör första målet, och så blev det, säger Erik Friberg som var lagkapten i skadade Rasmus Lindgrens frånvaro (stukad fot på gårdagens träning).

Daleho Irandust, som gav BK Häcken ledningen mot Gif Sundsvall i söndags, gjorde samma sak här. Han bytte av Viktor Lundberg i den 57:e minuten och satte sedan ledningsmålet drygt kvarten senare. Sedan låg han också bakom BK Häckens 2–0- och 3–0-mål.

– Oerhört viktigt att få bortamålen och dessutom kunna hålla nollan. Emil (Wahlström) och (Johan) Hammar hade bra kontroll bakåt. Samtidigt är det bara halvtid i mötet, vi har en match nästa vecka också där vi måste spela bra, annars har de ett par skickliga spelare som kan hota, säger Friberg, som också imponerades av den 25 man starka BK Häcken-klacken.

– Häftigt och imponerande att de tar sig ända hit för att stötta oss, det värmer verkligen!

Returen spelas på Bravida Arena torsdagen den 19 juli klockan 19.00.

FK LIEPAJA–BK HÄCKEN 0–3 (0–0)
0–1 Daleho Irandust (74), 0–2 Paulinho (77). 0–3 Mervan Celik (82).
Varningar, FK Liepaja: Janis Ikaunieks, Seydina Keita. BK Häcken: Kari Arkivuo.
FK Liepaja: Arsen Beglaryan – Raivis Jurkovskis, Kristers Tobers, Sady Gueye, Seydina Keita – Igors Kozlovs, Dmitrijs Hmizs (Christian Torres, 76), Leonel Strumia – Vladimirs Kamess (Verners Apins, 64), Janis Ikaunieks, Martins Kigurs (Girts Karlsons, 55).
BK Häcken: Peter Abrahamsson – Adam Andersson, Emil Wahlström, Johan Hammar, Kari Arkivuo – Erik Friberg (Alexander Faltsetas, 72), Viktor Lundberg (Daleho Irandust, 57), Gustav Berggren – Nasiru Mohamed, Paulinho (Alhassan Kamara, 84), Mervan Celik.
Domare: Marco Guida, Italien.
Publik: 2 234.

Huvudpartner

Officiella branschpartners