Joona Toivio inför bortamötet med AIK: ”Vi ska göra allt vi kan”

Obesegrade AIK inväntar Hisingens ankomst till Solna. Och nu är vi på väg. I lördagens möte har vi chans att bli de första som plockar en trepoängare från det gulsvarta Stockholmslaget  – något vi har för avsikt att göra.
– Vi ska stå tillsammans, det är det viktigaste, säger Joona Toivio inför lördagens match på Friends Arena.

Den finske mittbacken har bara varit här en månad men redan gjort ett starkt avtryck på planen. I sin första match i Häckentröjan noterades Han för en assistpoäng och  under båda sina allsvenska framträdanden har han visat sig från sin stabila sida. Joona Toivio är  dessutom väldigt nöjd med sitt val av klubb.
– Det har varit jättebra. Det är ett fint gäng och allt är bra här. Jag har fått en bra start, säger 30-åringen.

Han håller med om att det gått bra i hans första matcher, men han tillägger att han inte spelat matcher på en lite längre period innan han anslöt till BK Häcken.
– Jag känner att jag har mer att ge, säger Toivio.

Joona är spänd inför morgondagens match och ser fram emot att åka till Stockholm för att försöka knäcka koden mot AIK. Med tanke på Hisingslaget fina trend finns det mycket energi i laget.
– Spelet rullar bra nu. Nästan allt går som det ska. Det är märkligt i fotboll, när det går bra så går det verkligen bra och när det går dåligt går det dåligt. Just nu går det bra, och det är fint.

Vad tror du krävs för att vinna mot AIK imorgon?
– Vi ska stå tillsammans, det är det viktigaste, tycker jag. Att vi inte går ut en och en och börjar jaga dem. Vi ska spela som ett lag och ge hundra procent i alla bollar.

Se hela intervjun med Joona i spelaren ovan. 

MOTSTÅNDARNA

Ingen har väl undgått att AIK går som tåget och inte har förlorat en enda match denna säsong. De har legat stabilt i toppen en längre tid och är minst sagt favoriter till guldet. AIK har bara släppt in elva mål varav fem under de tio matcherna på hemmaplan. Kapten Henok Goitom är den som leder AIK:s interna skytteliga med sina 9 mål.

ALMS TANKAR

Vi är ett av sex lag som spelat oavgjort mot AIK denna säsong. En match där vi tog ledningen tidigt men som blev lite ryckig på bland annat på grund av skador, och AIK kvitterade i andra halvlek. Vilka lärdomar har vi kunnat dra efter 1-1-mötet på Bravida i våras?
–Vi fick med oss en god känsla för vissa anfallsmönster från den hemmamatchen men annars är det fortfarande matcherna mot Red Bull Leipzig som gett oss mest i tempo, intryck och idéer till att utveckla spelet nu och framöver.

Vi har en fin trend bakom oss och det kan man ju verkligen säga om AIK också, som inte förlorat en enda match under hela säsongen. Hur ska vi göra för att bli de första som plockar tre poäng mot AIK?
– AIK är bäst i serien på att skaffa kontroll på en match med vertikalt djup mot sitt eget mål och det ger dem ett kontrollerat bollinnehav. Lägg därtill Goitoms fina rörelse och det blir ett lag som är obesegrade i Allsvenskan. Det lätta svaret på hur att vinna, är att göra mål på alla målchanser som skapas, att vara effektiva är avgörande. Det var vi inte i hemmamatchen och då fick AIK chansen att kvittera.

SENASTE MÖTENA MED AIK

23 maj 2018: BK Häcken – AIK, 1-1

24 september 2017: BK Häcken – AIK, 1-6

2 april 2017: AIK – BK Häcken, 0-0

27 oktober 2016: AIK – BK Häcken, 2-1

8 maj 2016: BK Häcken – AIK, 2-3

LÄGET I LAGET

Nasiru Mohammed har en omfattande skada i höger lår och är inte med i truppen mot AIK. Juhani Ojala har länge kämpat med sin lårskada och är nu äntligen igång och tränar fullt med laget. Han är dock inte matchredo ännu och finns inte med i truppen för imorgon. Inte heller Krickan eller Aiham Ousou är tillgängliga för spel. Resten av spelarna är hela och friska.

ALMS UTTAGNA TRUPP MOT AIK

Peter Abrahamsson (mv)

Jonathan Rasheed (mv)

Godswill Ekpolo

Emil Wahlström

Rasmus Lindgren

Joona Toivio

Johan Hammar

Adam Andersson

Kari Arkivuo

Erik Friberg

Kevin Ackermann

Gustav Berggren

Alexander Faltsetas

Viktor Lundberg

Daleho Irandust

Mervan Celik

Paulinho

Alexander Jeremejeff

Lucas Hedlund

Avspark 16.00 på Friends Arena. Har du ingen möjlighet att vara på plats kan du köpa matchen HÄR, så går en del av summan till föreningen. 

Huvudpartner

Officiella branschpartners