Toivio flyttar in!

Idag gjorde vi klart med vårt fjärde nyförvärv denna sommaren. Joona Toivio förstärker Bollklubben och har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2021.
– När möjligheten dök upp var det ett enkelt beslut att komma hit, säger mittbacken.


Den finske mittbacken ansluter som bosman efter att kontraktet med polska Termalica Nieciecza brutits. Toivio, som fyllde 30 tidigare i år, har tidigare representerat AZ Alkmaar, Telstar, Djurgården och Molde.

Han har representerat det finska landslaget över 40 gånger och noterats för tre mål, där ett av dessa kom mot Sverige i EM-kvalet 2012. Toivio startade i båda Finlands vänskapsmatcher i juni.

Joona kom med sin nyblivna fru och ettåriga dotter till Hisingen under söndagen. Nu ska de landa i sin nya hemstad och ser fram emot att stanna här.

Hej, Joona, välkommen till Hisingen!
– Tack!

Hur känns det att vara här?
– Det känns bra! Hela anläggningen är perfekt. Ser fram emot att flytta hit och få allt på plats.

Vad var det som gjorde att du ville skriva på för BK Häcken?
– Jag ville ha ett tryggt ställe för min familj och Sverige är väldigt likt Finland. Och jag känner till Häcken sedan jag spelade i Allsvenskan. Så när möjligheten dök upp så var det ganska enkelt att ta beslutet att komma hit.

Pratade du någonting med dina landsmän Juhani och Kari inför beslutet?
– Ja, men bara lite. Jag var ju tre år i Djurgården så jag vet en del om Häcken sedan tidigare.

Hur beskriver du dig själv som spelare?
– Jag är en spelande mittback som är ganska allround. Jag har en bra högerfot. Jag har ganska bra vänsterfot också, men högerfoten är min bästa kvalitet. Jag kan ta frisparkar om Paulinho inte är på banan, haha.

Är det högerfoten som är din starkaste sida?
– Ja, sen har jag ju varit kapten i alla klubbar jag varit i, förutom i den polska klubben. Så det ligger nog lite ledaregenskaper i mig också. Men jag är ingen ledare som pratar så mycket, jag försöker mer leda med det jag gör.

Du har skrivit på för 3,5 år med BK Häcken. Vad har du för mål med den här tiden?
– Självklart vill jag att komma så högt upp i tabellen som möjligt med laget. Men först vill jag bara komma in i truppen och laget, lära känna alla spelare, tränare och de som jobbar runtomkring klubben. Sen vill jag hitta min plats i laget och spela så mycket som möjligt.

Sportchef Sonny Karlsson berättar att de valde att göra ett försök att värva finländaren när de fick nys om att kontraktet med den polska klubben brutits.

– Det är en bra fotbollsspelare med ledaregenskaper. Han är en stabil mittback på den högsta nivån vi kan vara att jaga, säger Sonny.

–Ojalas skada och Rasmus Lindgrens hjärnskakning väckte oss lite grann att vi behöver titta längre fram. Vi har ingen mittback på kontrakt efter 2019 idag.  Vi har en del spelare som vi har förlängningsdiskussioner med men det här kunde vi inte låta bli. Detta kontrakt är skrivet till 2021 och det är vi väldigt glada för. Det är extremt roligt att få den kvaliteten på både människa och spelare.

Vi jobbar just nu med att få Jooni Toivio spelklar och hälsar honom varmt välkommen till Hisingen!

 

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners