18 startelvor på 18 matcher – ett vinnande koncept för BK Häckens U16

Säsongen för våra ungdomslag har varit mycket fin och nu går vi in på sluttampen. U16 vann sin serie och är redo för sin slutspelsserie, med en första målsättning att ta sig vidare till semifinal.
Succéreceptet? Olika startelvor i varje match.
– Det är nästan ännu roligare än själva serievinsten, för min del, säger U16-tränaren Andrés Jimenez.

I mars stod BK Häckens U16-lag som segrare i Ligacupen. Och med fyra matcher kvar att spela stod det klart att de skulle bli segrare i årets U16-serie. Nu väntar slutspelsserie och förhoppningsvis semifinal och final.

En speciell detalj i årets seriespel har varit ruljansen på spelare. Totalt 41 spelare har använts under de 18 matcherna.
– Det har sett jättebra ut, säger Andrés Jimenez. Vi har använt många 04:or, alltså 13-14-åringar, som gått upp och matchas mot 16-åringar. Det har varit 18 matcher, med 18 olika startelvor, så det har varit ett pussel från match till match. Det har både varit en utmaning och jädrigt roligt.

Varför valde ni det upplägget?
– Det var egentligen inget som var planerat från början utan vi har ju 02:orna, de som är 16 i år, som har gått så pass bra att de fått mycket speltid i U17. Då har vi valt att matcha ett lite yngre lag hos oss, och plockat upp spelare nerifrån. Och de senaste matcherna, då serieserien redan varit klar ett tag, då har vi valt att ge så många som möjligt chansen att visa upp sig och få de här utbildningstillfällena. För det är ju fortfarande väldigt bra matcher de får.

Tidigare säsonger har stommen varit mer stabil och man har roterat på runt 20 spelare. I år har alltså mer än dubbelt så många fått spela U16-fotboll. Något som tagits emot mycket positivt bland spelarna.
– Det har varit jättebra faktiskt. Det har varit bra stimulans hela året. Nyckelspelarna som fanns i Ligacupen har växt till sig så pass mycket att de tagit en ordinarie plats i U17 istället. Så då går chansen till spelarna nerifrån som får möjligheten.

Bra samarbete mellan åldersklasserna

Andrés berömmer de ledare han har runtomkring sig, framför allt U17-huvudtränaren Hristijan Cvetkovski och Joel Dahlberg i U15, som skickar upp duktiga och väl förberedda spelare från de lägre åldrarna.
– Det känns som att vi är inne i en process och det ser jättebra ut och det finns massor att fortsätta utveckla, säger Andrés.

Risken med så många olika spelare och startelvor är att det blir lite ryckigt, varför tror du att upplägget funkat så bra?
– Det är en jätteutmaning i sig, men dels så har vi en väldigt driven träningsgrupp. Alla spelare vi har i truppen, även de yngre, är otroligt drivna och ambitiösa och vill någonting med sin fotboll. Sedan har vi en tydlig träningsmodell och spelfilosofi som genomsyrar verksamheterna U15, U16 och U17. Så när vi har plockat upp spelare nerifrån så vet de precis vad de ska göra och vad som förväntas av dem. När jag väl håller de här matchgenomgångarna är det inget som är nytt för dem utan det är saker som vi jobbar med på daglig basis.
– Pusslet har mer handlat om att få ihop gruppen från match till match. För som du säger, det är lätt att det blir ryckigt och det är mycket nya ansikten men det har ändå funkat väldigt bra, över förväntan. Alla har vetat vad de ska göra och accepterat sina roller. Det är nästan roligare för min del än själva seriesegern.

Vad väntar härnäst?
– Nästa vecka börjar slutspelsserien, med fyra stycken 6-lagsgrupper runtom i landet. I vår grupp finns Halmstad, Elfsborg, Angered, Zenith och Laholm. Ettan i varje grupp går vidare till semifinal och därefter är det final.

Vad tror du om chanserna att ta sig vidare?
– Jag tror de är väldigt goda så länge vi fortsätter att jobba hårt på träningsplanen. Så länge vi är ödmjuka och jobbar hårt tror jag vi kommer att lösa detta. Jag ser ingen anledning till att vi skulle växla ner, utan snarare växla upp.

Vilka känslor går igenom dig som tränare när du tänker på den fina säsongen?
– Jag känner en stolthet i det vi har gjort. Och jag vill passa på att ge en eloge till Hristijan som är hjärnan bakom träningsupplägget och har sett till att allting går ihop. Han betyder väldigt mycket för verksamheten. Hela samarbetet mellan de olika klasserna är väldigt bra. Vi har ett väldigt bra ledarteam med Hristijan, Peter (Gummesson) och Martin (Gustafson), där alla bidrar på sitt sätt.

Spelschemat för U16:s slutspelsserie är ännu inte spikat, men med största sannolikhet spelas den första matchen på hemmaplan redan på tisdag den 11 september.

U17 och U19 då?

U17 är fem matcher in i sin slutspelsserie och ligger på en fjärde plats, bara tre poäng bakom serieledande IF Elfsborg. Spelschemat för deras kommande matcher hittar du HÄR.

Även U19 har avverkat fem matcher och ligger även de på en fjärde plats, fyra poäng bakom ledarna Djurgården. Spelschemat för deras kommande matcher hittar du HÄR.

Huvudpartner

Officiella branschpartners