BK Häcken utklassade IFK Göteborg

BK Häcken var bäst i väst redan före avspark. Uppvisningen av hela Hisingens lag mot IFK Göteborg blev en repris på fjolårets möte och befäste i 90 minuter vilka som är stans bästa lag. 4–1-segern tog också BK Häcken tillbaka till femteplatsen i Allsvenskan.
– Det är alltid viktigt med derbyseger. Det kan inte bli så mycket bättre just nu, säger tvåmålsskytten Viktor Lundberg efter segern.

Över 6 000 personer hade tagit sig till Hisingens stolta hemmaplan, Bravida Arena. Och än en gång bjöds det på målfest från BK Häcken.

Matchen inleddes på ett jämnt vis, där både IFK Göteborg och BK Häcken försökte hitta vägar att ta kommando i spelet. Efter ganska händelsefattiga första 20 minuter var det hemmalaget som till slut inledde målskyttet. Erik Friberg spelade från sitt mittfält fram till Alexander Jeremejeff utanför straffområdet, som snabbt väggpassade vidare till Viktor Lundberg. Viktor hittade Daleho Irandust precis i kanten av straffområdet och ”Dalla” såg att Lundberg tog en löpning mot mål. Med en utsökt framspelning från Daleho Irandust kunde Lundberg slå in 1-0 i den 26:e minuten.

Det dröjde sju minuter innan 2-0 kom. Och även då var Daleho Irandust i högsta grad inblandad, då han noterades som målskytt. Efter att IFK Göteborg misslyckats med ett uppspel kunde Alexander Faltsetas enkelt vända spelet från mittplan. Via Daleho Irandust nådde bollen Alexander Jeremejeff som inväntade den perfekta passningsvinkeln för att nå Godswill Ekpolo som kom löpande ute på hägerkanten. Ekpolo fortsatte mot sidlinjen och spelade in bakom backlinjen där ”Dalla” fanns och kunde skarva in bollen vid högra stolpen.

IFK Göteborg fick upp energin i slutet av första halvlek och Peter Abrahamsson fick göra ett par räddningar. Men efter pausvilan dröjde det bara tre minuter innan BK Häcken utökade ledningen ytterligare. Paulinho fixade en frispark till vänster om det blåvita straffområdet. Han tog sparken själv, bollen gick i motståndarmuren och styrde vidare mot mål. Där var Alexander Jeremejeff först på bollen och kunde stöta in den bakom Göteborgsmålvakten. 3-0 med 48 minuter spelade.

Och Viktor Lundberg skulle hinna göra ett mål till innan matchen var över, efter ett magnifikt förarbete av Paulinho. Brassen fick bollen på mitten av plan och drev själv upp bollen hela vägen in i straffområdet, förbi både en och två blåvita spelare. Avslutet var knivskarpt, men bollen gick i stolpen. Viktor Lundberg fanns med i anfallet och kunde enkelt slå in returen. Klockan visade att 63 minuter var spelade.
– Det var fantastiskt. Jag tycker hela laget gör det bra. De sista femton minuterna var jag helt slut, men man lyckas ta sig igenom det i en sån här match, säger den dubble målskytten efter segern. Se hela intervjun med Viktor Lundberg i spelaren ovan.

IFK Göteborg hann reducera en gång genom Robin Söder (69:e minuten), men när matchen blåstes av hade BK Häcken ännu en gång fixat tre poäng på Bravida Arena efter 4-1 i årets sista derby.

Så här sade tränare Andreas Alm efter matchen.

 

BK HÄCKEN–IFK GÖTEBORG 4–1 (2–0)

1–0, Viktor Lundberg (23′), 2–0, Daleho Irandust (33′), 3-0, Alexander Jeremejeff (48′), 4–0 (63′), 4–1 (69′) Robin Söder.

Varningar, BK Häcken: -. IFK Göteborg: Fredrik Oldrup Jensen (47′), Sebastian Ohlsson (61′).

BK Häcken: Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio (67′, Johan Hammar), Rasmus Lindgren, Kari Arkivuo (71′, Adam Andersson) – Erik Friberg, Viktor Lundberg, Alexander Faltsetas – Daleho Irandust (72′, Mervan Celik), Alexander Jeremejeff, Paulinho.

IFK Göteborg: Tom Amos – Emil Salomonsson, Carl Starfelt, André Calisir, Victor Wernersson – Fredrik Oldrup Jensen, Vajebah Sakor (68′, August Erlingmark) – Sebastian Ohlsson (77′, Sargon Abraham), Patrik Karlsson Lagemyr (64′, Amin Affane), Giorgi Kharaishvili – Robin Söder.

Publik: 6 142.

Huvudpartner

Officiella branschpartners