Kevin Ackermann om den fina utmärkelsen: ”Blir lite generad”

Vi är alltid stolta över vår ungdomsverksamhet och vi är extra stolta när omvärlden får upp ögonen för våra duktiga spelare. I förra veckan presenterade den respekterade brittiska tidningen The Guardian sin årliga lista över de största fotbollstalangerna i 17-årskullen. Med på listan fanns BK Häckens mittfältare Kevin Ackermann.
– Jag blev oerhört glad, säger unge Ackermann som hörde nyheten av kollegan Johan Hammar.

17-åringen hade inte hört talats om listan förrän nu, men insåg storheten i den när han fick reda på att Filston Mawana (2000) och Alexander Isak (1999) varit med på föregående års listor.
– Man blir lite generad. Men det är ett kvitto på att man gör någonting bra, det uppskattas otroligt mycket, säger Kevin.

Vad sade dina lagkamrater den där dagen?
– De skojade lite med mig, speciellt Friberg. Han sade ”vågar man verkligen möta den där topp 60-spelaren” när vi skulle spela, men det var med glimten i ögat. Och alla sade grattis, så det var kul.

Det är den svenske fotbollsjournalisten och tv-profilen Olof Lundh som valt ut Kevin Ackermann som ende svensk på årets lista. Ett stort namn i sammanhanget, tycker Kevin. Lundhs beskrivning av Kevin Ackermann innehåller fraser som ”incredibly strong” och ”excellent touch to go with his physicality”.
– Det är ju skitkul, jag blir oerhört stolt, säger Kevin.

Var det någon annan på listan som du kände igen?
– Jag kände inte igen de tre som var överst, men Úmaro Embaló  från Portugal mötte jag under EM. Han var otroligt bra. han var också med på listan.

Fotbollschef på The Guardian är svensken Marcus Christenson. Så här säger han om årets talanglista.
– Det är fantastiskt roligt för mig som svensk att ha Kevin Ackermann med på listan av 60 av de mest talangfulla spelarna födda år 2001 i världen. Han blev vald av Olof Lundh för oss på the Guardian. Olof har varit med på det här projektet sedan starten 2014 och det är väldigt intressant att se hur det går för spelarna när de blir äldre.

– Några av spelarna har ju blivit världsberömda. 2014 hade vi till exempel spelare som Ousmane Dembélé (som var med i Frankrikes VM/-trupp och nu spelar för Barcelona) och Marcus Rashford med. Men det är också många spelare som det inte har gått lika bra för och några har till och med slutat med fotboll. Det bara visar hur svårt det är att lyckas i toppfotbollen även om man är bland de bästa i världen i 17-års åldern.

Hela The Guardians lista över världens 60 mest talangfulla fotbollsspelare födda 2001 hittar du HÄR.

Stort grattis, Kevin!

Huvudpartner

Officiella branschpartners