Krickan lägger elithandskarna på hyllan: ”Jag är otroligt tacksam och stolt”

Han har funnits i föreningen under hela sina långa karriär och spelat tredje flest matcher i Häckentröjan. Han var med när Bollklubben avancerade till Allsvenskan, när laget nådde en allsvensk andraplats och när cupguldet säkrades. Nu lägger Christoffer Källqvist elithandskarna på hyllan och kan se tillbaka på en stolt tid i BK Häcken.
– Den här föreningen har på något sätt definierat hela mig, säger Krickan.

Christoffer Källqvist har tillbringat hela sitt liv på Hisingen och hela sin fotbollskarriär i BK Häcken. Den 35-åriga målvakten har snart gjort 18 säsonger i a-laget. Med sina 474 matcher ses han som en av klubbens stora ikoner.

Krickan var med när klubben tog steget upp till Allsvenskan 2008, ett minne som ligger honom varmt om hjärtat. Han har dessutom en allsvensk andra plats (2012) och ett cupguld (2016) på meritlistan.
– Den här klubben betyder otroligt mycket för mig. Det är stora ord att använda men den här föreningen har på något sätt definierat hela mig. Ända från knattetiden och genom alla satsningar vi gjort längst vägen. Jag är otroligt tacksam och stolt.

Den här säsongen har Krickan tränat med a-laget och funnits med som tredjemålvakt. Men från och med nästa säsong tar han ett steg tillbaka från truppen – i alla fall som aktiv målvakt.
– Tanken är att jag går in som målvaktstränare för a-laget nästa år, och Mats kommer att börja jobba mer med akademin. Men jag kommer fortfarande träna med laget två gånger i veckan, och då är Mats där och tränar oss. På så sätt kommer vi ha ett bra samarbete.

Även om elitkarriären i och med detta tar slut ser Krickan inte på detta steg som något dramatiskt.
– Jag kan inte säga att jag officiellt lägger av i den bemärkelsen, eftersom jag fortfarande är med som en backup, men jag är inte med och konkurrerar längre. Och det är egentligen så som det varit i år och förra året också.

Hur känns det att helt plötsligt ställa sig och träna Peter och Jonathan?
– Det är klart det blir annorlunda på ett sätt, men vi har ju lärt känna varandra väldigt bra och jag tror både Peter och Jonathan har varit inne på att det skulle bli så här en dag. Jag tycker att jag har stöttat dem redan under denna säsongen, och jag har ju inte massa egna övningar som ligger på lager direkt. Men jag ska hitta min stil på det, hitta mig själv i den rollen. Och det är klart det blir speciellt att gå från att träna ihop till att träna dem istället.

”Alltid haft en stor talang”

Målvaktstränare Mats Johansson ser tillbaka på ett långt samarbete med Christoffer Källqvist.
– Jag har haft Krickan sedan han var 15 år. Han har varit jättebra att jobba med. Visst har jag behövt piska honom lite ibland, men han har alltid haft en stor talang.

Har du något minne som sticker ut från Krickans karriär?
– Hans debut. När han var 16-17 år, mot Halmstad BK. Vi vann med 2-1 och vid målet vi släppte in så halkade han. Han fick lite skit av vår dåvarande a-lagstränare Torbjörn Nilsson, ”en målvakt halkar inte”. Det var rätt tufft för Krickan. Sedan dess har han nog kört med skruvdubb hela tiden.

Och den världskända tunneln då?
– Ja den kommer jag också ihåg, såklart. Helt ärligt så såg jag inte från bänken att han gjorde en tunnel, jag tänkte ”så dum kan jag väl inte vara”. Men det var han. Å andra sidan har Krickan fantastiskt bra fötter, så egentligen borde jag inte ha blivit förvånad.
– Det som är mest förvånande är att när vi någon match senare mötte Åtvidaberg borta så gjorde han en tunnel igen. Och det var ingen som såg den för att kameravinkeln var så dålig. Men han gjorde det. Så han lärde sig inte från den första… Å andra sidan gjorde han ju inget misstag, men jag hoppas att han inte kommer att lära ut den biten.

Huvudpartner

Officiella branschpartners