Målregn och debutantmål när BK Häcken besegrade Dalkurd

En stabil insats i Gävle gav BK Häcken ytterligare en viktig trepoängare i jakten på Europaplats. Kevin Yakob gjorde sin första allsvenska match  – och sitt första allsvenska mål – när BK Häcken besegrade Dalkurd med 5-0 på bortaplan.
– Den bästa känslan jag haft på länge, säger debutanten efter segern.

Snön hade fallit under natten i Gävle, men på Gavlevallen var gräset grönt när mötet mellan Dalkurd och BK Häcken blåstes igång. Hemmalaget, som kämpar för poäng nog att hålla sig borta från kvalplats, visade direkt att de inte tänkte bjuda på något enkelt motstånd.
– Jag tycker vi spelar lite trevande i början, de får ha bollen och kommer till någon halvchans, säger Kevin Yakob som sent i matchen gjorde sin allsvenska debut.

Men trevande eller ej, det var BK Häcken som gjorde matchens första mål redan i den femte minuten. Joona Toivio slog en långboll från sin backposition, bollen nickades ner av en Dalkurdspelare men den hamnar rakt i bröstet på Viktor Lundberg som kan driva in den i straffområdet. Han faller och blir av med bollen men Mervan Celik letade sig fram mellan Dalkurdförsvararna och kunde från höger sätta bollen snyggt vid bortre stolpen. Målet, som var Mervans första allsvenska mål i Häckentröjan, kom i den femte minuten.
– Efter det målet kommer vi in mer och mer i matchen och sen blir det en bekväm resa, säger Kevin Yakob.

Den andra fullträffen stod Alexander Jeremejeff för. Efter en missbedömning av Dalkurds målvakt, som skulle ta emot en hemspelad boll, kommer Alexander helt fri framför målet och kan lätt slå in den i matchminut 26.

Och det skulle hinna bli ett tredje mål för Bollklubben innan matchen gick till paus. Efter en fin hörna slagen av Adam Andersson fanns Viktor Lundberg perfekt placerad mitt framför mål och han kunde till synes enkel nicka in bollen i det bortre hörnet. Målet kom i den 32:a minuten.

Andra halvlek inleddes med en målchans för BK Häcken när kapten Rasmus Lindgren är nära att göra ett riktigt konstmål. Efter en hörna nådde bollen honom i straffområdet, han stod med ryggen mot mål och klackade bollen bakom sig så att den rullade via stolpen och bort från målet. Kort efter det drog Alexander Jeremejeff på sig sitt tredje gula kort, vilket innebär att han är avstängd i nästa onsdags match mot Sirius.

Jeremejeff var i hetluften igen i den 64:e minuten när han blev tvåmålsskytt. Han blev fälld i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Alex tog straffsparken och satte bollen okonstlat med en bredsida till vänster i mål.

Och det var ruggigt att Jeremejeff skulle noteras för ett hattrick. Efter ett skott på nära håll studsade bollen på målvakten och rullade sedan bak mot mål. Med bara millimeter kvar kastade sig Dalkurdskeepern bak och hann rädda innan bollen var helt över mållinjen.

I matchens 83:e minut byttes Kevin Yakob in och fick göra efterlängtad allsvensk debut. Och han gjorde det med besked. Efter bara två minuter gjorde han nämligen sitt första mål i allsvenskan. Efter ett inkast från Erik Friberg, via Gustav Berggren, nådde bollen till slut Alexander Jeremejeff. Han spelade snyggt fram till Kevin Yakob som kom löpande till vänster in i straffområdet. Kevin siktade in sig mellan målvakten och första stolpen och sköt sitt första allsvenska mål.
– Otroligt skönt. Kul att få göra debut och att få kröna den med ett mål. Det är den bästa känslan jag haft på länge, säger Kevin Yakob efter matchen.

Se hela intervjun med Kevin Yakob i spelaren ovan.

Matchen slutade 5-0 till gästerna och vi vänder tillbaka till Hisingen med tre poäng i ryggsäcken och på en tredje plats i tabellen, med en match mer spelad än de två lagen bakom oss.

DALKURD FF–BK HÄCKEN 0–5 (0–3)

0–1, Mervan Celik (5′), 0-2, Alexander Jeremejeff (26′), 0-3, Viktor Lundberg (33′), 0-4, Alexander Jeremejeff (64′), 0-5, Kevin Yakob (85′).

Varningar, BK Häcken: Alexander Jeremejeff (47′),  Dalkurd FF: Robin Tranberg (88′).

Dalkurd FF: Stefan Van der Lei – Simon Strand, Marcus Thorbjörnsson, Alexander Ekblad (Kebba Ceesay, 53′), Malkolm Moenza – Adam Ståhl, Robin Tranberg, Henrik Löfkvist (Ahmed Awad, 77′), Rawez Lawan – Ammar Ahmed, Ferhad Ayaz (Eero Markkanen, 81′).

BK Häcken: Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio (Juhani Ojala, 77′), Rasmus Lindgren, Adam Andersson – Gustav Berggren, Viktor Lundberg (Erik Friberg, 61′), Alexander Faltsetas – Daleho Irandust (Kevin Yakob, 83′), Alexander Jeremejeff, Mervan Celik.

Domare: Kaspar Sjöberg.

Publik: 202.

Huvudpartner

Officiella branschpartners