En trotjänare lämnar BK Häcken

Efter 16 år i klubben och 321 A-lagsmatcher, går Emil Wahlström och BK Häcken skilda vägar när mittbackens kontrakt går ut efter säsongen.

– Konkurrensen har hårdnat på den positionen, Emil är inte uttagen lika ofta och det står unga spelare bakom och stampar. Precis som när Emil en dag kom fram, måste det finnas möjligheter för nya talanger att ta steget in i truppen, säger sportchef Sonny Karlsson om beslutet att inte erbjuda en förlängning.

Emil Wahlström är femtonde man på listan över Mesta Getingarna – spelarna med flest A-lagsmatcher i BK Häckens historia. Mittbacken kom till klubben från Backa IF som 15-åring, då värvad av akademichef Sonny Karlsson.

– Jag vill tacka för alla fantastiska år och den resa Emil varit med på med klubben. Vi gjorde ju resan tillsammans – han som juniorspelare till A-lagsspelare och jag från akademichef till A-tränare och sportchef, med allt vad det inneburit från SM-guld med juniorerna till cupguld med A-laget, säger Sonny Karlsson.

Resan har gått från att byta om i baracker vid Fjärdingsplan till en vardag på Allsvenskans bästa träningsanläggning, Gothia Park Academy. Från Rambergsvallen till Bravida Arena. Och från allsvensk uppflyttning 2008 till andraplatsen i Allsvenskan 2012, cupguldet 2016 och att etablera BK Häcken som ett topplag i Allsvenskan.

– I princip har det enbart varit framgångar om man ser tillbaka. Det är klubbens överlägset bästa period i historien och jag har fått vara med och bidra till den – det känns så klart oerhört bra. Och socialt har jag trivts från första början. Det har varit ens liv, ens familj, säger Emil Wahlström.

Han hade hoppats på en fortsättning i den gulsvarta tröjan nästa år men har den senaste tiden börjat förbereda sig på att det kanske inte skulle bli så.

– Det har funnits i mina tankar ett tag, i och med att vi har varit så många mittbackar och jag sitter på utgående kontrakt. Känslan har varit att man har prioriterat andra spelare före att förlänga med mig. Jag känner en jättebesvikelse över att inte få vara kvar, säger han.

Hur fotbollsframtiden nu ser ut, vet han inte men han vet att han har många år kvar på planen.

– Min tanke har varit att jag skulle få ett erbjudande av Häcken, så det har inte funnits en tanke på att sluta. Jag är bara 31 år och känner mig bättre tränad än någonsin, så det vore konstigt att slänga bort de här åren när jag fortfarande känner att jag är bra. Men jag har varit i Häcken så länge, så det handlar mer om att landa i det här beslutet nu först. Klart jag har mycket att erbjuda på fotbollsplanen men det bygger på att en klubb vill ha mig och att jag vill satsa i den klubben.

 

En längre intervju med Emil Wahlström kommer senare i veckan.

Huvudpartner

Officiella branschpartners