Julklappsvagnen kommer till Hisingen

Julen är en tuff tid för de människor som lever i utsatthet i Göteborg. Inte minst för barnfamiljer och äldre.  Tillsammans kan vi göra skillnad och fylla deras kylskåp eller bidra med en efterlängtad julklapp. Då skapar vi trygghet och glädje för dem som behöver det mest.

Stadsmissionen har länge arbetat mot utanförskap i Göteborg och Julklappsvagnen har blivit en uppskattad tradition i staden. BK Häcken vill vara med och bidra till att skapa fler fina julminnen för barn som har det tufft, därför är vi i år med och engagerar oss i Julklappsvagnen. På lördag, den 1 december, mellan klockan 14.00-15.00 finns BK Häcken, med bland annat Stickan och Daleho Irandust, på plats på Wieselgrensplatsen, dit Julklappsvagnen ankommer kl. 14.30. Vi uppmanar alla gulsvarta som också vill vara med och bidra genom att komma förbi och lämna en julklapp till de som behöver.

Fakta om Julklappsvagnen från Stadsmissionen.

Varför samlar Stadsmissionen in julklappar?

Vi ser en ökande fattigdom och utsatthet i Göteborg. Varje dag besöker hundratals människor stadsmissionens verksamheter och kontaktar oss för att be om hjälp med alltifrån mat till kläder och ekonomiskt stöd. Särskilt svår är situationen ofta för barnfamiljer och äldre. Människor som är ensamstående med barn, är långtidssjukskrivna, under längre tid levt på ekonomiskt bistånd (socialbidrag) eller som har låg pension har svårt att få det att gå ihop och har sällan råd med varken julmat eller julklappar. Vår julinsamling är ett sätt att göra deras liv lite ljusare och ge dem och deras barn och barnbarn en så fin jul som vi alla önskar oss.

 

Varför önskar vi nya saker eller presentkort som julgåvor?

Stadsmissionen är tacksam för alla gåvor som skänks till oss. Nytt såväl som begagnat. I våra åtta second hand-butiker och vid vår insamlingscentral tar vi varje dag emot begagnade varor. Dessa skänks antingen till människor som lever i utsatthet vilka får rekvisitioner för att hämta ut vad de behöver, eller säljs och vinsten går till arbetet med människor som behöver stöd och hjälp. Just när det gäller Julinsamlingen är dock tanken att den som aldrig har råd med något nytt skall få möjlighet att få, eller ge sina barn, detta. För de flesta av oss är det ingen stor sak med nya grejer men får du alltid annars ta över sådant som någon annan använt före dig, kan det betyda mycket att vid något tillfälle få en helt ny sak i julklapp. Det är anledningen till att vi ber om nya saker. Presentkort är också väldigt bra eftersom det ger makten tillbaka till den enskilda föräldern som då kan gå och köpa just den julklapp han eller hon vet att barnen önskar sig. Eftersom mat är ett stort behov är presentkort på matbutiker en välkommen gåva liksom biokort och andra upplevelserelaterade presentkort. En annan sak man kan tänka på är att de flesta gåvor som lämnas in ofta är riktade mot yngre barn, men det är också många tonåringar som lever i familjer som har det tufft. De blir väldigt glada över tex presentkort i klädbutiker, sportbutiker som Stadium eller Intersport, Elgiganten, Kicks etc.

 

Vart går julklapparna och presentkorten?

Allt som samlas in transporteras till Stadsmissionens julklappsbutik som är under uppbyggnad. Till butiken bjuds därefter de utsatta familjer och andra som sökt hjälp hos oss och de får själva gå runt och välja ut de julklappar de vill ha och önskar sig. Allt för att människor skall känna att julhjälpen är på deras villkor. Det är inte Stadsmissionen som vet bäst vad människor önskar sig utan individen själv. Av samma skäl önskar vi att man inte slår in julgåvorna. Då blir det enklare att se till att de hamnar precis rätt då.

 

Finns det andra sätt att hjälpa?

Absolut. Man kan Swisha valfri summa direkt till 90 01 702 eller så kan man gå in på stadsmissionen.org och bli månadsgivare. I butiken på vår hemsida kan man också köpa fina presentkort på Göteborgsgåvor och ge bort i Julklapp till nära och kära. Till exempel en måltid till en hungrig, ett hygienkit till någon som sover ute eller ett par varma skor till någon som fryser.

 

Mer information finns på Stadsmissionens hemsida.

Huvudpartner

Officiella branschpartners