Paulinho skänker prispengar till syskonstödjare: ”Viktigt att de inte blir bortglömda”

I oktober månad utsågs Paulinho till Månadens spelare i Allsvenskan. Nu skänker han pengarna till Insamlingsstiftelsen Drottning Silvias Barn- & Ungdomssjukhus i Göteborg, med syskonstödjarna som mottagare.
– Det är viktigt för syskon till sjuka barn att känna att de inte blir bortglömda, säger Paulinho.

Stiftelsen arbetar varje dag för att skapa glädje för barnen och ungdomarna på sjukhuset och addera till saker som inte ligger i sjukvårdens uppgifter.
– Vi vill sätta en guldkant på deras tillvaro när de kämpar i sin vardag och erbjuda dem platser, saker och miljöer. Vi finansierar syskonstödjarna, musikpedagogen, clownerna och gör mycket aktiviteter för barnen, både i huset och utanför huset, säger Madeleine Wahlberg som arbetar som verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barn- & Ungdomssjukhus.
– Vårt fokus ligger på de sjuka barnen med familjer. Mår ett sjukt barns familj bra så mår ofta barnet också bra. Det ena ger det andra.

Paulinhos prispengar kommer att öronmärkas för ”syskonstödet”. Det är en insats som finns till för att syskon till sjuka barn ska få ta plats, få möjlighet att ställa sina frågor och få stöd när familjen går igenom en jobbig period. Syskonstödjarna som arbetar på sjukhuset har ingen medicinsk bakgrund, utan är istället utbildade pedagoger som fokuserar på det friska syskonets behov.
– För familjerna betyder det till exempel att kunna prata om någonting annat än sjukdomen. Vi låter det friska ta plats, och framför allt så ser vi syskonet där föräldrarna kanske inte har möjlighet att räcka till. Det är väl den stora biten, säger Johan Forslund som arbetar som syskonstödjare på Drottning Silvias Barn- & Ungdomssjukhus.
– Många föräldrar som hamnar här är i chock eller är i sinnesstämningar som man inte visste att man har. Och då är det inte ovanligt att syskonen faller bort lite grann, man koncentrerar sig på det sjuka barnet.

I lokalerna där Johan och hans kollegor arbetar finns lekrum, bibliotek, musikstudio, möjlighet att pyssla, spela biljard och vila. Det är dessutom inte ovanligt att syskonstödjarna åker iväg på aktiviteter med de friska syskonen, runtom i Göteborg.

”STÖDET ÄR LIKA VIKTIGT OAVSETT DIAGNOS”

Syskonstödet på Drottning Silvias Barn- & Ungdomssjukhus är unikt. Runtom i Sverige finns liknande stöd för de sjukas syskon, men alla drivs av Barncancerfonden och är enbart riktade mot familjer hos barn med just cancer.
– Vi arbetar för alla avdelningar. Vissa vill rikta sina donationer till en specifik avdelning, men vi jobbar med hela sjukhuset. Det är jätteviktigt för oss, säger Madeleine Wahlberg.

Johan Forslund tillägger:
– Vi anser ju att stödet är lika viktigt oavsett vilken diagnos man har. Det är unikt för det här sjukhuset, och det är tack vareInsamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barn- & Ungdomssjukhus som vi kan göra det här.

Vad kan pengarna användas till?
– Det som kostar mest pengar för oss syskonstödjare är att ta del av det aktivitetsutbudet som finns i stan. Och en del saker är dyra. Om man har ett syskon som älskar att köra go cart, då kan vi använda pengarna till såna saker. Och då har vi en buffert att kunna ta av, där även Paulinhos pengar kommer att hamna.

Samarbetet med BK Häcken har pågått under hela säsongen. Förutom att spelarna kommer på besök till sjukhuset har Bollklubben tillsammans med Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barn- & Ungdomssjukhus sett till att sjuka barn och deras familjer kunnat ta sig till Bravida Arena för att se matcher och gå ut på plan med matchbollen inför matcherna.
– Det har betytt otroligt mycket. Det känns som ett väldigt personligt samarbete, där man inte går in med en kortsiktig utan helhjärtad inställning. Där man ser den skillnad man kan göra för de individer man möter, på väldigt olika sätt. De där ögonblicken betyder otroligt mycket för individerna, säger Madeleine Wahlberg.

Johan Forslund fyller i:
– Det är inte bara pengarna som varit det viktiga, utan själva kärnan är att det finns folk hos BK Häcken som engagerar sig i frågan. BK Häckens bemötande mot familjerna har varit fantastiskt, gensvaret från föräldrarna har varit att familjerna haft väldigt mysigt och roligt, och att alla varit väldigt vänliga.

För Paulinho kändes syskonstödet som helt rätt mottagare av prispengarna från hans utmärkelse. Han har besökt sjukhuset flera gånger och är glad att kunna bidra på alla sätt han möjligen kan.
– Att barn blir sjuka är något av det hemskaste som finns. Men såna här projekt gör förhoppningsvis livet lite enklare för de drabbade. Det är viktigt för syskon till sjuka barn att känna att de inte blir bortglömda, jag hoppas att dessa pengar kan göra vardagen lite enklare och roligare för syskonen, säger Paulinho.

Huvudpartner

Officiella branschpartners