BK Häcken får ny chefsscout för akademin: ”Ett viktigt led i vår utveckling”

Nästa säsong kommer en ny roll att finnas i BK Häckens organisation. Andrés Jimenez tar klivet från U17-tränare till chefsscout för akademin, som ett steg i klubbens utveckling.
– Ett övergripande ansvar där man behöver vara på tårna, säger Andrés Jimenez om sin nya uppgift.

BK Häckens akademi är en av många stoltheter för klubben. Varje år får nya akademispelare chansen i a-laget och de senaste säsongerna har våra akademilag stått för flera storslagna prestationer.

Som ett steg i utvecklingen har akademichef Tomas Andersson nu valt att utse en dedikerad chefsscout, som ska hjälpa till att identifiera ungdomslagens behov och utforska utbudet av spelare både i och utanför verksamheten.
– Det som händer är att jag blir chefsscout för akademin, samtidigt är jag kvar som resurs och behjälplig i akademilagen (U16-U19). Det blir väldigt mycket fotboll, säger Andrés Jimenez som under säsongen varit assisterande tränare i U17 och matchansvarig i U16.

Det primära uppdraget för 32-åringen blir att scouta intressanta spelare i Göteborg med omnejd. Han kommer att titta ända ner i åldrarna 12-13, även om de inte är aktuella för klubben förrän i akademiåldern.
– Det är viktigt att poängtera att vi inte är ute och värvar spelare i de åldrarna, utan det handlar mer om att få ett hum om vilka de är och följa dem under en längre period. Det finns så många talanger runtom i Göteborg och det är många som drar i dem i tidig ålder men vi har Göteborgs Fotbollförbunds avsiktsförklaring som norm. Det handlar om att bygga relationer med spelare och föreningar. Det tror jag gynnar oss när det är dags för dem att ta klivet till en akademi.
– Vi håller oss utanför de unga spelarna, så länge de inte aktivt självmant kommer till oss. Det handlar mer om att skapa relationer med föreningarna, framför allt  i närområdet.

Andrés Jimenez påbörjar nya tjänsten efter årsskiftet.

Utöver att åka runt och titta på spelare kommer en hel del fokus att ligga på BK Häckens egna verksamhet. Andrés kommer att åka på distriktslagsmatcher och träningar, utvecklingslägret i Halmstad och landskamper som BK Häckens akademispelare blivit uttagna till.
– Det är väldigt uppskattat när någon i föreningen kommer och tittar och kan ge feedback i efterhand. Det blir väldigt mycket internt, att se vilket spelarmaterial som finns och vad som behöver kompletteras med till akademin. Ett övergripande ansvar där man behöver vara på tårna. Det är nästan surrealistiskt hur många duktiga spelare vi har här på Hisingen. Vi har exempelvis Ali Youssef och William Milovanovic från Biskopsgården, Benjamin Arapovic och Elias Lotfi från Hisings-Backa, Leon Kornbakk och Isaac Jonsson från Torslanda och Emin Hasic från Tolered för att nämna några.

Hur känns detta för dig, Andrés?
– Det känns jättebra. Det var kul att få förfrågan. Och det var viktigt för mig att att även få vara kvar på planen som tränare, det är där jag mår allra bäst, så det blir en bra kombination. En win-win-situation för både klubben och mig.

Scoutrollen är ny, så Tomas Andersson och Andrés Jimenez är överens om att inleda med en satsning på ett år. Sedan utvärderas arbetet och beslut tas om eventuell fortsättning. Akademichefen är mycket nöjd med lösningen.
– Det är ett viktigt led i vår utveckling, någonting som vi behöver förbättra, då det annars finns risk att vi inte uppmärksammar duktiga spelare i vårt närområde. Vi vill vara det naturliga valet för spelare i åldern 15-18 år som vill ta nästa steg i sin elitsatsning, säger Tomas Andersson.

Varför föll valet på Andrés?
– Andrés är som klippt och skuren på detta då han har följt 02-gruppen länge och har god insyn i ungdomsfotbollen i Göteborg. Någon bättre lämpad person för detta finns inte.

Huvudpartner

Officiella branschpartners