Gulsvart säsongsbokslut med sportchefen

42 dagar har gått sedan vi spelade den sista matchen i 2018 års upplaga av Allsvenskan. En säsong som blandat och gett, men som på det stora hela får betyget godkänd av Sonny Karlsson. Här berättar sportchefen om sina minnen och reflektioner från 2018 och blickar fram mot en ny spännande säsong.

Efter tio försäsongsmatcher där BK Häcken öst in mål i sju segrar, två oavjorda matcher och en Svenska Cupen-förlust i kvartsfinalen mot Djurgården var det äntligen dags för den Allsvenska premiären. Kalmar FF kom till Hisingen och vi tog säsongens första allsvenska seger.

Därefter var det dags för bortapremiär på Grimsta IP, en match som inte alls blev som vi tänkt oss.
–Allt var frid och fröjd efter matchen mot Kalmar. Men sedan hade vi nästan en oödmjukhet inför matchen mot Brommapojkarna, minns sportchef Sonny Karlsson.
– Två utvisningar, Alm upp på läktaren, jag rök ihop med en journalist. Sedan Ojalas skada, han var borta nästan hela året efter det. Det var verkligen ingen rolig kväll.

Sonny säger att matchen mot Brommapojkarna hängde med oss rent mentalt, och påverkade resten av våren. Men han är nöjd med hur vi lyckades vända en medioker första del av säsongen till en stark andra halva.
– Som det såg ut i början när vi kanske slogs om åttonde till tolfte plats så får vi ändå vara relativt nöjda med vår slutplacering. Sedan avslutade vi tyvärr med två förluster när vi var uppe och nosade på Europaplats. Två segrar där hade ju kunnat ta oss ännu högre i tabellen. Men jag känner en relativ nöjdhet utefter hur vi såg ut fram till Europaspelet.

Den olustiga matchen mot Brommapojkarna den 9 april slutade 2-0 till hemmalaget. (Foto: Ombrello/Nils Petter Nilsson)

FULLTRÄFFAR I SOMMARFÖNSTRET

I Europa League-kvalspelet åkte vi ut mot det tyska topplaget RB Leipzig, och Sonny Karlsson tycker det är synd att vi inte hade flytet att få möta dem i en omgång längre fram.
– Vi kom liksom för högt upp i hierarkin baserat på hur vi såg ut just då. Vi klarade inte av att få Leipzig så tidigt i kvalomgångarna, för just då var vi lite knackiga och självförtroendet var inte på topp. Det var tufft. Det hade varit roligt att möta dem i en senare omgång, tre veckor längre fram när vi hade börjat vinna och få lite flow, säger han.

Under sommarfönstret skedde ett antal värvningar i Godswill Ekpolo, Alexander Jeremejeff och Joona Toivio. Dessutom såldes Joel Andersson till danska Midtjylland och vi gick skilda vägar med Crespo. Sonny tar oss igenom de transfers som skett under säsongen.
– Vi fick aldrig någon riktig utdelning på Crespo under de åren han var här. Det var lite hackat och malet nästan hela tiden. Så till slut var vi tvungna att ge upp tankarna på Crespo som förstaforward. Och då gick vi på Alexander Jeremejeff och klarade av att få hem honom. Han gjorde väl nio mål sen och var inblandad i mycket offensivt, så den värvningen är vi ju väldigt glada för med facit i hand.
– Sedan gjorde vi en liten gambling när vi tog hit Godswill Ekpolo, som visade sig vara fantastiskt bra. Det är en kanonkille. Och så tog vi Joona Toivio i somras också, något som kanske såg konstigt ut eftersom vi hade så många mittbackar. Men just då visste vi inte vilka mittbackar vi hade, med tanke på skadorna hos Juhani Ojala och Rasmus Lindgren. Då såg vi helt plötsligt tunna ut. Toivio har också kommit in och bidragit. Så totalt sett hade vi ett bra sommarfönster, som gjort att vi inte är på akut jakt i vinterfönstret.

Och försäljningen av Joel Andersson?
– Det blev ju bra. Adam Andersson stod på tur och skulle egentligen ta den platsen, men det blev Godswill som tog högerbacksposition istället. Mest för att Adam klarar att spela till vänster bättre än Godswill.

Godswill Ekpolo kom till oss i somras och har nu skrivit kontrakt till och med säsongen 2021. (Foto: Ombrello/Nils Petter Nilsson)

Vilka har varit dina största utmaningar under säsongen, Sonny?
– Det har nog varit forwardspositionen. Att sitta och hoppas på att Crespo ska lyckas, det har nog varit det som jag har funderat mest på. Centern har blivit väldigt viktig i BK Häcken i och med det sätt vi har spelat de senaste åren. De åren vi gått dåligt då har vi inte lyckats med vår forwardsposition. Och utöver startspelaren måste vi nästan alltid ha en till som är riktigt bra för att kunna skifta vid skador och avstängningar, men också för en sund konkurrenssituation.

Var du nervös för att Jeremejeff inte skulle leverera när han kom?
– Nja, det kan jag inte säga att jag var. Jag vet ju att han är en bra fotbollsspelare och har de kvaliteter som vi ville ha. Men sedan att han gjorde så många mål som han gjorde det hade jag nog inte räknat med. Utan mer en normal utdelning på honom med tanke på att Palle fortsatte göra mål och även Daleho Irandust och Viktor Lundberg fick igång lite produktion. Nasiru Mohammed gick ju sönder när han precis kommit tillbaka från en formsvacka. Så honom hade vi önskat mer av när vi var som sämst i början, men nu fick vi inte det.
– Man ser att det hör ihop på något sätt, de här fyra attackerande spelarna. Det får inte hacka på två positioner och det får absolut inte hacka på centerpositionen.

Vad har du fått för intryck av Andreas Alm och hans första säsong som tränare?
– Han är snabb, skärpt, fotbollskunnig och driftig. Jag är nöjd med hans första år. Jag har alltid sagt att det tar ett år för laget att bli ens eget lag som tränare. Du måste lära dig dina spelare. När man kommer in och truppen redan är klar så tar det lite längre tid än om du är på plats och det kommer nya spelare efter dig. Det är min erfarenhet. Alm är ju delaktig i arbetet när vi tittar på nya spelare, vilka spelare vi är intresserade av. Och nästa säsong blir såklart annorlunda för honom på så sätt. Det blir alltid enklare andra året.
– Sedan ska vi komma ihåg att vi hade en dålig första del med Mikael Stahre också, och en bra andra del. Nu hoppas jag vi får en bra första del och en bra andra del.

U17:s Axel Henriksson i mötet med Elfsborg under slutspelsserien i U17-allsvenskan. (Foto: Ombrello/Nils Petter Nilsson)

SPÄNNANDE SATSNING PÅ DAMSIDAN

Det finns flera positiva delar att belysa från det gångna året. Men det som Sonny Karlsson tycker är viktigast att lyfta fram är vår akademi. I år har de före detta akademispelarna Adam Andersson, Joel Andersson, Gustav Berggren, Daleho Irandust varit med och konkurrerat i a-laget. Dessutom har Kevin Yakob, Aiham Ousou och Ali Youssef skrivit på seniorkontrakt inför kommande säsonger.
– Och de är faktiskt fortfarande juniorer nästa år, säger Sonny och fortsätter:
– Vi var i final i U21-serien och vi var grymt nära att vinna U19-serien. Även U17 gör en bra säsong, vi fortsätter att leverera med akademin. Så vi gör en bra säsong totalt sett på elitsidan. Och där kommer Anders Wahrnberg med sitt arbete på breddsidan in också, vi får upp spelare från breddsidan till akademin. Vi har blivit bättre på alla nivåer och det tycker jag är kul.

Han tillägger att det ska bli roligt att följa flick- och damsidans satsning nästa år. För första gången har flicksidan ett helt juniorlag redo att satsa.
– Det är även första gången man skär lite i trupperna för att spetsa. När man startar något sånt kan det göra ont, för helt plötsligt får inte alla vara med. Men på sikt är det ett naturligt steg i en elitsatsning. Nu börjar spetsningen även på damsidan, så det ska bli kul att se vart det kan ta vägen. Nu är damerna framme där killarna var en gång i tiden, då vi hade ett juniorlag som tog BK Häcken långt upp i seriesystemet som växte och blev vuxna och bar laget. Det vore häftigt att göra samma resa på damsidan. Och det är ett måste, för att vi ska få ihop en hel verksamhet.

Vad vill du helst glömma från säsongen 2018?
– Det är väl BP borta. Den fipplade till första delen av säsongen för oss. Den matchen var tung på så många sätt. Och den hängde liksom med oss, med avstängningar och skador. Jag tror den ställde till det mer än vad vi trodde under en period där. Den drog ner humöret på hela klubben under ett antal veckor.
– Sedan hade vi behövt lite flyt i Europa League, att få Leipzig i en senare runda eller inte få dem alls. De har ett jädra lag. En spelare i deras lag har hela vår lönebudget i betalt. Så det är inte så lätt att mäta sig med dem, framför allt inte i fel tillfälle, man behöver verkligen ha allting på plats.

Vad har du för spontana tankar och förväntningar inför 2019?
– Beroende på vad som sker i januarifönstret ska vi inte göra speciellt mycket med laget. Det är ju Paulinho som är den stora frågan. Nasiru kommer komma tillbaka efter skada, Ojala är helt tillbaka, vi har värvat en konkurrent till Adam i Oskar Sverrisson. Vi kommer att ta in en center och vi är långt gångna med en redan nu. Försvinner Palle kommer vi att ta in någon ny, och då blir det på den positionen och av samma kvalitet. Och vi kommer inte vara förhastade utan leta fram tills vårt fönster stänger i mars för att hitta rätt. Men i övrigt tror jag att laget vi har kan bli starkare från start eftersom både spelare och ledare känner varandra bättre nu.

Vad ser du för möjligheter och målsättningar rent resultatmässigt?
– Jag tror att de två stora, AIK och Malmö, kommer att få bära favoritskapet vad man än säger, vad de än säger. Jag tror Hammarby kommer fortsätta satsa med den ekonomi de lyckats ta sig till. Norrköping som varje år gör det jäkligt bra, vilken avslutning de hade på året. De kommer också vara med där uppe, naturligtvis. Och jag hoppas att vi också är där. Vi är längre fram från start i år än förra året, så jag hoppas på en bra första del av säsongen som gör att man går in i andradelen med hugg.

Vill du tillägga något till årssummeringen?
– Ja, jag vill nämna våra supportrar och samarbetspartner. Det som är roligt är att klubben hela tiden växer. Vi får fler sponsorer och vi har väldigt bra partners som vi trivs med, och de trivs med oss.
– Att vi lyckas höja våra publiksiffror i år är också jäkligt kul. Vi har en klack, vi har en bra publik och fler och fler håller på oss. Det tyckte jag man såg under Blåvitt-derbyt, det är inte så ofta vi är fler än de blåvita på läktarna men vi blir fler och fler. Det hade varit väldigt roligt om alla våra supportrar köpte biljetter så tidigt som möjligt till årets derby så att vi verkligen blir ännu fler än vad de är. För det märks att vi kan bli det. Och det är väldigt roligt.

Vi blir fler och fler som bär den gulsvarta tröjan på Bravida för varje år. Underbart att se! (Foto: Ombrello/Nils Petter Nilsson)

Huvudpartner

Officiella branschpartners