Nyttig helg för akademin i Odense

Publicerad: 2019-01-23 Time: 14:18

Det var inte bara herrlaget som premiärspelade i helgen, båda våra akademilag deltog i Kai Thor Cup i Odense och rivstartade säsongen med många tempofyllda matcher mot internationellt motstånd. 

Odense Bollklubb bjuder varje säsong in ett antal internationella elitlag till en försäsongsturnering, och för andra året i rad deltog BK Häcken med både U19 och U17.

– Det är ett perfekt sätt att starta igång säsongen på riktigt, alla spelare får speltid, kommer in i matchtempo samtidigt som det är ett bra tillfälle för bägge trupperna att bli mer sammansvetsade. Resultatet är kanske inte det viktigaste, utan fokus ligger på att hitta vårt spel och få erfarenhet från bra och tuffa matcher, säger akademichef Tomas Andersson.

U19 ställdes i gruppspelet mot schweiziska Grasshopper Club Zürich (4-3 förlust), tyska Hamburger SV (1-0 vinst) samt arrangörsklubben Odense Blodklub (0-2 förlust). I placeringsmatchen ställdes U19 återigen mot tyskt motstånd, Holstein Kiel, där det tyvärr blev förlust.

Även U17 ställdes mot Grasshopper i gruppspelet (förlust 2-1 efter straffar) samt danska Aalborg (förlust 1-0) samt Holstein Kiel (vinst 1-0 efter straffar). I placeringsmatchen ställdes man mot polska Pogon Szczecin och avslutade med en övertygande 3-0 seger.

Förutom totalt 8 bra matcher, innebar helgen också mycket tid tillsammans för spelare och ledare, något som akademichef Tomas Andersson tycker är en viktig del i lagbygget.
– Att så tidigt på säsongen få möjlighet att åka iväg en helg, är sammansvetsande för både spelare och ledare. Vi har en del nya spelare och också lite nya konstellationer på ledarsidan, som nu har fått möjlighet att umgås och lära känna varandra. Det ger också ledarna för de bägge trupperna möjlighet att samverka och lägga upp planering för säsongen.

U19 tränas precis som ifjol av Jesper Ljung, som assisterande tränare har han i år Peter Gummesson och David Johansson. Hristijan Cvetkovski, ansvarar för U17 & U16 och i år assisteras han av Joel Dahlberg och Emil Alexandersson, den sistnämnde är tillbaka på GPA efter att de två senaste säsongerna varit tränare i Torslanda IK.

Vidare för våra akademilag väntar slutspel i  Ligacupen  för  U16, U17 och U19 som har lottats in i följande slutspelsgrupper, där varje gruppvinnare går vidare till finalspelet i Göteborg 22-24 mars.

U19 – Grupp 4
BK Häcken, Halmstads BK, Helsingborgs IF, IFK Göteborg, Malmö FF, Örgryte IS
Spelschema hittar du HÄR

U17 – Grupp 3
BK Häcken, Halmstads BK, IF Elfsborg, IFK Göteborg, Ängelholms FF, Örgryte IS.
Spelschema hittar du HÄR

U16 – Grupp D
BK Häcken, FK Karlskrona, Helsingborgs IF, Husie IF, Hässleholms IF, Ängelholms FF.
Spelschema hittar du HÄR