BK Häcken – RB Leipzig

Resultat

KlubbFörsta halvlekAndra halvlekResultat
BK Häcken011
RB Leipzig011

Matchreferat

Daleho Irandusts kvittering i slutminuterna gav BK Häcken oavgjort i returen mot RB Leipzig.

1–5 totalt innebär dock att Europa-äventyret är över för den här gången.

– Det var väldigt lärorikt att få möta ett sånt här lag, säger Kevin Ackermann som gjorde debut på den internationella scenen.

Om BK Häcken startade stabilt i inledningen av förra mötet, var det istället motståndarna som tog kontrollen i första delen av kvällens returmöte. Emil Forsbergs RB Leipzig pressade ordentligt under de första 20 minuterna. Vi kom till ett fåtal kontringar men lyckades inte göra så mycket av dem.

I 26:e minuten kom vårt första skott på mål, när Crespo sköt centralt från nära håll. Han fick inte tillräckligt med kraft i skottet och motståndarmålvakten kunde rädda. BK Häcken hade ytterligare ett par lägen i första halvlek, och Jonathan Rasheed i hemmamålet räddade de skott som kom från Leipzig. Ställningen var 0-0 i halvtid.

Andra halvlek inleddes lite chockartat då RB Leipzigs anfallare Massimo Bruno satte ledningsmålet bara en dryg minut in i spelet. Jean-Kévin Augustin tryckte sig in i straffområdet och passade bak till den frie anfallaren, som i sin tur gick för direktskott. Rasheed var bara centimeter från att rädda men bollen rullade förbi honom och in vid hans vänstra stolpe.

Crespo hade ytterligare ett par chanser i matchen, precis som Nasiru Mohammed, Mervan Celik och Viktor Lundberg, men det skulle dröja in i den 85:e minuten innan vi fick hål på tyskarna. Och det var Daleho Irandust som stod som avsändare på det kvitterande skottet. Adam Andersson kom ner djupt på sin vänsterkant, passade en studsande boll snett inåt bakåt till en välplacerad Irandust i straffområdet. Med ett tillslag satte han med bredsidan bollen i nedre vänstra hörnet.

Matchen slutade 1-1, och vi är tyvärr ute ur Europa League för den här gången.

Bland BK Häcken-spelarna fanns det ett par Europa League-debutanter, bland annat 17-årige Kevin Ackermann. Det var hans första internationella tävlingsmatch på seniornivå och med uttåget åt sidan är han glad över kvällen.
– Det kändes underbart faktiskt. Jag tänkte inte på det så mycket då, men nu i efterhand känns det stort. Att få göra debuten mot Leipzig som är ett topplag i Bundesliga känns otroligt, säger mittfältaren.

Vad säger du om matchen?
– Jag tycker vi gör en ganska bra match och vi har flera chanser. Leipzig kändes mycket mer stabila där nere.  Sen är det tråkigt att de får in första målet där. Men vi gör det bra och har en bra inställning.

Vad är det som gör att de går vidare och inte vi?
– De har ju bättre spelare, det är ju så. De ligger lite före oss. Men vi gör det bra mot ett starkt motstånd och det var väldigt lärorikt att få möta ett sånt här lag, verkligen. Det kändes som att vi fick avsluta med att göra ett bättre avtryck än vad vi gjorde nere i Tyskland.

Internationell debut, Vad säger du om din egen insats?
– Jag tycker jag gör det ganska bra. Jag vinner lite bollar och kommer upp bra i planen. Men vänsterbacken var väldigt snabb, jag tog bollen och stack och helt plötsligt var han förbi mig igen. Men jag kände att det gick bra, jag var mindre nervös nu när jag varit här ett år. Jag vågar lite mer.

Hur skulle du summera Europa League-äventyret?
– Det är både tråkigt och roligt att få möta ett sånt här lag, speciellt så tidigt i kvalet. Även om det går att göra så är det en svår uppgift att slå dem. Men vi gjorde det otroligt bra mot Liepaja på bortaplan, hemmamatchen var mindre bra. Och vi gjorde en solid insats idag.
– För mig som ung så tar jag med mig väldigt mycket från det här. Det har varit väldigt lärorikt.

Hur hanterar ni detta nu de kommande dagarna?
– Nu lägger vi detta bakom oss och fokuserar på Allsvenskan igen. Vi behöver komma upp där. Vi är ett topplag och det måste vi visa även i tabellen.

BK HÄCKEN–RB LEIPZIG 1–1 (0–0)

0–1, Massimo Bruno (47), 1–1, Daleho Irandust (85).

Varningar, BK Häcken: –. RB Leipzig: Ibrahima Konate (18).
BK Häcken: Jonathan Rasheed – Adam Andersson, Rasmus Lindgren, Johan Hammar, Kari Arkivuo (Godswill Ekpolo, 81) – Erik Friberg (Kevin Ackermann, 64), Gustav Berggren – Nasiru Mohammed (Daleho Irandust, 64), Viktor Lundberg, Mervan Celik – Alhassan Kamara.
RB Leipzig: Marius Müller – Lukas Klostermann, Ibrahima Konaté (Oliver Bias, 64), Willi Orban, Marcelo Saracchi – Massimo Bruno, Niclas Stierlin, Diego Demme, Emil Forsberg (Erik Majetschak, 63) – Jean-Kévin Augustin, Matheus Cunha (Lukas Kruger, 70).
Publik: 2968.

BK Häcken

# SpelareStartelvaInbyttMålAssGult kortRött kort
29Jonathan Rasheed100000
28Adam Andersson100100
21Rasmus Lindgren100000
3Johan Hammar100000
15Kari Arkivuo 4100000
8Erik Friberg 24100000
17Gustav Berggren100000
11Nasiru Mohammed 19100000
23Viktor Lundberg100000
7Mervan Celik100000
9Alhassan Kamara100000
24Kevin Ackermann 8010000
19Daleho Irandust 11011 (85')000
4Godswill Ekpolo 15010000
5Emil Wahlström000000
6Alexander Faltsetas000000
10Paulinho000000
26Peter Abrahamsson000000

RB Leipzig

# SpelareStartelvaInbyttMålAssGult kortRött kort
35Massimo Bruno001 (47')000

Huvudpartner

Officiella branschpartners