Herr
2021-10-03 17:01:11
Ekpolo och Bengtsson sköt tre poäng till BK Häcken

BK Häcken tog under söndagen tre viktiga poäng när laget besegrade Örebro på Behrn Arena. Slutresultatet skrevs till 2–1 efter mål av Godswill Ekpolo och Leo Bengtsson.

Patrik Wålemark var tillbaka i startelvan efter avstängning och ersatte Benié Traore. Dessutom var Erik Friberg tillbaka i Högmos elva för första gången sedan matchen mot Elfsborg. I övrigt såg startelvan ut som mot Hammarby i den senaste omgången.

Det var verkligen ingen underhållning publik bjöds på Behrn Arena under första halvleken, i alla fall inte de första 47 minuterna. Båda lagen hade stora svårigheter att skapa något offensivt och det blev inte bättre av Örebro drabbades av en skada efter sex minuter och sju minuter därpå tvingades Alexander Faltsetas utgå med en befarad fotskada.

I hans ställe klev Franklin Tebo in, vilket innebar att Tobias Carlsson tog klivet upp på fyrmannamittfältet.

Halvleken såg ut att sluta 0–0 i både mål och målchanser, men i andra tilläggsminuten blixtrade matchen till. Inbytte Franklin Tebo stormar fram på en Patrik Wålemark-hörna, fipplar till ett skott som Mergim Krasniqi släpper retur på. Där rusar Godswill Ekpolo fram och enkelt skjuter in ledningsmålet.

Det var inte över där. Två minuter senare, i den fjärde av fyra tilläggsminuter, kommer 2–0. Patrik Wålemark tar ned en långboll från Erik Friberg, bryter in i banan och avlossar hans giftiga vänster. Precis som vid 1–0-målet lämnar Krasniqi retur och där dyker Leo Bengtsson upp och skjuter in tvåan. Ett sprakande avslut på en annars väldigt intetsägande halvlek.

Andra halvlek inleds mardrömslikt för BK Häcken. Efter bara någon minut drar Franklin Tebo omkull Dennis Collander i straffområdet och domaren dömer straff. Nahir Besara är säkerheten själv och sätter bollen till vänster om Peter Abrahamsson. 1–2 på resultattavlan.

Därefter påminner halvleken mycket om den första. Det är chansfattigt och inte det bästa spelet från något av lagen. Med 24 minuter kvar av matchen kan Patrik Wålemark sätta spiken i kistan när han framspelad av Erik Friberg kommer fri, men avslutet blir för svårt och Wålemark skjuter över. Tolv minuter därpå får Örebros Martin Broberg en fin nickmöjlighet mitt framför mål, men avslutet går över. Någon minut senare är BK Häcken nära att stänga matchen efter en Patrik Wålemark-hörna, men efter en tilltrasslad situation kan Krasniqi hålla bollen.

Örebros bästa chans i slutforceringen kommer med åtta minuter kvar när de på en hörna är nära, men då täcks skottet av BK Häcken-försvaret. Även om hemmalaget tryckte på mot slutet blev det aldrig riktigt farligt och BK Häcken kunde bärga sin första seger sedan derbyt mot IFK Göteborg.

Godswill Ekpolo gjorde idag sitt tredje mål i Allsvenskan 2021. Målrekord för högerbacken, som i de senaste matcherna fått en plats högre upp i banan.

– Vi spelade inte särskilt bra, men vi visste att det var viktigt att ta tre poäng idag och vi gjorde vad som krävdes för att ta dem. Det är starkt av oss att vinna trots att vi inte spelade vår bästa fotboll, säger Ekpolo efter matchen och kommenterar sin egen insats på den ”nya” positionen:

– Jag har aldrig gjort så mycket mål som jag gör nu. Jag gillar verkligen att spela högre upp i banan, det känns väldigt bra. Nu när jag vet att Joona täcker upp för mig bakåt får jag mer frihet att gå framåt i banan och det trivs jag med.