Herr
2023-06-26 18:07:05
16-årige Brusberg om debuten: ”Det var fantastiskt”

Isak Brusberg kom till BK Häcken från Backatorp IF inför säsongen.
16-åringen har avancerat från P17-laget till P19-laget och fick i dag debutera i A-laget i 0–1-förlusten mot Djurgårdens IF.
– Det var fantastiskt, säger Isak Brusberg.


Isak Brusberg beskrivs av huvudtränare Per-Mathias Högmo som en ”åtta” med spännande offensiva kvalitéer. 16-åringen kom till BK Häcken så sent som i vintras och inledde sin resa i Bollklubben i P17-laget. Men det dröjde inte länge innan han fick chansen i P19-laget och där har han gjort så pass bra ifrån sig att Per-Mathias Högmo ville ge honom möjligheten i A-lagsmiljö. Exempelvis blev han tvåmålsskytt i P19:s derbyseger över IFK Göteborg för några veckor sedan. I dag spelade den talangfulle mittfältaren en timme i träningsmatchen mot Djurgårdens IF.
– Det var fantastiskt. Jag har inte varit på den här nivån innan, så det var något annat. Jag fick beskedet i torsdags, innan midsommar. Först blev jag förvånad. Jag blev väldigt nöjd över att jag skulle få vara med på bänken. På lördagen fick jag reda på att jag skulle starta också. Det var spännande, säger Isak Brusberg med ett leende.
Han tog till vara på möjligheten och stod för ett antal fina aktioner.
– Jag är nöjd med debuten. Det var lite svårt i början. Jag fick komma in i tempot och lära mig hur spelarna var. Sedan rullade det på. Klassen på alla spelare är annorlunda. Alla är bra tekniskt, fysiska och det är mycket svårare att ta bollen av någon och göra sin gubbe, säger 16-åringen.
Men helt nöjd är han inte.
– Jag ville göra ett mål, men det får komma i nästa match, säger Isak Brusberg.
Han har nu gått från P17-laget till A-lagsdebut på ett halvår.

– Det har gått fort. Det var en bra försäsong. Jag gjorde några matcher med P17, sedan fick jag chansen att vara med lite i P19-laget. Jag fick sedan starta och därefter har det gått fort, säger han.


Matchen vann Djurgårdens IF med 1–0 sedan Oliver Berg gett gästerna ledningen en kvart in i andra halvlek. Bollklubben radade upp målchanser. Simon Gustafson hade bland annat tre bra möjligheter. Och på tilläggstid fick Ola Kamara ett rent friläge men Jacob Widell Zetterström stod i vägen på nytt.

– Vi hade bollen hela matchen i princip. De hade något läge och var effektiva, säger Isak Brusberg.

Per-Mathias Högmo öser beröm över debutanten.

– Det var en mycket bra debut. Isak fick visa sin talang. Han är modig, precis som vi önskar att BK Häcken-spelare ska vara. Han sätter fart, har god teknik och jag gillar att han tar löpningar in i motståndarnas box och är svår att fånga upp. Isak har visat att han är redo för att flyttas upp till A-laget. Han är väldigt mogen för sin ålder. Det gläder mig att se. Det är samma med Pontus Dahbo, säger huvudtränaren.

Per-Mathias Högmo är mycket nöjd över sättet BK Häcken genomförde matchen på.

– Det var en nyttig och god genomkörare för oss. Vi fick ut det vi önskade av matchen. Vi visade upp stor stabilitet i vårt spel. Vi spelade oss fram till många målchanser och försvarade oss bra, egentligen genom hela matchen. Vi var bra på att vinna tillbaka boll, hade tempo på bollen och fick inte minst igång många spelare, säger Per-Mathias Högmo.

Han tycker att BK Häcken borde ha gjort tre-fyra mål sett till chanser och spel. Men deppar inte över det.

– Vi genomförde det bra och hade hög kvalité på det vi gjorde. Sedan kunde vi varit mer kliniska på sista tredjedelen. Men vi mötte ett toppat Djurgården och de fick knappt låna bollen av oss.

Se hela intervjun med Isak Brusberg i spelaren ovan.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved