Herr
2019-09-28 13:09:43
BK Häcken vill både ha revansch och bli bäst i stan

Målet att sluta topp tre ser mer eller mindre omöjligt ut att uppnå just nu. Men hoppet om att bli bäst i stan lever fortfarande. Dessutom finns det revansch att utkräva efter vårens chockförlust på stopptid.

– Det är klart att man vill revanschera sig och för alla som håller på BK Häcken så är det viktigt att slå IFK Göteborg, säger Erik Friberg.


Vi minns med förfäran vårens möte med IFK Göteborg på Bravida Arena. Bortalaget stod för en perfekt omställning i den sista stopptidsminuten och Robin Söder kunde nicka in segermålet. 1-2 och ridå ner. Bortalaget jublade euforiskt medan de gulsvarta spelarna och supportrarna knappt trodde sina ögon. Även om man inte ska älta gamla matcher för mycket så är det klart att en derbyförlust, som dessutom sker på det sättet, fortfarande svider. 

– Jag tycker vi gjorde en ganska bra match hemma, vi hade bra lägen och vi spelade bra med en man mindre i en halvtimme men så gör de mål i sista sekunden. Det är klart att det var tungt men det går inte att tänka på det nu, säger Erik Friberg.


BK Häcken har kunnat titulera sig bäst i stan de två senaste åren. Bägge åren med bekvämt avstånd dessutom. I år är det ett betydligt tajtare race. Inför matchen i morgon står lagen på samma antal poäng.

– Vi går in med en bra känsla, det ska bli roligt. Det hade givetvis kunnat vara ännu roligare om läget varit bättre i tabellen men oavsett så vill vi göra en bra match och få med oss tre poäng hem. Och vi vill så klart gärna bli bäst i stan.


BK Häckens höstsäsong har inte alls blivit som man hoppats sig och avståndet upp till den absoluta toppen i tabellen har efter de tre senaste omgångarna ökat efter varje match. Och när det blev noll poäng mot Elfsborg i onsdags så försvann nog den sista lilla möjligheten att sluta topp tre.

Dock ska man inte glömma bort att även fjärdeplatsen kan komma att betyda mer än ”bara” en placering. Om något av lagen som slutar topp tre vinner Svenska Cupen nästa år så får laget på plats fyra i Allsvenskan också en plats till kvalspelet till Europa League. 

– Det är långt till topp tre nu men en fjärdeplats kan ge nåt så den vill man åt. Det känns inte omöjligt, vi har IFK Göteborg, Norrköping och Hammarby kvar att möta men det är klart att för att ha chansen måste vi gå rent nu, fortsätter Friberg.


Bollklubben har bara tagit en poäng på de tre senaste matcherna och kommer göra allt för att vända den negativa trenden i morgon.

– Vi håller på med resultat och vinner man inte så är det klart att det blir lite deppigt. Men det är inga problem att ladda om, vi ska gå ut och göra en bra match i morgon, säger Friberg.


Det är inte bara på Gamla Ullevi som det är derby i morgon. Med start klockan 16.30 spelar damlaget match mot Eriksberg på Rosenhill. Vid minst kryss är seriesegern och avancemang till Division 2 säkrat. Godswill Ekopolo såg damlagets segermatch mot Lerum och är säker på att det i alla fall blir en gulsvart serieseger i år.

– Vår chans till serieseger är ju i praktiken borta nu men vi hoppas att de kan lösa det istället. Det var kul att se dem mot Lerum och jag är säker på att de kommer ta hem serien, säger han.


Det är svårt att vara på två ställen samtidigt men skyndar man sig när herrderbyt är slut så finns det möjlighet att se andra halvlek i dammatchen och förhoppningsvis vara med om ett historiskt ögonblick. 

I morgon går vi för dubbla derbysegrar!


IFK Göteborg – BK Häcken, Gamla Ullevi, 15.00.


Matchtruppen:

Peter Abrahamsson, Christoffer Källqvist, Godswill Ekpolo, Oskar Sverrisson, Johan Hammar, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Adam Andersson, Alexander Faltsetas, Gustav Berggren, Ali Youssef, Ahmed Yasin, Paulinho, Daleho Irandust, Erik Friberg, Kwame Kizito, Viktor Lundberg, Gustaf Nilsson.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved