Herr
2020-04-17 14:21:36
Søderlund: ”Zlatan ville ha min tröja”

Landskamper, skytteligavinst och spel i Europa League – vårt senaste nyförvärv Alexander Søderlund har hunnit med mycket i sin karriär. Han har också varit med om att åka på storstryk med 5-0 mot Paris Saint Germain i en ligamatch 2016. Efter matchen gav han sin tröja till en viss svensk.

– Zlatan Ibrahimovic och jag bytte tröja efter matchen, det var han som ville ha min tröja, säger Alexander Søderlund med glimten i ögat.


Alexander Søderlund kämpar, sliter och håller emot försvararna med sina armar. I träningens avslutande matchspel är det främst Joona Toivio som norrmanen får stångas mot, en hård men rättvis kamp mellan två av lagets tungviktare. Det ser ut att vara en slitsam spelstil – lika aktiv som Søderlund är i anfallsspelet, lika mycket ansvar tar han i defensivarbetet med flera maxlöpningar för att försöka vinna bollen åter.

– Den spelstilen är typisk för mig, man får en del smällar men när man kommer i god form så kommer det vara till stor hjälp för laget och förutom att göra mål och skapa chanser är det viktigt för mig att göra arbetet utan boll också, säger han.


Det tog inte lång tid in i den första matchen på hemmaplan mot Gais, bara två dagar efter att han signerat det nya tvåårskontraktet, för att se att 32-åringen är en spelare som passar utmärkt in i rollen som ”nia” i Bollklubbens spelstil. Trots att han bara hade hunnit träna en gång med sitt nya lag innan han kastades in i hetluften så var det offensiva samarbetet både vackert och vägvinnande. 

– Jag har spelat som ensam anfallare i många år så det var inga problem att komma in i det. Sen är det extra fint att ha någon så nära i ”tia-rollen”, det har jag inte haft tidigare. Vi spelar väldigt fin fotboll här också vilket är väldigt kul, i Rosenborg är det mer ”maskin-fotboll" – direkt och rakt på, medan här är det mer tekniskt och mycket kombinationer, det känns väldigt spännande, säger han.


Det norska Eliteserie-laget Rosenborg var Söderlunds senaste klubbadress innan han skrev på för BK Häcken i mitten av februari. I samband med signeringen pratade han om det kittlande i en ny utmaning och det låter likadant nu.

– BK Häcken är klubb som satsar och verkligen vill komma uppåt och framåt, och det är otroligt spännande. Man önskar ju att få uppleva så mycket som möjligt som fotbollsspelare, och jag kände att jag har upplevt det jag kunde i Norge. Om jag kan få vara med om något liknande här i Sverige så hade det varit fantastiskt. Även om Häcken inte är den största klubben i Sverige så har man spelare och en apparat som gör att man kan kämpa i toppen, säger han och fortsätter:


– Sedan är det spännande att bo i Göteborg också som är en bättre stad än Trondheim. Och vädret har varit fantastiskt, jag har nästan varit ute mer här nu än jag varit sammanlagt i Trondheim de sista två åren. Min sambo och min treårige son kom hit till mig i påsk, nu är på plats med lägenhet och familj så nu är det bara att starta den förhoppningsvis fina karriären i Sverige.


Alexander Søderlund har varit tydlig från första början att han är här för att försöka vinna titlar. För att lyckas med det menar han att det inte bara är en fråga om individuell och kollektiv kvalitet. Det gäller att ha en särskild inställning också.

– Om vi bara törs att säga att vi ska vinna något så kan man klara det. Man måste ha en starkt tro, att vi är här för att vinna. Jag har inte spelat mot de bästa lagen i Sverige men jag är säker på att vi har kvalitet att vinna mot alla lag. Tekniskt är Häcken bättre än Rosenborg till exempel. Det gäller att vi tar för oss och bröstar upp oss. Jag går gärna in i dueller och hjälper till att visa vägen under matcherna.


Norrmannen har hunnit med en hel del under sin karriär och har flera fina meriter, under åren 2012 till 2017 spelade han 32 landskamper och gjorde två mål. Även om det var några år sedan den senaste landskampen så har han inte helt släppt tanken på att åter få ta på sig den norska landslagströjan.

– Allt är möjligt, det handlar bara om att komma upp på den nivån som jag hade tidigare så kan jag komma med igen. Jag måste jobba hårt men med mycket fotbollsglädje och bra inställning så kan jag klara det.


Under sin första sejour i Rosenborg så vann han 2015 den norska skytteligan i överlägsen stil, han stänkte in 22 mål, sju fler än tvåan. Den succén gav honom ett kontrakt med franska Saint Étienne. Tiden i Frankrike började på topp innan skador ställde till det för honom.

– I min första match på hemmaplan så spelade vi derby mot Lyon och då gjorde jag segermålet, det är det största som hände under min tid där. Att få spela med så bra spelare och på stora arenor varje vecka var en fantastisk upplevelse men dessvärre slet jag med en del skador så jag kom aldrig upp riktigt på den nivån jag skulle vara på.


Det finns andra minnen från tiden i Frankrike.

– Jag har varit med om att förlora med 5-0 mot PSG, de hade spelare som Thiago Silva och Zlatan i laget. Jag minns att det var oerhört svårt, man kan kom aldrig upp i press utan de var oerhört skickliga på att spela på få touch. De var på en extremt hög nivå och det var fantastiskt att få se det på nära håll, hur det egentligen är. Om man själv bara tränat lite mer när man var ung. (skratt). Samtidigt så spelar man ju mot dem så man har kommit en lång väg själv men de var på en helt annan nivå.


Efter matchen bytte han tröja med Zlatan Ibrahimovic.

– Vi snackade lite efter matchen och bytte tröja, självklart var det han som ville ha min tröja (skratt).


Bravida Arena gapar tomt under träningen. Precis som den gjort i de två senaste träningsmatcherna. Imorgon skulle ännu en träningsmatch spelas, mot Falkenberg, så blir det nu inte. Avrådan från Folkhälsomyndigheten gjorde att Svenska Fotbollsförbundet från och med igår stoppar även träningsmatcher på seniornivå. Ovissheten när tävlingssäsongen kan dra igång har blivit en del av vardagen.

– Man kan göra bara göra så gott man kan och det tränaren önskar, för mig har det varit fint att komma hit och få en ny start, och jag är väldigt motiverad till att göra det som krävs. Även sett till tajmingen har det varit bättre för mig att komma hit, här har vi kunnat träna ihop med laget, det får de inte göra i Norge.


När väl tävlingssäsongen drar igång kommer det vara med en förväntansfull norrman.

– Det ska bli fantastiskt kul – ny arena, en annan typ av fotboll, jag ser fram emot detta mycket. Nu är det bara upp till mig att komma i bra fysisk form så att jag kan skrämma försvararna i Sverige, det ska bli show, säger han.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved