Dam
2023-10-18 20:55:04
BK Häcken är tillbaka i Champions League

Efter 2–2 i det första mötet mot FC Twente i Champions League-kvalet väntade under onsdagskvällen returmötet i Nederländerna. Där vann BK Häcken matchen med 2–1 efter mål av Anna Anvegård och Felicia Schröder, det gör att Bollklubben är klara för gruppspelet i Champions League för andra gången.

– Jag känner mig otroligt glad, det är en enorm lättnad och vi tar oss vidare från en tufft dubbelmöte mot ett svårspelat motstånd. Det är en enorm glädje, säger målskytten Anna Anvegård.


Det blev ett returmöte som innehöll allt, spänning, intensitet och en otrolig vändning av Bollklubben efter mål av Anna Anvegård och Felicia Schröder. 

– I den första halvleken är vi inte tillräckligt bra i dag – men vi kände att det fanns en god möjlighet till att vända matchen till vår fördel, säger anfallaren.

I den andra halvleken är det ett taggat Bollklubben som kliver in på FC Twente Stadion, och det dröjer inte länge innan Anna Anvegård, läckert, skruvade in kvitteringen i målvakten bortre hörn.

– I den andra halvleken kommer vi ut och spelar otroligt smart och det känns enormt skönt att få vinna returmötet, säger 26-åringen.

Jakten på ytterligare ett mål och ett nytt avancemang fortsatte och det dröjde inte länge innan, 16-åriga Felicia Schröder, sköt BK Häcken till ytterligare ett UEFA Women's Champions League. 

– Vi får ett bra momentum direkt i den andra halvleken och vi utnyttjar deras brister och lyckas vända returmötet på några minuter, säger målskytten.

För Anna Anvegård blir dagens avancemang, ännu mer speciellt, dagens seger betyder att Anna Anvegård får kliva in i sitt första gruppspel i världens största turnering.

– Jag ser framemot att få debutera i gruppspelet och att få spela stora matcher, på stora arenor mot några av världens bästa lag, säger Anna Anvegård.


En spelare med rutin från tidigare gruppspel i UEFA Women's Champions League är målvakten Jennifer Falk, 30-åringen storspelade och bidrog till att laget når sitt andra gruppspel i UEFA Women's Champions League. 2021, ställdes Jennifer Falk och Bollklubben mot, tyska FC Bayern München, portugisiska Benfica CF och franska Lyon.

– Det är otroligt många, olika känslor just nu. Först och främst är det en otrolig glädje, en lättnad, en stolthet och en liten del trötthet, säger Jennifer Falk.

Jennifer Falk tror sig veta varför BK Häcken lyckas nå ytterligare ett gruppspel:

– Vi är många otroligt skickliga spelare med en erfarenhet som krävs för att kunna gå segrande ur dessa typer av avgörande möten, säger Jennifer Falk.

Höstens gruppspel innebär ett högt tempo med flera bortamatcher – men det är ett BK Häcken som känner sig redo inför utmaningarna som väntar i höst.

– Dagens seger bidrar självklart till ett ökat självförtroende. Vi genomför en andra halvlek där mycket stämmer för oss. Presspelet och försvarspelet funkar utmärkt, vi vinner mycket boll på viktiga delar av planen och spelar den typ av offensiv fotboll som krävs i dessa typer av matcher. I dag känner jag mig väldigt stolt med mycket i vår prestation, säger målvakten.


På förhand skulle det bli ett tufft returmöte mot FC Twente, det är ett FC Twente som gått oslagbara i den inhemska ligan, där det nederländska laget gått oslagbara.

– Vi kommer till ett returmöte där trycket från läktaren var otroligt högt och vi förstod direkt att tillsammans skulle vi klara uppgiften och ta oss vidare till höstens gruppspel.

Jennifer Falk fortsätter:

– I dag stäppar varje spelare upp och tog det ansvar som krävdes oavsett hur mycket speltid man hade, säger Jennifer Falk.


Se hela inslaget och intervjun med Anna Anvegård och Jennifer Falk i spelaren ovan.


BK Häckens matcher i Europaspelet presenteras i samarbete med våra partners: Exe Måleri, BRA, Kopparberg, Brion, Västia Parkering och Gevab Group.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved