BK Häckens målvakt Loes Geurts är gravid och kliver därför från fotbollsträning nu, då bebisen är beräknad i september. Klubben gratulerar Loes och hennes sambo och kommer att stötta Loes med en individuell plan för att hon ska kunna komma tillbaka till elitfotbollsspel på högsta nivå efter förlossningen.
I veckan meddelade Loes Geurts lagkamraterna glädjebeskedet – att hon och sambon ska bli föräldrar i höst.
– Vi är superglada och ser verkligen fram emot att bli föräldrar. Vi känner oss lyckligt lottade, säger Loes Geurts.
Att som elitidrottare välja att få barn under karriären hör fortfarande till ovanligheterna, även om fler och fler föregångare dykt upp de senaste åren inom olika idrotter. När BK Häcken i januari i fjol tog över Kopparbergs/Göteborg FC:s verksamhet, hade Elin Rubensson precis blivit mamma – vilket gjort att klubben det senaste året ökat den interna kompetensen och arbetat upp kontakter med extern expertis, för att stötta spelaren så väl under graviditet som efter förlossning på väg tillbaka till elitfotbollspel.
BK Häcken har tagit fram en graviditetspolicy, som förutom en individuellt anpassad träningsplan så väl under graviditet som efter förlossning, ska erbjuda spelaren en trygghet genom att klubben toppar upp havandeskaps- och föräldrapenningen till hundra procent av lönen sex månader före och sex månader efter förlossning; samt att spelarens avtal förlängs ”över ett transferfönster” om spelaren har mindre än ett år kvar på kontraktet vid förlossning. Ett upplägg som möjliggjorts tack vare klubbens samarbete med våra hållbarhetspartners.
– Dels handlar det om att vi som klubb vill ge spelarna en trygg och säker arbetssituation, där vi säkerställer att vi har kompetensen så vi inte utsätter spelarens eller barnets hälsa för några risker. I det större perspektivet handlar det om att vi som klubb i synnerhet och svensk fotboll i allmänhet ska bli så bra som möjligt – då vill vi skapa en professionell arbetsmiljö så vi får ut det mesta av de bästa och inte tappar spelarna i en ålder som ofta beskrivs ska vara deras ”bästa år”. För att tala klarspråk: det vore korkat av oss att inte erbjuda spelarna stöttning för att kunna bilda familj och samtidigt fortsätta sin elitkarriär, då vi i så fall skulle riskera att förlora våra bästa spelare alldeles för tidigt, säger klubbchef Marcus Jodin.
Loes Geurts informerade klubben i ett tidigt skede, för att ge klubben möjlighet att hitta en ersättare inför säsongen och för att gemensamt sätta en individuell plan för avtrappningen av träningen i det här skedet av graviditeten.
– Det känns riktigt bra att jag inte behöver vara orolig för min fotbollskarriär, även om vi har valt att bli gravida. För tio år sedan hade det kanske betytt slutet på karriären men så är det inte längre. Jag känner hundra procent stöttning från klubben. Alla kvinnor borde känna att det är en möjlighet som elitidrottare att också skaffa familj, säger Loes Geurts.
BK Häckens medicinska team efterlyser mer forskning på området, för att i framtiden kunna ge ännu bättre individuellt och idrottsspecifikt stöd till spelare som får barn.
– Det finns väldigt lite forskning på fotbollsspelare som fött barn och kommit tillbaka, ett område vi efterfrågar mer vetenskaplig evidens på och där vi har en del kontakter för att se om vi som klubb på något sätt kan hitta långsiktiga samarbeten och bidra till forskningen. Nu tar vi främst stöd av den kunskap som finns från studier på elitidrottare i andra sporter, kombinerat med vår egen erfarenhet, när vi har satt en grundplan för avtrappning och återgång till träning, säger BK Häckens läkare Sadesh Balasingam.