BK Häcken vässar utbildningen i ungdomsverksamheten - BK Häcken BK Häcken
Ungdom
2021-01-20 09:00:00
BK Häcken vässar utbildningen i ungdomsverksamheten

Som en del i BK Häckens långsiktiga strategi gör klubben nu en satsning på tränarna i ungdomsverksamheten.


För att kunna förbereda spelarna på klivet från bredd- till elitverksamheten så bra som möjligt genomförs nu olika projekt. Ett av dem är att tränarna för ålderskullarna 13–15 år kommer att få arvode.

– Målet är att ha välutbildade spelare som tidigare är redo för nästa steg, därför har vi sett över hur vi kan utveckla breddverksamheten, utan att göra någon selektering. Ett steg i detta är arvoderade tränare. Det innebär till exempel att vi inte kommer ha några föräldrar som tränare längre för åldrarna 13–15 år, även om de fortsatt kan ingå i ledarstaben kring laget, säger sportchef Martin Ericsson.

Satsningen görs från 13 år, då lagen tar klivet och börjar spela på större planer.

– När du kommer upp i akademin ska du som spelare vara så utbildad som möjligt. Kan vi lägga grunden redan vid 13 år, kan vi i akademin fokusera på att förädla spelarna. På det viset kan vi spetsa till våra akademispelare ännu mer för att förbättra deras chanser att nå A-laget.

Samtidigt som målet är att utbilda spelare, så ser BK Häcken också stora möjligheter i att utveckla blivande elittränare.

– Med den här typen av modell ser vi större chanser att kunna utveckla bra tränare, som kan klättra och ta steg inom organisationen. En tränare ska kunna göra samma resa som en spelare, genom bredd, via akademin och till slut A-laget.

Anders Wahrnberg, som är ungdomsansvarig för BK Häcken:

– Vi tar nu nästa steg att försöka kvalitetssäkra spelarutbildningen för flickor och pojkar redan från 13 års ålder. Vi tror att en utbildad extern huvudansvarig är en nyckelfaktor för att kunna skapa och genomföra en hållbar spelarutbildning redan från 13 år.


BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved
BK Häcken använder sig av cookies för att förbättra användarupplevelsen samt förbättra webbplatsens funktionalitet.