Herr
2022-10-06 15:00:00
Erik Friberg avslutar fotbollskarriären

BK Häcken-ikonen Erik Friberg har bestämt sig för att avsluta fotbollskarriären efter säsongen. Med tio säsonger och 342 spelade matcher är lagkapten Friberg en av klubbens största spelare genom tiderna.

– Det är inte slut än, jag vill vara med och bidra till att vi ska vinna det här första guldet. Hade jag fått med mig det också – när jag spelar sista matchen mot Norrköping, att få lyfta en pokal – det hade varit ett otroligt slut, säger han.

 

Erik Friberg skrev på för BK Häcken 2007. Men redan då hade han 21 år i den gulsvarta familjen – klubbfärgerna han växte upp med genom pappa Peter Friberg, som spelat 300 matcher för klubben.

I sin första sejour var Erik med och tog upp Hisingslaget från Superettan till Allsvenskan och etablerade klubben i Sveriges högsta serie. 2010 begav han sig av till USA och Seattle Sounders, innan den internationella karriären fortsatte i Italien och Danmark.

Inför säsongen 2017 kom han tillbaka till Hisingen och har sedan dess varit en nyckelspelare när BK Häcken har blivit ett stabilt topplag i Allsvenskan. När BK Häcken säkrade cupguldet 2019, var Erik Friberg en av de bärande spelarna i laget.

Inför fjolåret fick ledaren Erik Friberg den formella rollen som lagkapten och när han nu fattat beslutet att avsluta fotbollskarriären gör han det med 342 matcher i BK Häckens A-lag. Det innebär att han ligger på 14:e plats när det kommer till flest A-lagsmatcher någonsin i BK Häcken, där han under nuvarande säsong klev förbi kompisen och den tidigare lagkamraten Emil Wahlström på Mesta Getingarna-listan.

– Jag föddes in i BK Häcken och är glad och stolt över att ha varit med från Superettan och Fjärdingsplan, till GPA och Allsvenskan. Från att vi gick upp och etablerade oss under ett par år och nu på senare har varit med och slagits om det. Det har varit en otrolig resa och på sättet som klubben växer med supportrar och allt runtomkring. Det är otroligt att ha fått vara med om, säger han.

Beslutet att avsluta karriären har växt fram.

– Jag börjar bli gammal, det är dags för de yngre att ta över. Jag har inte spelat så mycket i år, kontraktet går ut och det är läge att hitta på någonting annat. Det är dags nu – jag har gjort mitt, säger mittfältaren.

 BK Häckens sportchef Martin Ericsson gör ett försök att sammanfatta en av de främsta karriärerna i klubbens historia.

– Det känns svårt att kort sammanfatta en så lång och framgångsrik karriär för en spelare som betyder så mycket för klubben. Erik är, och har varit över tid, en fantastisk ambassadör för BK Häcken. Det känns helt rätt att han får rama in sin elitkarriär på Hisingen. Han har under sin nuvarande sejour i klubben varit en ledare, kreativ mittpunkt och pådrivare. Det gör honom till en starkt bidragande faktor för klubbens framgångar i närtid där cupguldet 2019 står ut som det hittills största avtrycket. Men vi hoppas att han har sparat det bästa till sist…

 

 

Mesta Getingarna, listan över flest antal spelade herrlagsmatcher i BK Häcken:

 

1. Johan Lind 542

2. Bengt Larsson 496

3. Christoffer Källqvist 475

4. Kenny Andrén 436

5. Jonas Henriksson 432

6. Conny Simonsen 419

7. Kenneth Nylén 407

8. Roger Fridlund 405

9. Ulf Carlsson 386

10. Patrik Lessmark 381

11. Ulf Hollsten 374

12. Roger Gustafsson 370

13. Sven-Agne Larsson 360

14. Erik Friberg 342

15. Leif Sjörén 325

16. Emil Wahlström 321

17. Rolf Andersson 317

18. Kurt Nilsson 311

19. Joakim Söndergaard 310

20. Sonny Karlsson 309

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved