Föreningen
2023-02-08 15:15:00
I PAR verkar BK Häcken för en stärkt relation mellan ungdomar och blåljuspersonal

Under två veckor i januari var BK Häcken med polis, ambulans och räddningstjänst när Hisingens åttondeklassare deltog i PAR – ett projekt för att stärka relationen mellan ungdomar och blåljuspersonal på Hisingen. 

 

Åttondeklassarna från åtta skolor på Hisingen deltog i årets PAR – Jättestenskolan, Ryaskolan, Sjumilaskolan, Svartedalsskolan, Brunnsboskolan, Glöstorpsskolan, Skälltorpsskolan och Santosskolan. BK Häcken engagerade sig för första gången som samarbetsaktör i projektet, där klubben tillsammans med partnern Bussbokning.se hämtade upp eleverna på skolorna på morgonen och sedan körde tillbaka dem när dagen på Lundby brandstation var klar.

Blåljusorganisationerna valde i år att en av dagarna bjuda in två skolor tillsammans, från norra och södra Biskopsgården, för att skapa en mötesplats för ungdomarna från de båda områdena.

– Vi har gjort detta för att det är så mycket snack om norra mot södra, att de inte funkar ihop, så vi vill försöka bryta den här trenden, säger Modi Ibrahim, brandman på räddningstjänsten, som själv har vuxit upp där.

 

På plats vid skolan på morgonen stod spelare från BK Häckens A-lag och delade ut frukt och hälsade eleverna välkomna när de klev på bussen och åkte i väg till brandstationen.

 – Det var jätteroligt att bli upphämtade av spelarna, säger Ayse Irem Varol, elev på Ryaskolan.

 Modi Ibrahim är glad över det nya samarbetet med BK Häcken. Han anser att det är värdefullt att föreningar samarbetar med blåljuspersonal, eftersom det visar att hela samhället hjälps åt med att öka tryggheten i vårt samhälle. Men även för att det ökar närvaron bland eleverna.

 – BK Häcken är Hisingens största klubb och det är många av ungdomarna här som har spelarna som förebilder och själva vill spela där. De hade kanske inte tänkt att komma idag, men när de får höra att Häcken ska vara med tar de kanske ändå steget och kommer, säger han.

 

Målet med projektet var att eleverna genom det personliga mötet med blåljuspersonalen skulle få en rättvis bild av yrket, och med det förebygga skadegörelse. Men förhoppningen är också att göra eleverna nyfikna på yrkesvalet.

Ayse Irem Varol, 14, ändrade sin syn på yrket under dagen.

 – Jag var inte intresserad av att jobba med sådant här innan men har kanske ändrat mig nu. Det känns spännande att kunna rädda livet på folk som ambulanspersonalen gör, säger hon.

 

När det var dags för lunch följde blåljuspersonalen med eleverna tillbaka till skolorna. Där åt de tillsammans och eleverna kunde ställa fler frågor.

 – Vi vistas både på vår hemmaplan och deras, för att båda ska känna sig hemma. Det är också bra för när vi börjar här på brandstationen är de kanske tysta och vågar inte ställa så många frågor. Men när man sedan kommer till deras hemmaplan där de är mer bekväma kan de öppna upp sig mer. Då har de möjligheten att fortsätta ställa frågor, säger Modi Ibrahim.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved