BK Häckens samhällspris 2019 går till Mohammed Ibrahim, brandman och en person som engagerat sig i många olika frågor och projekt för ungdomar på Hisingen.
– Det känns som jag vill ge tillbaka ännu mer när jag får ett kvitto på att det jag gör uppskattas, säger han.
BK Häckens samhällspris är ett stipendium på 20000 kronor som delas ut till en person eller organisation som genom ett socialt engagemang skapat en positiv samhällsutveckling för ungdomar på Hisingen, i frågor som rör inkludering, mångfald eller jämställdhet.
Mohammed Ibrahim har arbetat på Lundby brandstation i snart sex år. Just nu är han utlånad till Gårda brandstation för ett projekt under ett år. Han bor i Tuve men är född och uppvuxen i Biskopsgården. Listan på de projekt som Modi, som han själv kallar sig, är involverad i kan göras lång. Bland annat var han med och startade fotbollsklubben Hisingen FC för några år sedan. Syftet var att skapa möjlighet för sysselsättning för ungdomar som inte hade något att göra.
– Det var ganska mycket förorter som bråkade med varandra och det gjorde ont när man såg detta och vi ville starta en förening där alla kunde samlas och ha roligt tillsammans, säger han.
Konceptet Fotboll Friday, en mötesplats där ungdomar kan spela fotboll på fredagskvällarna, blev nästa sak som Modi engagerade sig i.
– Vi tyckte att det var en bra idé och vi pratade med ungdomssatsningen Hisingen och sa att vi kunde hålla i projektet om de kunde stötta oss, vilket de gjorde. Det kom ungdomar från olika förorter och spelade tillsammans, det kunde vara 100 ungdomar på en kväll, berättar han.
Han tog flera gånger också med sig sina brandmanskollegor från Lundby brandstation till Fotboll Friday, för att bygga broar till ungdomarna. Andra projekt som Modi varit inblandad i är Människan bakom uniformen (MBU), där ungdomar får besöka olika aktörer och testa på deras arbetsuppgifter. Vidare har han varit involverad i projektet PAR (polis, ambulans, räddningstjänst) där åttondeklassare får komma på besök till brandstationen. Modi har också föreläst på Fryshuset och varit i Hemsedal med ungdomar från Biskopsgården.
Vad är det som driver dig till att göra alla dessa saker?
– Det sägs att ungdomar från Biskopsgården inte sköter sig och bara skapar en massa problem – jag vill bevisa att det inte är så, jag vill visa att vi från Biskopsgården också kan.
Genom sina engagemang har Modi visat att han är en viktig förebild för ungdomar på Hisingen och att han gör verklig skillnad i vardagen för många unga. BK Häckens ordförande Anders Billström motiverar valet av årets stipendiat:
– Modi har en naturlighet och inlevelse i sitt engagemang som visar att han verkligen brinner för ungdomarna på Hisingen. Han ser potentialen i varje ungdom och ger av sig själv för att skapa möjlighet för varje människa att må bra och hitta ett sammanhang. Framför allt sprider han en glädje som smittar till hans omgivning.
Möt Modi i filmen ovan.
BK Häckens samhällspris
BK Häckens samhällspris är ett pris som tilldelas någon eller några som jobbar aktivt för att skapa ett positivt sammanhang för ungdomar på Hisingen och är ett stipendium på 20 000 kronor som delas ut till en insats som genom socialt engagemang skapat en positiv samhällsutveckling för ungdomar på Hisingen, i frågor som rör inkludering, mångfald och/eller jämställdhet. BK Häckens samhällspris har ersatt det pris som klubben under många år delat ut under namnet Sabine Söndergaards Hederspris. Det priset delades ut efter ungefär samma kriterier. Nedan följer en uppställning över tidigare pristagare.
Mottagare av BK Häckens samhällspris
2019: Mohammed Ibrahim.
2018: Leif Sjöqvist, Hisingsbacka FC.
Mottagare av Sabine Söndergaards hederspris.
2017: Integrationscentrum.
2016: Hisingens boxningsklubb.
2015: Västra Hisingen basketklubb.
2014: Göteborgs Downfamiljer (Mohammed Ali Khan).
2013: MOD – Mer organdonationer.
2012: Hisingsbacka FC.
2011: Safewalk, Länsmansgården.