Herr
2022-06-30 13:55:00
Per-Mathias Högmo: ”Man blir beroende av skadesituationen”

Förra året ändrades regelverket och det blev möjligt att genomföra fem byten i en allsvensk match. Nu vill BK Häckens huvudtränare, Per-Mathias Högmo, även öka antal spelare i matchtruppen.

– De flesta klubbar har i dag ganska stora trupper och dubbel täckning på varje plats, säger han.

 

Frågan om antalet spelare på bänken aktualiseras gång efter annan. I Sverige får lag ha sju avbytare på bänken – på så sätt särskiljer sig svensk fotboll från många andra runtom i Europa.

Som exempel får man i Serie A och La Liga ha tolv spelare sittande på bänken.

I Premier League får man ha nio spelare sittande på bänken.

– Vi vill ha bästa möjliga truppen i närtid. Det innebär att sätta in spelare som är specifikt anpassade till olika roller i laget. Det stärker både produkten och Allsvenskan som liga, säger Högmo.

 

Eftersom de flesta bytena görs med utespelare innebär det i praktiken att de fem tillåtna bytena främst görs på endast sex disponibla spelare.

– Nu har man ökat antalet avbytare till fem per match. Det gör att man då också kan ha alla roller närvarande i en större trupp.

 

Tycker du att kvoten av disponibla spelare inte står i paritet med antalet möjliga spelare att byta in?

– Precis. Vi ser att det har varit ett väldigt positivt tilltag efter pandemin med fem spelare att byta in. Det har varit ett steg i rätt riktning. Att då utöka antalet truppspelare vore en fördel. Ett annat argument är för lag som ska ut i Europa och som får ett tätt spelschema. De får då en större flexibilitet i Allsvenskan vilket är en fördel. Du får också möjligheten att ta in extra unga spelare som kan vara aktuella att ta in vid olika situationer. Så det finna många fördelar i det här.

 

Finns det fler fördelar med att öka antalet avbytare?

– Det ökar motivationen i en spelartrupp. Man slipper att sitta hemma när man kan vara med i en trupp. Och man blir mindre beroende av skadesituationen där man aldrig vet vad som händer. Det finns då en större säkerhet för spelare och tränare att man kan göra de bytena som stärker kvaliteten på laget och på produkten.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved