BK Häckens P05-killar har under våren fått testa på Locker Room Talk-metoden. Utbildningen har varit både uppskattad och gett en god effekt.
– Tidigare kunde det vara rätt mycket macho men jag tycker att det har det blivit bättre, säger Sigge Jansson, 13.
Sammanlagt åtta gånger under våren har P05-laget haft besök av Erik Tisell från organisationen Locker Room Talk som lett deras utbildning som handlar om att ha sjysta attityder gentemot varandra. Sigge Jansson och hans lagkamrater och har bland annat fått diskutera jämställdhet och värderingar.
– Det var väldigt nyttigt, han pratade mycket om beteende och respekt och jag tycker att det har gjort ganska stor skillnad. Det handlade om hur man ska vara och behandla varandra, säger Sigge Jansson.
Upplägget som laget har fått ta del av är en samtalsserie på 15 minuter som sker i omklädningsrummet innan träningen.
– Sen var han (Erik) även med på träningar och kollade och lyssnade och kom med feedback till oss om vad vi sa till varandra. Utbildningen var både lärorik och kul, man kommer närmare varandra som grupp, fortsätter Sigge Jansson.
Locker Room Talk är en ideell organisation som sedan grundandet har träffat 10-14-åringar i över 80 fotbollsföreningar runt om i Sverige. Det här var första gången som ett Häckenlag tagit del av utbildningen. Markus Liden som är tränare för BK Häckens P05-killar tycker att det har varit bra att laget har fått gå på djupet i saker som kan uppstå i tidiga tonåldern och att man lyfter fram vikten av att bemöta varandra på ett sjysst sätt och visa respekt.
– Jag tror att vissa av samtalen framför allt blir ögonöppnare för dem och att de får chansen att ventilera vissa saker som de normalt sett inte pratar om med kompisarna. Vi pratar också med dem om det här men när det kommer någon utifrån så kan det bli en annan tyngd i det, säger Markus Lidén.
Anders Wahrnberg, fotbollsansvarig ungdom/bredd på BK Häcken, ser Locker Room Talk som ytterligare en del av föreningens viktiga värdeskapande arbete med föreningens ungdomar.
– Vi prioriterar att först och främst kunna fungera som människor, vi tror stenhårt på att det leder till att man också mår bättre på planen. Nu tog vi in den här utbildningen men målet är att så småningom bli självförsörjande vad gäller den här typen av arbete. Vi har flera saker på gång som vi får anledning att återkomma till framöver när de konkretiserats ytterligare, säger Anders Wahrnberg.