Herr
2022-10-18 17:00:00
Simon Gustafson om BK Häcken: "Givande och meningsfullt"

Efter en 4–1-seger mot GIF Sundsvall leder BK Häcken Allsvenskan med fem poäng. Bakom framgångarna ligger balansen mellan konkurrens och lagsammanhållning.

– Vi får det bästa av båda världar, säger Simon Gustafson.

 

Efter en dominant första halvlek såg BK Häcken ut att gå till halvtidsvila med 1–0, hemma mot GIF Sundsvall. Men med halvlekens sista spark kunde Sundsvall, genom Pontus Engblom, kvittera till 1–1.

Men BK Häcken kom ut flygande i andra halvlek och kunde, efter ytterligare tre gjorda mål, bärga de tre poängen.

– Det var en svår och klurig match på förhand, just för att vi någonstans har allt att förlora och de har allt att vinna. Det blev också lite stressigt, med tanke på hur matchen utvecklade sig. Men, i slutändan, var det en väl genomförd prestation som vi tar med oss in i matchen i morgon, säger Simon Gustafson.

Matchen som Gustafson nämner är bortamatchen mot AIK, på Friends Arena i Solna. Ett AIK som slog en av BK Häckens konkurrenter om guldet senast – Djurgården.

– De har så klart vind i seglen från det. De spelar en hemmamatch och vi kommer på besök. Vi förväntar oss att de är heltaggade, att de kommer ut och kör gasen i botten. Det är det som jag tänker också, att det blir en avgörande grej i matchen, att få den dit vi vill ha den. Där de kanske är lite mer direkta, vill ha mer dueller medan vi försöker förhindra att det inte blir böljande omställningsspel. Vi vill ha mer kontroll och samtidigt vinna tillbaka bollen snabbt för att såra dem. Men vi ska också vara trygga med bollen, hålla i den och etablera vårt anfallsspel, säger Gustafson.

 

Simon Gustafson spenderade sju år i Nederländerna. Där hann Gustafson att spela för Feyenoord, Roda och Utrecht. I Utrecht var han dessutom lagkapten.

Nu spelar han för guldet i klubben han lämnade för Nederländerna, och han är märkbart glad över att vara tillbaka.

– Det känns jätteroligt på många sätt. Det är så klart kul med guldstriden och att vi har presterat så pass bra resultat som vi har gjort. Sen tycker jag framför allt att det varit givande och meningsfullt med hela arbetssättet och vardagen här. Sättet vi spelar på, sättet vi arbetar på – det är en fin balans mellan att det ska vara utmanande och att det ska ställas krav men också att det ska vara roligt och trivas i det man gör hela tiden. Där tycker jag att vi verkligen har hittat en bra balans, att det också blir en givande miljö som främjar utveckling, nytänk och att alla får vara sig själva men att vi ändå gör det tillsammans, säger han.

Trots att mycket är sig likt anser Simon Gustafson att det, om man jämför BK Häcken i dag från hans tidigare erfarenheter, är en del som skiljer sig åt.

– Det finns så klart olika delar, många nyanser i det. Vissa delar är precis likadana på andra ställen, men det finns också stora skillnader. Just som jag var inne på, balansdelarna med tävling, konkurrens och lagsammanhållning. Det finns en trivsel på något sätt. Med det sagt är det inte så att man går runt och klappar varandra på axeln hela tiden. Men just den balansgången är, i min erfarenhet, unik. Jag tror att den också har varit väldigt vägvinnande och, förhoppningsvis, kommer fortsätta att vara väldigt vägvinnande för oss, säger han.

 

Läget i truppen:

Bénie Traoré, Ali Youssef, Tobias Sana och Filip Trpcevski är långtidsskadade.

 

Truppen:

Peter Abrahamsson, Johan Brattberg, Johan Hammar, Tomas Totland, Even Hovland, Kadir Hodzic, Lars Olden Larsen, Romeo Amane, Erik Friberg, Oscar Uddenäs, Franklin Tebo, Kristoffer Lund, Simon Gustafson, Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Blair Turgott, Valgeir Lunddal, Alexander Jeremejeff och Ibrahim Sadiq.

 

AIK – BK Häcken

Datum: Onsdag 19 oktober.

Plats: Friends Arena, Solna.

Matchstart: 19.00.


Supporterklubben Getingarna anordnar bussresa till Solna. Du skriver upp dig för bussresa till och från Solna HÄR (du behöver själv köpa matchbiljett, det gör du HÄR).

 

Matchen visas på Discovery Plus.

 

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved