Föreningen BK Häcken-TV
2020-12-11 12:00:00
Sonny Karlsson slutar som sportchef – Martin Ericsson tar över direkt

Sonny Karlsson och BK Häcken är överens om att han lämnar rollen som sportchef ett år tidigare än först planerat. Martin Ericsson, som varit assisterande sportchef under 2020, tar över ansvaret för fotbollsverksamheten.


Ingen nuvarande sportchef i Allsvenskan har suttit längre på sin post än Sonny Karlsson – ingen annan har heller lett sin klubb till en motsvarande utveckling som den framgång som BK Häcken haft med Sonny som sportchef. Redan första året, 2008 – då som kombinerad sportchef och tränare – tog Bollklubben steget upp i Allsvenskan och därefter har milstolparna radats upp: Flytten till träningsanläggningen GPA, andraplatsen i Allsvenskan 2012, invigningen av Bravida Arena 2015, de dubbla cupgulden, 2016 och 2019, etableringen som allsvenskt topplag och firandet av fler allsvenska skyttekungar under 2010-talet än någon annan klubb.

– Det vi satte oss att försöka göra, lyckades vi fasen genomföra och det är jag jädrigt stolt över. Att bygga föreningen stark och allsvensk i ett långsiktigt perspektiv, säger Sonny Karlsson.

Men allt har ett slut. Redan för ett år sedan presenterades Martin Ericsson som kommande ersättare till Sonny Karlsson och nu är parterna överens om att genomföra skiftet ett år tidigare än först planerat. Sonny Karlsson fortsätter i BK Häcken ett år till men då i rollen som sportslig rådgivare.

– Vi har arbetat med det här några år nu och det känns som en alldeles ypperlig tid att lämna över till Martin och att jag backar tillbaka och tar en rådgivarroll mitt sista år. Jag är väldigt glad över den här lösningen, säger Sonny Karlsson.

BK Häckens klubbchef, Marcus Jodin, uttrycker sin största respekt för Sonny Karlssons betydelse för klubbens utveckling.

– Det är inte bara hans gärningar utan även hans person. Han är en så otroligt stor del i det vi är stolta över, i vår kultur här, med sin långsiktighet, beslutsamhet men också hängivenhet och lojalitet. Sonny är en av de personer som betytt allra mest för den här klubbens utveckling sett till hela vår 80-åriga historia. På ett framåtlutat sätt har han lyckats balansera långsiktigheten med att skapa resultat här och nu, säger Marcus Jodin.

Som ny sportchef är Martin Ericsson redan igång med lagbygget till 2021 och med den sportsliga strategi som ska driva klubben vidare till nästa nivå under de kommande åren.

– Vår främsta nyckel blir utveckling. Att göra Bollklubben mer hållbar och kompetent genom att skapa en tydligare röd tråd i hela fotbollsverksamheten, för att utveckla spelare såväl som resultat. Men även att bli mer marknadsmässiga och sätta fokus på spelarförsäljning på ett annat sätt än tidigare – att försöka styra processen mer, säger Martin Ericsson.

Även om han nu stryker ordet ”assisterande” i sin titel ett år tidigare än planerat, känner han sig väl förberedd och redo att axla rollen som sportchef.

– Jag har stor erfarenhet av min spelarkarriär, sedan har jag utbildat mig och nu varit fyra år i föreningen på marknadssidan och som assisterande sportchef. Det här senaste året har varit värdefullt då vi har jobbat tajt och kunnat bolla saker med varandra men även för att sätta mig in i arbetssättet, vilka ingredienser som behöver vara med. Framför allt en hel del praktiska saker som man ska ha stor respekt för, säger Martin Ericsson.


Missa inte tv-intervjun med Sonny Karlsson här ovan, där han summerar sina år som sportchef. När Sonny avslutar sin professionella karriär i BK Häcken, om ett år, kommer föreningen att summera och tacka av honom för hans 40-åriga insats för Bollklubben.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved