I år fyller Allsvenskan 100 år. Legendaren Sonny Karlsson var med när BK Häcken debuterade i högsta divisionen år 1983. Då åkte Bollklubben ur direkt för att återkomma först tio år senare.
– Vi har haft en otrolig resa under de här 40 åren. Vi har gått från att vara för dåliga för Allsvenskan till att ha vunnit Allsvenskan och flera cuptitlar, säger den tidigare spelaren, tränaren och sportchefen.
Allsvenskan startade 1924. I år är det 100 år sedan. Bollklubben har 23 allsvenska säsonger på meritlistan. År 1982 tog BK Häcken klivet upp finrummet för allra första gången. Då var Sonny Karlsson en nyckelspelare i laget.
– Vi skulle egentligen ha gått upp året innan, när vi var som bäst. Då var vi riktigt bra, hade laget intakt och tränaren var kvar. När vi gick upp 1982 gick Agne Simonsson till ÖIS. Några spelare började bli äldre och blev skadade. Hade vi gått upp 1981 hade vi kanske klarat det bättre. Det var roligare när vi gick upp än när vi åkte ur, säger Sonny Karlsson.
Uppflyttningsfesten i tidigare klubbhuset Häckenborg minns han med värme. Bland annat hyllades Reine Almqvist, som slutade som spelare för att istället bli tränare. Och sportjournalisten och tv-programledaren Leif ”Loket” Olsson var på plats och gjorde närmast episka intervjuer.
– Ett antal lite förfriskade spelare stod och skrek. Några ville gärna vara med och intervjua själva. Jag var inte en av dem, haha. Vi hade roligt åt det efteråt när vi fick se det på film. Det var en bra fest. Eftersom vi missade året innan i kvalet mot IF Elfsborg, då vi tycker att vi borde gått upp, var det väldigt roligt att vi till slut lyckades, säger han.
Den allsvenska debuten blev tuff. BK Häcken vann bara två av 22 matcher och det blev respass direkt. Sonny Karlsson menar att det var kul att möta lag som IFK Göteborg, Malmö FF och AIK men de tappade snabbt självförtroendet.
– Det var kul inför derbyna, men inte efter... Vi var inte det BK Häcken som vi var två år tidigare och Allsvenskan var bättre än vi väntat oss. På den tiden bestod Allsvenskan i stort sett bara av svenska spelare och landslaget bestod nästan enbart av spelare från Allsvenskan. Det var definitivt hög kvalité på Allsvenskan, säger Sonny Karlsson.
Först tio år senare var BK Häcken tillbaka i Allsvenskan. Då gick det bättre. Bollklubben slutade på en meriterande sjätte plats med Reine Almqvist som huvudtränare och Sonny Karlsson som assisterande tränare.
– Vi fick in islänningen Arnor Gudjohnsen, som varit skadad. När han kom i form var han fantastiskt bra. Han blev aldrig av med bollen. Det spelade ingen roll att han inte var lika bra som i Anderlecht och var framröstad som en av tio bästa spelarna i Europa, han gjorde verkligen skillnad. ”Okej, vilken klasskillnad det kan finnas på fotbollsspelare”, tänkte jag.
Året efter åkte BK Häcken ur högsta serien, för att återkomma år 1998. Under ett antal år åkte Bollklubben jojo mellan Allsvenskan och Superettan. BK Häcken hade muskler nog för att kliva upp men inte för att etablera sig och bli stabila i Allsvenskan. År 2006 åkte BK Häcken ur Allsvenskan för förhoppningsvis sista gången.
– Vi bestämde oss för att inte åka ur mer. Det var mer att vi byggde organisation och anläggningar än att vi fokuserade så mycket på vilka spelare vi skulle ha. Förr när vi skulle värva någon spelare fick vi gömma träningsanläggningen och arenan, för de var inte bra och ointressanta. Gothia Park Academy och Bravida Arena blev ett otroligt lyft. Det är en enorm skillnad i status. Idag känner man stolthet över att gå till jobbet varje dag och sedan vi gick upp år 2008 har vi inte åkt ur! I år spelar vi i Allsvenskan för 15:e året i rad.
Sonny Karlsson tycker att Allsvenskan har förändrats mycket genom åren. Han bedömer att all form av träning och faciliteter är väldigt mycket bättre och seriösare nuförtiden.
– Men när vi gick upp 1982 vann IFK Göteborg Uefacupen. Då hade de sju-åtta A-landslagsspelare i laget. Det laget var mycket bättre än det lag som de har i dag, där det knappt finns en landslagsspelare. Sedan fanns det perioder då väldigt gå gick och tittade på Allsvenskan oavsett vilka lag som spelade. Nu är det fullsmockat i perioder och publiksidan är på topp.
En annan stor skillnad då kontra nu är att scoutingen är en helt annan. I dag tittar klubbar på spelare från hela världen, istället för enbart inom Norden. 2007 år inledde BK Häcken det som Sonny Karlsson kallar för ”brasse-spåret”.
– Vi lyckades med det då Paulinho blev fantastiskt bra. Det byttes sedan snabbt ut till Afrika-spåret. Vi fick inte så bra träff på våra värvningar inom Sverige. Därför valde vi att jaga på andra marknader. Det föll väl ut.
Sonny Karlsson är väldigt stolt över den resa klubben har gjort sedan den allsvenska debuten 1983. BK Häcken har förvandlats från ett lag som inte höll måttet för Allsvenskan till ett lag som vunnit Allsvenskan och flera cuptitlar.
– Det är helt galet utifrån från var vi en gång stod. Vi lyckades verkligen med vår satsning. När jag kom var det en heltidsanställd i klubben. Det är lite skillnad i dag. BK Häcken är en kul förening på det sätt att alla anställda har hjälpt klubben att växa och dragit sitt strå till stacken, säger Sonny Karlsson, som var sportchef till och med år 2020.