Trots att föreningen drabbades hårt av pandemin kämpar Lundby Basket vidare med att sprida glädje genom engagemang kopplat till idrott. Vägen Framåt-priset, 2023, går därför till just Lundby Basket.
I linje med BK Häckens arbete med det globala målet gällande god hälsa och välbefinnande är det Lundby Basket som tilldelas Vägen Framåt-pris.
– Målet är att vi ska ha så många ungdomar som möjligt från hela Hisingen involverade i basket som sport. Egentligen spelar det ingen roll om det är innebandy, fotboll eller basket. Det är många som kanske inte gillar fotboll, då får de testa på basket. Det kanske är deras grej? Det handlar främst om hälsa och om att bygga en hälsosam krets kring kompisar, säger Lundby Baskets ordförande, Chris Fogelklou.
Pandemin har satt tydliga spår hos föreningen. Under pandemiåren fick lagen i föreningen inte längre spela basket inomhus. Det ledde till träningar utomhus under, minst sagt, speciella förhållanden.
– Det var färre träningar. När det var regnigt var det exempelvis ingen träning. Man kan inte spela basket i regn. I fotboll går det, i basket går det inte, sammanfattar Fogelklou tvåårsperioden.
Det innebar även att många spelare valde att sluta med basket. Och allteftersom blev dessutom ekonomin sämre och sämre.
– Det var början på när vi började att tappa fart. Ekonomin började gå neråt under Covid men det har fortsatt efteråt med. Vi hade helt enkelt färre medlemmar, säger Fogelklou.
Föreningen hade tidigare en heltidsanställd tränare som hade hand om flera lag. Men resurserna i föreningen sinade och styrelsen kunde inte ha kvar tjänsten – trots att det var en bärande post inom föreningen. En roll som den lilla klubben förlitade sig på.
– Han kostade mer än vad vi fick in. Till slut hade vi inte ekonomin kvar att behålla honom, säger Fogelklou och påpekar att det innebar att föräldrar fick kliva in och täcka för dennes träningstider ideellt.
– Det blir så mycket ansvar på en person att hålla i träningarna. Den personen som var anställd höll i tre lag. När han slutade var det verkligen kaos. Men vi hade Olle som är coach i dag, jag fortsatte med mitt lag och så påbörjade vi ett samarbete med Västra Hisingen Basket där vi fick en coach från dem som hade hand om vårt U14- och U15-lag. Det blev bra, och nu har vi fortsatt samarbete med Västra Hisingen. Vi har plockat några ungdomar därifrån och några ungdomar härifrån – tillsammans utbildar vi nu sju nya, unga ledare som kommer att vara våra coacher den kommande säsongen, säger Fogelklou.
De nya coacherna är ett välbehövligt tillskott till föreningen. För nu kan klubben ta emot alla som vill spela basket.
Styrelsemedlemmen Emir Misirlic, som tar emot priset på Bravida Arena i halvtid under matchen mot Mjällby AIF, vill rikta ett stort tack till alla människor som ställt upp de senaste åren när föreningen kämpat på motströms.
– Det här låter som en dröm för mig. När jag fick samtalet så kändes det helt otroligt, fortsätter Misirlic när han sätter ord på känslorna över att ha tilldelats priset.
– Nu kan vi köpa tröjor till barnen, glass, frukt och sådana saker. Det som kan behövas för att erbjuda en hemkänsla när de är hos oss. Att de ser frukt i omklädningsrum, något att dricka. Det är något vi har planerat för. De här pengarna är verkligen värdefulla för oss, säger Misirlic.
Motivering
Lundby Basket grundades 1970 och har genom åren haft en verksamhet som påverkat ungdomar på Hisingen på ett positivt sätt.
Lundby Baskets grundvärderingar går i linje med BK Häckens och de har en fantastisk förmåga att se alla barn och ungdomar och få dem att växa efter sina förutsättningar. Ledarna sprider glädje genom basketen och agerar med stort engagemang, vilket smittar av sig på ungdomarna.
Klubben har drabbats hårt av pandemin och vi vill med detta pris ge dem en extra drivkraft för att fortsätta sin resa till att bli Sveriges bästa basketförening.
Fakta om Vägen Framåt-priset
Vägen Framåt-priset tilldelas någon eller några som arbetar aktivt för att skapa ett positivt sammanhang för ungdomar på Hisingen. Ett stipendium på 20000 kronor delas ut till en insats som genom socialt engagemang skapat en positiv samhällsutveckling för ungdomar på Hisingen, i frågor som rör inkludering, mångfald och/eller jämställdhet.
Fakta om Vägen Framåt
BK Häcken är en viktig samhällsaktör i vår närmiljö, där vi genom fotbollen skapar glädje och en positiv enande kraft för hela Hisingen. Vårt fokus på ungdomar, utveckling och hållbarhet gör oss till den dynamo som fångar upp den positiva energi och framåtanda som finns på Hisingen. Vi tror på att våra insatser gör skillnad.
Mottagare av BK Häckens Vägen Framåt-pris
2023: Lundby Basket.
2022: Biskopsloppet.
2021: Meeting Plays.
2020: MBU – Människan bakom uniformen.
2019: Mohammed Ibrahim.
2018: Leif Sjöqvist, Hisingsbacka FC.
2017: Integrationscentrum.
2016: Hisingens boxningsklubb.
2015: Västra Hisingen basketklubb.
2014: Göteborgs Downfamiljer (Mohammed Ali Khan).
2013: MOD – Mer organdonationer.
2012: Hisingsbacka FC.
2011: Safewalk, Länsmansgården.
Emir Misirlic t.v. i bild, Chris Fogelklou t.h.
BK Häcken fortsätter arbetet tillsammans med klubbens hållbarhetspartners för att nå FN:s globala mål till år 2030. Med hjälp av Kopparberg, BRA, Demo Group, Nordic Wellness, Sankt Jörgen Park, Volkswagen Göteborg, Puma, Stadium, Bravida, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, SEB, Varis Förvaltning, Prefabsystem Syd, Assemblin, Brion, Isobetong, SKF och K-Bygg tar vi steg mot de globala målen.