Herr
2020-07-16 20:58:58
Wålemark stekhet i Bollklubbens kross

Patrik Wålemark var för första gången med i en allsvensk startelva. Då passade han på att göra sitt första allsvenska mål och därutöver vara delaktig i ytterligare tre av målen. Segersiffrorna mot Elfsborg blev till slut hela 6-0.

– Det var en okej insats av mig…, säger han.

6-0 hemma mot Elfsborg. Smaka på den. Revansch för förlusten i cupkvarten för tre veckor sedan. Revansch för förlusten i Allsvenskan i höstas. Och vilket sätt det skedde på. Siffrorna blev smått osannolikt stora, men det var en sån där kväll där ”allt” satt. Det var också en kväll där vi fick se ett allsvenskt genombrott. Patrik Wålemark fick beskedet i förmiddags att han för första gången skulle få starta en allsvensk match. Tänkte startspelaren Jasse Tuominen fick lämna återbud till matchen på grund av sjukdom och då gick chansen till Wålemark. Och den chansen tog han.

– Jag fick veta det här vid frukost imorse. Jag var ganska nyvaken, men jag blev skitglad. Jag sprang runt i hela huset. Sedan blev man lite nervös och så men de sa till mig att göra min grej bara. Det gick ju bra, säger han.

Flera gånger i den första halvleken visade han prov på sin skicklighet när han rann förbi motståndarna och i den 43:e matchminuten skulle han också skriva in sig i målprotokollet. Efter en fin aktion på sin högerkant revs han ner strax utanför straffområdet. Perfekt frisparksläge, särskilt för en vänsterfot. Leonard Zuta har varit nära att göra frisparksmål två gånger tidigare i Allsvenskan. Han var sugen. Vi vet vad Daleho Irandust kan göra med sin vänsterfot. Han var också sugen. Men Patrik Wålemark, 18, med tre allsvenska inhopp på sin meritlista, tog hand om den.

– Haha, jag fick ta diskussionen med dem men de lät mig ta den. Jag kände mig het där och jag fick en väldigt bra träff. Det var skönt, den satt riktigt fint. Jag föredrar när bollen rullar men att den ligger stilla fungerar tydligen också, säger han.

Målet var vackert som en tavla. Och det kom logiskt. Bollklubben hade, efter en lite trevande inledning, tagit hand som spelet och var det lag som varit närmast ett ledningsmål. Leo Bengtsson hade en nick som Tim Rönning, som strax därefter fick utgå på grund av skada, gjorde en stark räddning på i den 18:e minuten. Och Daleho Irandust hade ett skott tätt utanför efter knappa halvtimmen. Så 1-0-målet kändes rättvist.

Bara några minuter efter ledningsmålet var det dags igen. Hemmalaget fick en hörna från höger som Wålemark smekte in och där mötte Gustav Berggren perfekt vid den första stolpen och nickade in bollen. Berggrens andra allsvenska mål för säsongen.

Den andra halvleken började som den första slutade – med ett hemmamål. Patrik Wålemark, förstås, sköt ett skott som inbytte målvakten Mathias Dyngeland räddade men inte bättre än att Alexander Søderlund kunde raka in returen i öppet mål. Norrmannens tredje allsvenska mål. Och Wålemark var inte färdig där. I den 57:e minuten snurrade han upp en Elfsborgsförsvarare och blev nedriven. Solklar straff. En straff som Daleho Irandust rullade in behärskat. 4-0 med halvtimmen kvar och då valde tränare Andreas Alm att plocka ut den stekhete 18-åringen. Med 93 procent av rösterna blev han, väldigt välförtjänt, utnämnd till matchens bäste spelare.

– Det var det här jag hoppades på att göra idag. Efter första målen rullade det på. Det var väldigt nära en perfekt startdebut. Jag skulle gjort något till mål bara kanske, säger han.

Matchen var naturligtvis avgjord. Men Bollklubben var inte färdiga. Inbytte Ahmed Yasin var företagsam efter att han kommit in i den 79:e minuten. Först sköt han ett skott i stolpen där bollen sedan gick ut till Irandust som enkelt kunde göra sitt andra mål för kvällen. Och på stopptid fick Yasin äntligen göra sitt första allsvenska mål för säsongen. BK Häckens tränare Andreas Alm menade efter matchen att Wålemarks succé även drar med sig de andra spelarna.

– Det är bra att han (Wålemark) gör poäng för de andra som inte spelade idag och för hela truppen. Det sätter fart på produktionen, nu kommer Yasin in och gör mål och det tror jag är en följd av att Wålemark gör mål. Självklart även för att matchen hamnar där den är men också att ”va fan, kan han så kan jag". Jag tror också att vi lyfter varandra, och då är Patrik en bra kille i konkurrensen. Alla i laget vet att han kan göra det här och så gör han det också, säger Andreas Alm.

Ikväll njuter vi av den här segern. Imorgon börjar uppladdningen inför söndagens bortamatch mot Östersund.