Herr
2019-10-18 15:48:28
EM-sugen Toivio tillbaka i vardagen

Joona Toivio är tillbaka i vardagen igen efter landslagsspel där resultaten gjorde att hans Finland står med ena benet i nästa års EM-slutspel.

– Vi har chansen att bli legendarer inom finsk fotboll, säger han.


Joona Toivio kom tillbaka till GPA i går efter att ha varit iväg med sitt finska landslag och spelat dubbla EM-kvalmatcher. Finland har övertygat under kvalet och kunde bli klart för EM redan under det här landslagsspelet. Laget inledde dock med förlust mot Bosnien-Hercegovina vilket gjorde att kampen om den andra EM-platsen bakom överlägsna Italien tajtades till. Men när Finland i tisdags tog en bekväm 3-0-seger mot Armenien samtidigt som Bosnien-Hercegovina förlorade mot Grekland så är det återigen klar fördel Finland. I nästa match möter Toivio och hans lagkamrater jumbon Liechtenstein på hemmaplan.

– Det räcker att vi vinner en av de två matcherna som är kvar, man får säga att EM är väldigt nära nu. Det skulle betyda otroligt mycket för mig att få spela ett EM-slutspel, det är en dröm man har som fotbollsspelare. Med våra bra resultat så har det även blivit en liten hype i Finland och det är väldigt stort att vi fått finländarna att bli mer intresserade av fotboll, säger han.


Skulle laget kvalificera sig för EM så skulle det bli det allra första Europamästerskapet för Finland. Laget har heller aldrig spelat VM. Fyra Olympiska spel har man varit med i det, men det senaste var så längesedan som 1980.

– Vi har aldrig varit nära att nå ett mästerskap under min tid i landslaget. Samtidigt har det ändå känts realistiskt men det är först nu vi har spelat bra under en längre tid. Vi har en tränare som känner alla spelare väl och får ut det maximala av var och en. Vår teamspirit är helt fantastisk, när man kommer dit så får alla vara sig själv och göra det man är bra på på planen. Känslan i laget är helt sjukt bra, säger Toivio.


Vår hårdföre och spelskicklige mittback är gjuten i det finska mittlåset. Han har spelat samtliga åtta EM-kvalmatcher samtidigt som det har varit viss rotation på platsen bredvid honom. Eller platserna bredvid honom – i matcherna mot Italien spelade laget med fembackslinje.

– Jag spelar höger mittback även i landslaget. Systemet och taktiken är ganska likt det vi har här, men kanske lite mer defensivt. I senaste matchen var jag tvungen att vara lite mer chef då båda våra kaptener var borta och jag var äldste spelare på planen.


I morgon är det dags att ställa om för allsvenskt spel igen, bortamatch mot Helsingborg väntar.

– Jag kommer tillbaka med en go känsla i kroppen. Jag gillar vardagen och har mina rutiner här innan träningarna, det blir lite annorlunda när man är iväg med landslaget, säger han.


Även om BK Häcken är akterseglade i den absoluta toppen av Allsvenskan så går Joona Toivio in med samma inställning som till varje match.

– För mig är det inte svårt att tända till, jag vill vinna alla matcher. För vissa kanske det är svårt att ge hundra procent när det inte finns något direkt att spela för, det är naturligt, men jag hoppas att alla våra spelare vill vinna varje match, säger han.


Gustav Berggren är avstängd och saknas i truppen. Ali Youssef åkte på en lättare skada när han var iväg med U20-landslaget och saknas också. En som är med i morgon är 16-årige akademispelaren Imam Jagne – det är för första gången han är med i en allsvensk trupp. 


Helsingborg–BK Häcken, Olympia, 13.30.


Matchtruppen:

Peter Abrahamsson, Christoffer Källqvist, Godswill Ekpolo, Oskar Sverrisson, Johan Hammar, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Adam Andersson, Benjamin Arapovic, Alexander Faltsetas, Imam Jagne, Ahmed Yasin, Paulinho, Daleho Irandust, Erik Friberg, Kwame Kizito, Viktor Lundberg, Gustaf Nilsson.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved