Herr
2020-02-04 14:00:33
Youssef: ”Jag vill göra avtryck”

Han har kallats för en av de mest spännande unga spelarna i Göteborgsfotbollen.

Efter ett första år i Allsvenskan och seniornivå förbereder sig Ali Youssef, 19, för att göra avtryck.

– Jag vill att hela Allsvenskan ska veta vad jag är för typ av spelare, säger han.


Igår var det dag tre på BK Häckens träningsläger. På förmiddagen var det fotbollspass för dem som inte startade i söndagens förlustmatch mot Vålerenga. Och direkt efter lunch fick truppen feedback från ledarstaben. 

Ali Youssef skulle dela rum Aiham Ousou under lägret men det visade sig att de förmodade dubbelrummen i själva verkat rymmer fyra personer så även Daleho Irandust och Kevin Yakob huserar i samma gula radhusliknande bostad. Träningsplanen ligger bokstavligt talat fem meter nedanför deras balkong. Vädret har än så länge varit över förväntan, strålande sol och runt 20 grader varje dag. Det finns inte mycket att klaga på.

– Jag mår bra, det är kul att vara här i Portugal. Det är bra träning och bra matcher så det ska bli kul, säger Ali Youssef.


I januari inledde han sin andra säsong som en del av BK Häckens A-trupp. Klubben han varit en del av sedan 11-12 årsåldern.

– Jag varit här jättelänge, ’Slätta Damm, Slätta Damm’. (skratt) När jag var liten var jag alltid där. Jag var där fem timmar innan träningen och fem timmar efter träningen. Slätta har betytt jättemycket för mig. Nu spelar alla Fortnite och åker el-skateboard, då fanns inte sånt, jag och mina kompisar hängde på Slätta.

 

Det var i en annan Hisingsklubb som han tog sina första steg på fotbollsplanen, den numera nedlagda klubben Färjenäs. Ända sedan den där första gången som hans pappa tog med honom dit har det bara varit en sak som gäller.

– Fotboll är det enda jag tänker på, det är det enda som finns för mig. Det har varit så hela mitt liv, sen jag rörde bollen första gången. Fotboll är allt för mig. Efter träningen spelar jag med vänner, det är fotboll, fotboll, fotboll. Man offrar mycket som fotbollsspelare, som att vara med kompisar senare på kvällen och sånt, men för mig är det naturligt. Det har alltid varit så. säger han.


Pappa Safouanes betydelse för hans fotbollskarriär sträcker sig betydligt längre än att ”bara” ha tagit med honom till Färjenäs. 

– Han har alltid kört mycket individuell träning med mig, och allt möjligt. Det har alltid varit min egen vilja och det har varit skönt att få hjälpen. Han vet att jag älskar fotboll och har försökt stötta mig. Han är väldigt betydelsefull för mig. Min pappa har sagt till mig sedan jag var tio att jag kommer bli proffs. Och jag har trott på honom, han har aldrig fel.


Ali Youssef fick förra året göra debut i Allsvenskan och han fick även speltid mot AZ Alkmaar i kvalet till Europa League. Efter ett år som gjort honom klokare, bättre och starkare vill han nu på allvar visa vad han går för.  

– Första året var mer att lära sig från de andra, nu andra året så vill jag spela. Jag vill spela mycket och göra mål i Allsvenskan. Jag har höga mål – att jag ska bli årets nykomling i Allsvenskan kanske. Kan jag bli det trots att jag spelade förra året? Men jag vill göra en massa mål och att hela Allsvenskan ska veta vad jag är för typ av spelare. Hur jag är en-mot-en, jag vill göra avtryck, fortsätter han.


Under vintern har han framför allt arbetat för att förbättra sin kondition och styrka. Att han kan dribbla och ”slå sin gubbe”, ja det vet alla som har sett honom spela. Men att kunna göra det om och om igen är en annan sak. Just fysiken tycker han är den stora skillnaden jämfört med juniortiden.

– För mig är det alltid lika lätt att dribbla av min gubbe, alla spelare har två fötter, så det är ingen skillnad beroende på hur gamla de är. (skratt). Men det är skillnad att orka göra det flera gånger.

Jag har jobbat mycket på konditionen för att kunna orka det. När jag var ledig så körde jag intervaller för att orka att fler gånger komma till lägen.


Även kosten har han blivit mer noggrann med. Han har insett att inget går att lämna åt slumpen om han vill uppnå sina högt uppsatta mål.

– Nu äter jag bra men det var en period under P17 och P19 när jag kanske slarvade men nu på den här nivån så måste man förbereda sig varje dag. Min farsa har koll på mig, vi har kontakt hela tiden och han säger alltid till mig vad jag ska göra. Senare kommer jag betala honom men inte nu, (skratt).


Att Ali Youssef har sina styrkor i offensiven är de flesta överens om, även om han också utvecklat sitt defensiva spel och då kanske framför allt positionsspelet i försvarsspelet. Förra året hade han minst sagt tufft konkurrens på sin favoritposition, till vänster på mittfältet, med tanke på att 2010-talets främste allsvenska målskytt, Paulinho, också höll till på den platsen.


– Jag lärde mig mycket av honom. Första året så hade jag som sagt fokus på att lära mig mycket, och det gjorde jag både av honom och av andra. Jag ville så klart spela mer men jag kunde väl ändå förstå att han gick före, säger Youssef.


Det här året slipper han konkurrera med brassen, men istället finns det andra, hungriga spelare i truppen som självklart också vill spela. Som det sett ut hittills i år är det främst Leo Bengtsson, ny från Hammarby som även han trivs bäst till vänster, som han konkurrerar med. Om det är blir de två som kommer slåss om positionen till vänster i Andreas Alms elva återstår att se.

– Jag vill göra den positionen till min. Samtidigt kan jag spela på flera olika positioner däruppe men helst är jag till vänster så jag kan vika in och skjuta. Jag tävlar och konkurrerar med alla däruppe, säger Youssef.


19-åringen har bott i Biskopsgården i hela sitt liv, fortfarande hemma hos sina föräldrar, mamma Ouassila och pappa Safouane, och med sin två år yngre lillebror, Alle. Så småningom lär flyttlasset gå därifrån. Men inte än på ett tag.

– Det dröjer, hur ska jag klara mig? Jag kan inte laga mat. Online pizza varje dag funkar inte, avslutar han, som vanligt med glimten i ögat.



I eftermiddag är det dags för lägrets andra match. Århus står för motståndet och matchen börjar 17.00, svensk tid, C More sänder matchen. Som Andreas Alm aviserat tidigare så kommer det att bli en i stort sett helt ny startelva jämfört med matchen mot Vålerenga. Alexander Faltsetas, som haft lite skadeproblem, är med i matchtruppen. Daleho Irandust, Jonathan Rasheed och Kevin Yakob är inte med.



BK Häcken – Århus 17.00 (svensk tid)

Matchtruppen:

Peter Abrahamsson, Alexander Nadj, Godswill Ekpolo, Oskar Sverrisson, Ali Youssef, Johan Hammar, Tobias Carlsson, Rasmus Lindgren, Aiham Ousou, Joona Toivio, Adam Andersson, Jakob Hedenquist, Alexander Faltsetas, Imam Jagne, Viktor Lundberg, Adnan Maric, Erik Friberg, Gustav Berggren, Ahmed Yasin, Leo Bengtsson, Gustaf Nilsson, Jasse Tuominen, Patrik Wålemark.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved