Föreningen
2022-04-30 11:00:00
Information efter händelserna i Helsingborg

BK Häckens styrelse har beslutat om att ålägga två personer med arrangemangsavstängning efter händelserna i Helsingborg i söndags. Beslutet är interimistiskt och träder i kraft med omedelbar verkan.

 

BK Häcken har under de fem dagar som gått sedan klubbens bortamatch i Helsingborg, ägnat stor kraft åt att hantera konsekvenserna av de ordningsstörningar ett fåtal personer i Häckenklacken gjorde sig skyldiga till. Dels genom individuella samtal med supportrar och ett formellt möte med klubbens officiella supporterorganisation, Getingarna, dels genom att vara polisen behjälplig i utredningen av händelserna.

Polisen har ansökt om tillträdesförbud för två personer som misstänks för brott mot ordningslagen – för ageranden som även är brott mot svensk fotbolls särskilda tävlingsbestämmelser, STB, som reglerar ordningsregler på arenan. STB fastslår att föreningen är skyldig att stänga av ordningsstörare från egna evenemang och BK Häckens styrelse har, i enlighet med riktlinjerna om att en händelse som kan medföra avstängning ska handläggas med största skyndsamhet, fattat beslut om arrangemangsavstängning för de två personerna med omedelbar verkan, med videoupptagningar som bevisunderlag.

Beslutet om arrangemangsavstängning är interimistiskt och BK Häckens styrelse kommer att fatta ett slutgiltigt beslut om tidsperioden på avstängningen efter att åklagaren hanterat ansökan om tillträdesförbud.

Avstängningsbeslutet utsträcks med stöd av Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser till att även omfatta de matcharenor som nyttjas av övriga föreningar i Allsvenskan, Superettan och OBOS Damallsvenskan, samt för fotbollslandskamper i Sverige.

– Det är ytterst ovanligt att vi som klubb är inblandade i den här typen av negativa händelser men när så sker är det precis så här vi vill hantera dem: genom att identifiera och stänga av de individer som gjort sig skyldiga till ordningsstörningar, för att fokus så snart det bara går ska återgå till det stora supporterkollektivet – de positiva krafter som är så starkt bidragande till intresset för svensk fotboll. Vi är tacksamma för att god samverkan med Helsingborgs IF och polisen i såväl region syd som supporterpolisen i Göteborg gjort det möjligt och vi känner stor stolthet över hur våra supportrar på ett enat sätt markerat mot dessa individers agerande. Att vi som klubb får hundraprocentig uppbackning av våra supportrar i vårt fördömande av förra helgens ordningsstörningar, ger oss goda förutsättningar att även fortsättningsvis kunna erbjuda trygga, säkra och stämningsfulla evenemang när BK Häcken spelar fotboll, säger klubbchef Marcus Jodin.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved