Herr
2023-01-17 18:00:00
17-årige Pontus Dahbo siktar på allsvenskt spel

Efter att ha spelat i BK Häckens akademilag skrev Pontus Dahbo i höstas på ett tre år långt A-lagskontrakt. Nu siktar han på allsvenskt spel.

– Jag kommer att nå mitt mål om jag fortsätter att jobba och träna hårt, säger 17-åringen.

 

Att spela fotboll på heltid har aldrig varit något som känts omöjligt för Pontus Dahbo. Redan som liten såg tränarna i Sävedalens IF något i honom och han fick hoppa upp både en och två årskullar för att få den utmaningen han behövde. Som 15-åring började han spela för BK Häckens akademilag och två år senare tränar han med A-laget, något han kämpat mycket för.

– Det var en riktigt go känsla att skriva på kontraktet. Det är något jag har jobbat hårt för så det var verkligen jättekul, säger han.

Han är inte säker på vad det är som fått honom att ta sig dit han är idag, men tror att det kan ha att göra med hårt jobb och en förmåga att verkligen ta till sig vad tränarna säger. Han anser också att det hjälper att vara i en bra miljö och att spela med människor som vill bli bättre.

För två år sedan, när Dahbo flyttade in i BK Häckens akademilag, trodde han aldrig att ett A-lagskontrakt fanns i sikte på den här korta tiden.

– Jag var inte i närheten av den nivån då, men utvecklingen har gått fort efter det, säger han.

Dahbo tror att det är bra tränare som fått honom att utvecklas, men även spelarna.

– Det kan bli tufft när man spelar med personer på en hög nivå, men det är bra, då lär man sig av dem, säger han.

 

En stor anledning till det tidiga fotbollsintresset är hans pappa, som själv spelade elitfotboll som ung, och som coachade sonens pojklag i Sävehof IF. De spelade också utanför träningstid, vilket är något Dahbo tror kan ha hjälpt honom på vägen, men att det kanske inte alltid varit medvetet från pappans håll.

– Han är jätteglad att jag kommit så här långt. Men vi har alltid bara spelat för att det är kul. Han har aldrig pressat mig eller så, säger han.

Dock har målet att bli professionell fotbollsspelare funnits så länge han kan minnas.

– Jag insåg nog ganska tidigt att jag var bra på fotboll. Jag gjorde många assist och lade mycket mål, säger han. Men hans främsta styrka menar han är spelförståelsen.

– Vi tittade mycket på fotboll när jag var liten. Även idag när jag tittar försöker jag se hur andra gör, det hjälper mycket.

 

Men det är inte bara i den gulsvarta tröjan Dahbo har visat framfötterna. Han har spelat matcher för både svenska U16 och U17-landslaget.

– Det var väldigt kul att få representera Sverige, men framför allt att få spela med de bästa spelarna i min ålder.

En dag hoppas han kunna få representera svenska A-landslaget, men just nu ligger fokus på Allsvenskan.

– Mitt främsta mål just nu är att komma med i Häckens trupp och att få spela i Allsvenskan, säger Pontus Dahbo.

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved