Herr
2019-12-06 16:17:12
20 frågor med Alexander Faltsetas

Han skulle vilja ha Daleho Irandusts teknik och när Grekland vann EM 2004 var det nära att hans flickväns släkt slängde ut honom ur huset. Alexander Faltsetas svarar på 20 frågor.


1. Vilken säsong så här långt i karriären är du mest nöjd med?

– Även om vi är besvikna med slutdelen så måste det bli den här säsongen. Jag hade tre bra år för egen del i Djurgården men när man tar en titel och jag gjorde dessutom mål i finalen, jag gör inte så många, så måste det bli den här säsongen. En titel är en titel, den kan man se tillbaka på och känna stolthet över. Så jag säger den här säsongen fram till sommaren. 


2. Om du är sportchef i ett allsvenskt lag och får välja (enbart från Allsvenskan) en målvakt, en back, en mittfältare och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag hade ställt Peter Abrahamsson i mål och Marcus Danielson som back. Som central fältare hade jag tagit mig själv men jag har ju redan Peter i mål så det får bli Anders Christiansen i Malmö, han är duktig som fan. Och som striker får det bli Buya Turay, han vann ju skytteligan. Gör man flest mål så är det svårt att bortse från det. Det är genomtänkt och bra – vi har Peter i mål som är stabil som fan, Danielson bidrar med sitt lugn, Christiansen löser mycket på mitten och sedan Buya som gör mål.


3. Om du får plocka en egenskap från en annan allsvensk spelare, vad hade du valt? 

– Om jag tänker på min egen roll som defensiv mittfältare så kanske jag borde ta något som jag kan använda i den rollen men jag säger ”Dallas” (Daleho Irandust) finurliga spel, hans bollkontroll och en-mot-en-spel. Det är ju tvärtemot det jag står för så det hade varit fint att ha.


4. Vilken är din bästa fotbollsupplevelse? När du själv inte varit på planen.

– Min tjej är från Portugal och hela hennes släkt är portugiser och i EM 2004 möttes ju Grekland och Portugal i finalen. Jag satt hemma med farsan, vi hade laddat upp med grekiskt käk och grekiska flaggan. När Grekland sedan vann så tog jag moppen och knöt en stor flagga runt halsen och drog över till min flickvän och rusade in med flaggan hos dem. Det var en massa farbröder och annan släkt där och det sades inga snälla ord, det var nära att de slängde ut mig. Jag var en dålig vinnare men det var roligt. Hela den händelsen att Grekland vann var helt sjuk och det betydde mycket för mig och min farsa.


5. Vilken är den tråkigaste träningsövningen som ledarstaben kör med er? 

– Vissa uppvärmningar utan boll är inte särskilt roliga, till exempel när man ska följa sin gubbe och göra samma sak som han gör. Att göra det en regnig höstdag i fem grader är sådär kul. Om jag ska ta något annat så var morgonträningarna under gymnasiet på Välen i Frölunda med Jens Törner fruktansvärt tråkiga. Vi bara nötte passningar – få en passning och ta med sig bollen. Samtidigt var det otroligt viktigt.


6. Tittar du på klipp på dig själv på Youtube? 

– Kanske inte på Youtube men när man gör något speciellt så kan jag titta på klipp på Instagram. Som min volt i cupfinalen, den har jag sett många gånger eftersom det är så många som pratat om den. Sedan om någon har klippt ihop highlights så kollar jag. Jag söker inte på mig själv men om det dyker upp något i flödet så kollar jag. 


7. Vem anser du är mest underskattad i Allsvenskan? 

– Jag tycker överlag att de defensiva spelarna uppskattas för lite. Det finns många som gör ett otroligt jobb bakom alla mål och allt det fina men som inte får den credden som de förtjänar. De som inte syns så mycket men springer och sliter och vinner boll.


8. Vilken är den värsta utskällning du fått av en tränare? 

– Jag vet inte om jag fått någon utskällning men jag har fått hets av Mark Dempsey i Djurgården. Jag hade två matcher där jag punktade spelare och då var han väldig hetsig och skrek saker som handlade om hur jag skulle ”ta hand om honom”. Det var väldigt hetsigt och det blev ännu grövre när det var på engelska.


9. Vad anser du om VAR?

– På ett sätt är det väl positivt att man minimerar missar och eventuellt fusk men jag tycker att det tar bort mycket av charmen med fotbollen. Du gör ett mål och springer och firar men sedan ska alla stå och vänta på VAR och så dömer de bort det. Det kan skapa mycket irritation och döda rytmen. Fotboll är så mycket passion och känslor och så blir det en massa avbrott, på det sättet gillar jag det inte.


10. Vem var du i skolan? 

– Jag var en väldigt energisk kille som hade svårt att sitta still och levde för fotbollen. Jag hade en egen bedömning där jag kunde få rött kort och inte få vara med och spela fotboll på rasterna. Om jag hade gjort något dumt när vi spelade så kunde det bli att jag inte fick vara med på några dagar. I gymnasiet började fotbollen ta ännu mer med dubbelträningar, jag var ingen superelev men jag löste läxorna och skolan.

 

11. Ditt bästa barndomsminne?

– Gothia Cup har alltid varit fantastiskt roligt, hela grejen med alla vänner och att spela ihop varje dag i en vecka, det såg man fram emot varje år. När man var klar med en match så käkade man med polarna och gick och kollade på andra matcher. Sedan finns det en massa andra minnen så klart som när man var i Grekland på semester bland annat.


12. Om du inte hade blivit fotbollsspelare, vad hade du gjort istället?

– Jag vet inte riktigt men förmodligen något där jag hade fått utlopp för mina känslor och min energi. Min bror har alltid hållit på med karate och thaiboxning och jag gillar ju MMA så kanske något sådant. Samtidigt har fotboll alltid har varit en så stor del för mig så det hade även kunnat vara något jobb inom en förening eller så.


13. Vad är din senaste googling?

– Min son frågade mig igår vad Tyrannosaurus Rex-hybriden i Jurrassic Park heter. Det var väldigt viktigt för honom att veta det så jag googlade det.


14. Har du några laster? 

– När jag tävlar kan jag ibland vara en för dålig förlorare. Det har blivit bättre men när jag var yngre var det ett problem. Jag betedde mig dåligt några gånger och fick några avstängningar.

Jag hanterar det bättre nu men jag är fortfarande en väldigt dålig förlorare.


15. Vad står på din dröm-löpsedel?

”Liverpool vinner ligan och skriver livstidskontrakt med stjärnan Faltsetas”


16. Vilken är den bästa julklapp du fått?

– Den första gången mina barn var med och bestämde var speciellt. Det kanske inte var någon särskild grej jag fick men när det var de som låg bakom det och jag fick reda på att de var taggade på att ge mig det så blev det väldigt speciellt. 


17. Hur tillbringar du helst en ledig dag under säsong?

– Umgås med vänner och familj och kanske göra något annorlunda jämfört med vardagen. Det behöver inte vara mer avancerat än så.


18. Kan du tröttna på fotboll?

– För stunden om man haft en riktigt tung förlust då kan man vara jävligt trött på det men oftast är det bara några timmar. Fotbollen har alltid varit en så stor del så jag tröttnar inte på den.


19. Efter fotbollskarriären, vad vill du göra då?

– Jag tror att jag skulle vilja jobba inom någon förening och förhoppningsvis här men jag vet inte i vilken roll. Jag hade nog passat bra i en player manager-roll. Jag är social av mig och funkar med unga och äldre och i den rollen blir man länk mellan truppen och ledarna och även kontoret. Man hjälper till att serva spelarna och när det kommer nya spelare så tar man emot dem och ger ett gott första intryck. I mitt tycke gör en sådan roll en klubb ännu mer professionell.

 

20. Vad är det häftigaste du varit med om?

– Det finns ju mycket häftiga grejer man gjort, som att åka runt och se duktiga spelare live. I skolan var vi några som åkte iväg och såg en derbymatch i Championship i England och satt där mitt i smeten. En annan grej var när vi vann en tävling i Breakdance, det var riktigt häftigt. De andra i min grupp gick vidare och blev riktigt duktiga. Sedan går det så klart inte att slå känslan när ens barn föds, det är obeskrivligt. Det finns många saker man lägger ner i gottepåsen. 

BK Häcken
BK HÄCKEN 2019 | All Rights Reserved